Könyvbemutató

2021.12.17. 11:27

Két újabb kötet mutatja be Tolna megye értékeit

Lassan 10 éve, hogy a Parlament elfogadta a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról. Ebben szó van a településeken létező helyi értékek gyűjtéséről is.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A fenti törvény szellemében alakult meg Tolnában is a Megyei Értéktár Bizottság, majd sorra hozták létre településeken is a helyi értéktárakat. Időközben ugyanis kiderült, a megye települései nagyon sok olyan sajátságos, különleges értéket rejtenek, amelyekről a nagy nyilvánosságnak tudomása sincs, így megkezdődött ezek összegyűjtése. 

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2015-ben 300 ilyen értéket mutattak be öt kötetben. A munka folytatódott, sok új települési értéktár alakult, gazdagodott, s már megközelíti a félezret a bejegyzett értékek száma. 

A Tolna Megyei Önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatón újabb két kötetet mutattak be, amelyekben 52 település további 160 értékét vették számba. Ezekben a képek melletti többnyelvű szöveg található, amelyet dr. Say István, az értéktár bizottság elnöke szerkesztett, a képeket húsz fotográfus készítette. A több száz fotót és leírást Schubert Péter formálta könyvekké. 

A grafikus a sajtótájékoztatón elmondta, maga is nagyon sok fotót készített, s mikor a megadott címek alapján a megyét járta, megdöbbenve tapasztalta, mennyi gyönyörű ház és kastély rejlik ismeretlenül a megyei településeken. Szóba került először az, hogy – miként más megyékben – itt is dobozokba gyűjtik az értékeket ábrázoló fotókat, de így a sok kép már nehezen kezelhetővé vált volna, ezért inkább könyveket készítettek. 

Egyébként Tolna megye országosan is a legtöbb helyi értéket őrzi, kétszer, háromszor, sőt, nyolcszor annyit, mint a másik megyék. 

A sajtótájékoztatón Fehérvári Tamás, Tolna megye Közgyűlésének elnöke elmondta, ezeket az értékeket, akár épített környezetben, akár művészeti alkotásban, hagyományban, népviseletben nyilvánulnak meg, a települések értéktárai javasolták, s a megyei értéktár vette lajstromba. 

Az értékgyűjtő munka folytatódik, mert a jelennel meg kell ismertetni, a jövőnek pedig meg kell őrizni ezeket a kincseket. 

Borítóképünkön: Schubert Péter (balról) és Fehérvári Tamás mutatta be a köteteket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!