háztartási munkák

2019.03.22. 07:00

A tavaszi megújulás jele a lakásban egy alapos nagytakarítás

Itt a tavasz, szerencsésebb napokon a gyönyörű napsütésben jobban esik még a nagytakarítás is. Összeszedtünk néhány ötletet, mely segít ebben a kicsit sem könnyű munkában.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Mindig nagy lelkierőt kell gyűjtenem ahhoz, hogy nekiálljunk a nagytakarításnak – mondta Horváth Béláné Erika. – Szerencsére van segítségem, hiszen a két lányom már abban a korban van, amikor ablakot pucolni, ajtót mosni, porszívózni is tud, Lilla 17, Sára 15 éves. Évente kétszer „nyaljuk körbe” alaposabban a lakást, egyszer húsvét előtt, tavasszal, majd november közepén, készülve karácsonyra. Addig nem is rakjuk ki a nyuszis díszeket, a tojásfát, amíg rend nincs, így mindig igyekszünk minél korábban végezni a nagytakarítással.

A közelgő nagytakarításra jobb lelkileg is felkészülni, és nem hagyni, hogy baljós árnyként lebegjen az ember feje felett heteken keresztül. Éppen ezért tűzzük ki az időpontot. Mondjuk legyen jövő szombat. Az addig tartó idő pedig lehet a ráhangolódás időszaka, tanácsolta Berlinger Ferencné, egy bátaszéki háziasszony. Kevés férj akad – legalábbis az ismeretségi körömben – aki szívesen tisztít ablakot; már az is segítség, ha nem zsémbeskedik a takarítás okozta felfordulás miatt – tette hozzá.

Legyen tervünk. Ami viccesen hangzik, mert miért kellene olyan alapvető dolgokat is megtervezni, mint a takarítás. De terv nélkül az ember könnyen jár úgy, ahogyan én szoktam, hogy észreveszek ezt is, azt is, belekezdek a fiók selejtezésbe, a téli-nyári ruhák átpakolásába, közben odateszek egy mosást, és hipp-hopp, máris délután van, de még egyetlen szoba sincs befejezve. Hát ezért kell a terv. Ha nagy munkák várnak, mint ajtó- és ablakmosás, amelyekről tudjuk, hogy elviszik a nap nagy részét, akkor azok mellé már csak egy alaptakarítást és függönymosást tervezzünk, az este pedig legyen a pihenésé. Így persze több napra nyúlik a takarítás, de legalább nem fogjuk úgy érezni, hogy az egyik hétvégi nap csak a munkáról szólt.

Jól jöhet egy nagytakarításhoz a pénzen vett segítség is

Aki sokat dolgozik hét közben, vagy már nem annyira fiatal és nincs segítsége, vagy csak egyszerűen megengedheti magának, az kereshet hivatásos takarítót is. Évente egy-két alkalommal, a nagytakarításkor belefér a fizetett segítség. Mindenkinek van olyan ismerőse, akihez jár valaki takarítani, innentől már csak szervezés kérdése, hogy hozzánk ki jöjjön. Ebben az esetben kétféle megoldás is lehet: az egyik, ha teljesen rábízzuk az illetőre a takarítást. Ez drágább, de semmi dolgunk nem lesz. A másik, ha ketten állunk neki, a takarítónő a takarítási munkákat, ablakpucolást, a háziasszony pedig a rendrakást végzi. Sajnos a rendrakás olyasmi, amit általában senki más nem tud megcsinálni helyettünk. Ami biztos, az az, hogy kettesben jobban megy a munka, és a tudat, hogy fizetünk is érte, meggátolja a lazsálást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában