extrém időjárás

2018.02.26. 19:55

Ugyanúgy jár védőital hideg időben, mint nagy melegben

Nagyon hideg lesz a következő napokban. Azoknak, akik a szabadban végeznek fizikai munkát ugyanúgy jár védőital, mint nagy melegben.

Budavári Kata, fotó: Shutterstock

Igazi zimankót ígérnek a meteorológusok a következő napokra, csütörtökig hajnalonként mínusz tizenöt fok körüli hidegre számíthatunk, és napközben is majd csak péntektől mérhetünk nulla fok fölötti hőmérsékletet. Ám vannak, akik kénytelenek kültéren dolgozni ilyenkor is, ilyen szabadban végzett fizikai munka például az úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett tevékenység. A munkáltatók igyekeznek a halasztható feladatokat nem ezekben a napokban elvégeztetni, ám az élet nem állhat meg. Dolgoznak például a parkolóellenőrök, továbbá a havat és a jeget is el kell takarítani.

Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója azonban hangsúlyozza: első az ember, veszélynek semmiképpen nem tennék ki munkatársaikat. Így ők fagyos időben a központi irodában tudnak melegedni, és természetesen meleg ital is a rendelkezésükre áll. A cég vezetője ugyanakkor azt is elmondta: nyáron a kánikula ellen talán nehezebb védekezni, ilyenkor sokat segít a megfelelő öltözet. Ha viszont úgy látják, hogy a mostani hideg akadályozza a munkát, előfordulhat, hogy átmenetileg bizonyos feladatokat nem végeznek, nem végezhetnek el.

A munkavégzés feltételeiről egyébként több rendelkezés is szól. Hivatalosan a szabadtéri munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő ötven százalékánál hosszabb időtartamban a plusz 4 fokot nem éri el. Hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább öt, legfeljebb tíz perces, illetve a most is várható szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamban is pihenőidőt iktathassanak be a dolgozók. Ezt a környezethez képest melegebb, azaz lehetőleg fűtött, komfortzónába eső pihenőhelyen töltik az előírásoknak megfelelően a munkavállalók. A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalóknak plusz 50 Celsius fokos hőmérsékletű tea jár.

Az elkövetkező napokban érdemes odafigyelni szomszédainkra, főleg az idősekre és betegekre. Ilyenkor a füstölgő kémény látványa is elég ahhoz, hogy megnyugodjunk: nem fenyegeti kihűlés embertársunkat. Bár a köztudatban a fagyhalált gyakran a hajléktalan emberek problémájaként említik, a valóságban a kihűléses haláleseteknek kevesebb, mint egyötöde következik be közterületen, az esetek kétharmadában az illető otthonában fagy meg. A kihűlés nem csupán szegénység kérdése, a társadalmi elszigeteltség, a rossz egészségi állapot is közrejátszik. A legtöbb önkormányzatnak kidolgozott forgatókönyve van arra az esetre, miként lehet átvészelni az extrém hideg napokat úgy, hogy ne történjen tragédia, és általában igaz, hogy jól működik a jelzőrendszer. 

Vén Attila, Medina polgármestere ugyanakkor azt is elmondta, a falunak lelke van, a kistelepüléseken élők ma is figyelnek egymásra. A tanyagondnok naponta háromszor végigjárja Medina-Szőlőhegyet és Medinát, kiszállítja az ebédet is, ezen felül egy gondozó minden nap meglátogatja azokat, akik segítségre szorulnak. Arról is beszélt, hogy az idősekre jellemzőek bizonyos beidegződések, például, hogy napközben kevesebbet fűtenek, viszont szezon közben nem fogy el a száraz tűzifájuk, ennek beszerzéséről ugyanis mindig időben gondoskodnak.

Természetesen a gyerekeket kevésbé zavarja a hideg, mint a felnőtteket. A szekszárdi Dienes Valéria Iskolában például nem akármilyen vállalkozásba fogtak hétfőn a pedagógusok és a kisdiákok: iglut építenek. A hókunyhó egy hagyományosan az eszkimók által hóból épített menedék, ám Szekszárdon ennek továbbgondolt verziója készül. A gyerekeket és szüleiket arra kérték a nevelők, hogy hozzanak kiürült tejes, illetve gyümölcsleves dobozokat. Ezeknek a tetejét levágják, a dobozokat kimossák, majd vizet és némi ételfestéket öntenek bele. A víz megfagy, és színes jégtégla lesz belőle. A program több napra lefoglalja a gyerekeket, szünetekben és délután dolgoznak az iglun. Hogy a kunyhó aztán meddig tart ki, egyelőre nem lehet tudni, a hét végén ugyanis felmelegedés kezdődik, jövő héten pedig napközben plusz hét-nyolc Celsius fokot mérhetünk az előrejelzések szerint. Holnaptól viszont a Magyar Közút figyelmeztetése szerint a nagy erejű széllökések miatt hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, a 45-60 km/órás széllökések a burkolatról letakarított havat rövid időn belül újra az utakra juttathatják. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról.

Igyunk sokat, de ne alkoholt

Ha a hidegben a szabadban sportol vagy dolgozik valaki, akkor is fontos legalább napi 2 liter vagy több folyadék fogyasztása. Ugyanakkor a tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést. Ha fázik, vacog, végtagjai, orra, füle fáj vagy zsibbad – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei. A további lehűlést testmozgással lehet megelőzni, illetve fűtött belső térbe kell vonulni. A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba. A lakáson belül is rétegesen kell öltözni. Érdemes szőnyeget tenni a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé párnát, szőnyeget helyezni. Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot. A közlekedők figyelmét arra hívják fel, hogy a hidegfront fokozza az agresszivitást, de ha erre tudatosan odafigyelünk, elkerülhetjük a felesleges stresszhelyzeteket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában