rossz szokás

2020.02.06. 11:30

A zöld területeken parkolnak, hogyha nincs szankcionálás

A zöld területeken való parkolásnak több oka lehet. Kevés parkolóhely, emberi lustaság, szankciók hiánya. Mindenesetre sokakat irritál a dolog, mert ez szintén környezetkárosításnak tekinthető.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A zöld területeken való parkolás egyre nagyobb „divat”. A járműszám gyorsan emelkedik, több mint hárommillió személyautó közlekedik ma már Magyarország útjain, s a parkolószám nem követi ezt a növekedési ütemet. Szűkebb pátriánkban is láthatjuk: hamar megtelnek a parkolók, s az autósok más megoldást keresnek. Egyesek a közlekedésbiztonsági szabályokat, mások a környezetvédelmi elvárásokat veszik semmibe.

Tolnán, a víztorony közelében nagyon rossz a helyzet. Élelmiszerüzlet, hentesbolt, dohánybolt, patika, gumijavító kisvállalkozás működik ott, építkezés is folyik, tehát vásárlók és dolgozók sokasága szeretne megállni a kocsijával, de nem mindig tud. Leparkolnak hát a füvön. Nyilván az emberi lustaság is közrejátszik; nem akarnak sokat gyalogolni.

A város alpolgármestere, Berta Zoltán a téma kapcsán elmondta: városunkban a közterületek használatáról szóló rendelet szabályozza a zöldterületek védelmét, tiltva azokon a parkolást, gépjárművel való ráhajtást. Általánosságban nem jellemző sem Tolnán sem Mözsön, hogy a parkokban vagy más füves területeken gépkocsik állnának, de a települést átszelő Alkotmány utca mentén, a kereskedelmi egységek környezetében tapasztalható rendszeres zöldterületi parkolás. Ennek megszüntetésére az ottani vállalkozó parkolóhelyeket kíván létesíteni, várhatóan ez év tavaszán. A zöldterületen való parkolás természetesen szankcionálható, de a fő cél az, hogy biztosítani tudjuk a városban a parkolási lehetőséget és a zöldterületek védelmét is. A forgalomszabályozási munkacsoport célkitűzései között is szerepel a parkolási helyzet felmérése és javaslattétel további várakozóhelyek kialakítására, ahol azt a környezet, az épített infrastruktúra, valamit a város anyagi forrásai lehetővé teszik.

Egy környezetvédelmi szakembert is megkérdeztünk erről. A megyeszékhelyen élő, s ebből adódóan elsősorban a szekszárdi helyzetet ismerő Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke szerint amíg nincs hathatós intézkedés, amíg nincs bírság, addig az lesz, amit a napokban is látott: egy dzsipes fiatalember ebédelni óhajtott, s miután húsz méteren belül nem talált parkolót, felkapatott a padkára, odaállt az étterem előtti ázott fűre, jó mély nyomokat hagyva. Ha lenne megfelelő jogszabályi háttér, akkor létre lehetne hozni egy olyan internetes felületet, ahová a lakosok bejelentést tehetnének ilyen esetben írásban, fotóval. Biztosan lenne visszatartó ereje.

Borítókép: Tolnai hétköznapi utcakép zöld területen parkoló autók sokaságával. Sok más településen tapasztalható hasonló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában