Pedagógus Kutatói Pályadíj

2019.02.17. 11:30

A hazai kortárs német nyelvű irodalmat tanulmányozza

Az országban idén összesen tizenhárman kapták meg a Pedagógus Kutatói Pályadíjat. A Magyar Tudományos Akadémia ezen saját elismerését azoknak ítéli, akik az oktatási–nevelési munkán túl rendszeres publikáló, tudásmegosztó tevékenységet is végeznek. Közéjük tartozik dr. Bechtel Helmut Herman, a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanára is.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Nevét hallva avagy olvasva azt gondolhatnánk, hogy egyenesen Németországból érkezett szűkebb pátriánkba. De nem, dr. Bechtel Helmut Herman Bonyhádon született, ott is végezte általános- és középiskolai tanulmányait.

– Őseim a 18. században érkeztek német földről – mondta el lapunknak. – Legalábbis ami az apai ágat illeti. Az anyai részt tekintve magyar felmenőkkel rendelkezem. Ezzel együtt otthon már gyermekkoromban megismerkedtem a német szóval. Ez a családi háttér a jövőmet is meghatározta, hiszen felsőfokon a német-magyar szakot választottam. Ugyanakkor mindig is érdekelt a földrajz és a történelem, de az irodalom vonzereje végül is erősebbnek bizonyult.

A Bonyhádi Evangélikus Gimnázium elvégzése után a pályafutása a szegedi egyetem bölcsész karán folytatódott. Máig emlékezetesek és meghatározóak számára az irodalmi, a filozófiai, a pedagógiai, a pszichológiai szemináriumok és előadások, akárcsak a német irodalommal kapcsolatos stúdiumok. Jóllehet diplomájával, képzettségével, kifogástalan német nyelvtudásával az országban bárhol el tudott volna helyezkedni, úgy döntött, hogy a szülőföld közelében marad.

– Pedagógusi tevékenységemet Baranya megyében kezdtem, majd ezt követően Tolna megyében, Bonyhádon, később pedig Szekszárdon kaptam állást – folytatta történetét. – Ez a dél-dunántúli mivolt mindig is meghatározónak bizonyult számomra. Jártam sok helyen, de nekem igazán ez a vidék tetszik: nemcsak a szép táj, hanem az itt együtt élő közösségek, különböző nemzetiségek, vallási csoportok miatt is. Tanúi lehetünk a kultúrák megtermékenyítő hatásának is. Egyik barátomat hadd idézzem: azt mondta, hogy Bonyhádon felnövő magyarként környezete, barátai, az iskolarendszer által sváb értékeket is magáénak mondhat.

Dr. Bechtel Helmut Herman számára a Dél–Dunántúl tudományos munkája okán is kincsesbányának nevezhető. Az elmúlt évtizedben a hazai német irodalom tanulmányozásában mélyedt el. Munkásságukat feltérképezve figyelemmel kísérte azon helyi szerzőket, akiknek – s ez meggyőződése – ott a helyük a minőséget képviselő nemzetközi német irodalomban is.

– Valeria Koch, Béla Bayer, Robert Becker, Josef Michaelis – sorolt néhány kiválóságot Baranya és Tolna szülöttei közül. – Rajtuk kívül vannak egészen fiatal, ugyancsak tehetséges szerzők is, akik első verseik, novelláik révén bontogatják szárnyaikat. Jómagam minden lehetőségemre álló fórumon igyekszem közvetíteni a témakörre vonatkozó ismereteket, tanórákon és azokon kívül is. Az ezzel járó felelősséggel együtt.

A kutatás nem önmagáért való tevékenység. Dr. Bechtel Helmut Herman tavalyelőtt védte meg a doktori értekezését. Az idegenség reprezentációi a kortárs magyarországi német irodalomban, illetve németül a Die Repräsentationen des Fremden in der ungarndeutschen Gegenwartsliteratur című disszertációja – egyúttal az MTA–nak benyújtott pályamunkája – már könyv alakban, Németországban is megjelent egy hamburgi kiadó jóvoltából. A lehetőségek tára tehát ismét szélesre nyílt…

– Itt, a Garay János Gimnáziumban is megvan minden feltétele annak, hogy elősegítsük a kutató diákok tehetségének kibontakoztatását – hangsúlyozta. – Ez azt jelenti, hogy van és lesz feladatom bőven. Ezzel a középiskolával tervezek hosszú távra, itt szeretném a munkámat mások javára is jól végezni.

Összegzés készült a közép- és felsőfok számára

A Bonyhádon 1979-ben született Bechtel Helmut Herman anyai ágon magyar, apai ágon pedig német felmenőkkel rendelkezik. Így gyermekkorától kezdve ennek a két kultúrának és nyelvnek a vonzásában él. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban 1998-ben érettségizett, diplomát 2003-ben szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Később a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában tanult. A 2013-as tanévtől kezdve a Szekszárdi Garay János Gimnázium pedagógusa. Nős, három gyermek édesapja. Szendi Zoltán társszerzőjével együtt négy éve megjelentette a Hagyomány és modernitás a magyarországi német irodalomban című e-kiadványt. Az összegzés elsősorban a középiskolásoknak készült, de a felsőoktatásban is nagy hasznát veszik, mivel a nemzetiségi oktatásban hasonló munka korábban nem segítette a diákokat, tanárokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában