A vírus- és oltástagadók fele megtér, amikor elkapja a kórt

Nem csitul a járvány megyénkben sem. A fertőzöttek között vannak oltottak is, de ők sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint azok, akik nem kaptak vakcinát. Úgy tűnik, az oltási kedv is növekszik, írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

Mauthner Ilona

Fotó: Lang Róbert

– Egy páciensem elmesélte a vizsgálatra várakozás közben a folyosón történteket. Covid-mentés után a sürgősségi ellátásra várakozva egymás mellett ült az én háromszor oltott, tüdőgyulladásos betegem egy oltatlan koronavírusos beteggel – írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. 

– Az oltatlan olyan rosszul volt, hogy lefeküdt a padlóra, mert olyan gyengeség uralkodott el rajta, hogy nem tudott ülni. Beszélni is alig tudott, de még akkor is benne volt a rosszindulat: „látod te a három oltásoddal ugyanoda jutottál, mint én.” Akkor nem kerekedett ebből vita, mert az oltott páciensnek is voltak tünetei, de nagyon rosszul esett neki a szurkálódás. 

Utólag így summázta. „Amit cinikusan mondott a betegtárs, az erős túlzás volt, mert őt lélegeztetni kell, én meg itthon vagyok. Csak egy napig kezeltek, kaptam egy infúziót. Ahogy elnéztem az állapotát, még azzal is jobban járt volna a szerencsétlen, ha chipet oltottak volna bele, majd elviszik az ufók.” 

– Az oltás- és vírustagadók másik fele megtér és megbánja a rossz döntését. Ilyennel is találkoztam. Nagy tüdőgyulladással, légzési elégtelenség állapotában kért segítséget a betegem. Intenzívre került, hetekig volt élet és halál között. Túlélte, de testileg és lelkileg is csak árnyéka önmagának – mondta dr. Kovács Klára. – A betegség otthonában töltött időszakában nagyon alacsony volt a véroxigén szintje, csak 75 százalékos oxigénszintnél kért segítséget. Az agysejtek a legérzékenyebbek az oxigénhiányra. Néhány óra alatt az agyat maradandó károsodás érheti. 

– Szokásosnak mondható, hogy felhív az oltatlan pedagógus, hogy kontakt és elkülönítés miatt táppénzre jogosult. Előbb vagy utóbb minden osztályban előkerül egy koronavírusos nebuló, ezért elkerülhetetlen, hogy az oltatlan pedagógus koronavírusos gyerekkel találkozzon, és tíz napra kimaradjon az oktatásból. Jó esetben nem fertőződött meg, így csak fizetett kényszerpihenőt tart. Ezalatt a szabálykövető oltott kollégák állják a sarat. Van olyan páciensem, aki kimerülten mesélte, hogy két hónapja egyetlen lyukasórája sem volt a folyamatos helyettesítések miatt. A karanténból, online oktatásból visszatért diákok felzárkóztatása szintén pluszfeladatot ró a jelenlevő nevelőkre. 

Miért büntetik az oltott kontaktot azzal, hogy az oltatlan kontaktok munkáját is el kell végezniük? Háborognak az oltott tanárok, mert dolgoznak a táppénzen levő pedagógusok helyett. Ennek az áldatlan helyzetnek véget vet a tanárok kötelező védőoltása. Az új esztendőben csak oltott és védett tanár oktathat, ami nemcsak járványügyi szempontból, hanem a kollektíva szempontjából is fontos. 

– Úgy jönnek be a koronások a háziorvosi rendelőbe, mintha fertőzőbeteg-ellátásra szakosodott helyen dolgoznék. A lázas légúti betegek többsége koronavírustól beteg, aminek a gyanúját alátámasztja, ha a munkatárs, a kollégiumi szobatárs is covidos. A többség az eredményre mégis rácsodálkozik. Én pedig azon csodálkozom, hogy mit nem lehet azon érteni, hogy a lázas légúti betegek jelentős része koronás. Ilyen tünetek esetén a tesztek fele pozitív. Jellegtelen panaszok esetén négyből egy teszt mutatja ki a koronavírus jelenlétét, de a 25 százalékos gyorsteszt-pozitivitás is tomboló járványra utal. Oltottakon kicsit megkésve és halvány a pozitív T-csík. Az ilyen teszteredmény ellenőrzésére több betegnek kértem PCR-t, ami igazolta, hogy koronavírus-fertőzés hozta létre a teszten a reakciót. A patikából viszik a Favipiravírt, mint a cukrot. Jelenleg még növekszik az egy hétre eső gyógyszerkiváltás, mert nálunk még nő a betegek száma. 

– A delta-variánstól a hétvégi bulit követően rövid lappangási idő után gyorsan súlyos állapotba került egy páciensemen. Felmérte a helyzetet, és mentőt hívott magának. Kórházba került, sajnos oltatlan, védtelen a beteg. Másnap családtagjai csoportosan érkeztek a rendelésemre, és védőoltást kértek. Amikor baj van, rendre kitör a pánik. Türelemre intettem őket. Ők ugyanis kontaktok és akár lappangási szakban lehetnek. A szabály szerint, ha az utolsó találkozáshoz képest 10 napon belül nem jelenik meg tünetük, akkor optimális az oltás beadása. Egyébként nem árt a vakcina annak sem, akit lappangási időben oltunk be, csupán nem hat. Lényeges, hogy nem lesz súlyosabb lefolyású a betegség. 

– A maszk mögött grimaszolok, pofákat vágok és motyogok, jó, hogy eltakarja az arcomat, az érzéseimet valami. Érzem, hogy vállalhatatlan az arckifejezésem, amikor bejön az oltatlan covidos, és vírusait szórja a ruhájáról, összekeni a kilincset, a széket, a padot, teszteléskor a kezébe adott papírtörlő helyett a légtérbe tüsszent, felszólításra veszi vissza a maszkját. Szeretné, ha tetőtől talpig megvizsgálnám, szeretné, hogy részletesen elmondjam, mire számíthat. Mivel a munkakörétől a telefonszámáig mindent le kell írnunk, lelki támogatás nélkül is tíz percig „rontja a levegőt” a rendelőben egy-egy fertőzőbeteg. Közben persze várakoznak kismamák, tumorosok és cukorbetegek, vesebetegek és mindenféle nyavalyától szenvedő páciens. 

Veszélyt jelent

A fertőző beteg mindenkire nézve veszélyt jelent, csupán a mértéke más az oltottakra és oltatlanokra nézve. Egy éve ilyenkor úgy vártam az oltást, mint a Messiást. Tele reménnyel, azt hittem, hogy gyorsan vége lesz a járványnak. Az első hullámban elhunytakra emlékezve azt gondolom, sőt tudom, hogy ők még élnének, ha az oltás előbb lett volna hozzáférhető. Az oltás megvédte volna őket. Most a negyedik hullámban értetlenül szemlélem a megbetegedett súlyos állapotú oltatlanok élet-halál harcát. Az elkerülhető tragédiát látva őszintén sajnálom az összes megtévedt és megbetegedett szenvedő embert. Részismeretek vagy téves információk mentén született döntések hatása mindenkit, oltottat és oltatlan is érint. Nyugtalanít és elszomorít, hogy nem látszik a járvány vége. Van még más, anyagi jellegű probléma is, a súlyos állapotú betegek ellátása milliókba kerül. Ezt a pénzt a munkavállalók dobják össze társadalombiztosítási járulék formájában. Az oltatlan betegre ebből a zsebből vastagon költünk. Az ellátásra szoruló oltatlan mindannyiunknak kárt okoz – írta az orvos. 

 

Borítóképünkön: az oltottak, ha el is kapják a betegséget, sokkal gyorsabban gyógyulnak

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!