fejlesztés

2019.01.28. 17:30

Felújították az orvosi rendelőt Kisdorogon

Helyettesítő orvos látja el a körzet feladait, de a felújított rendelőben minden adott a biztonságos egészségügyi alapellátáshoz.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Régi vágya teljesült a völgységi település lakóinak azzal, hogy új orvosi rendelőt kaptak.

– Az 1930-as években épült ingatlanon kisebb toldozgatások, foldozgatások voltak, azonban a tető beázott, a nyílászáró szerkezetek elöregedtek, így muszáj volt rendbe tenni az épületet – mondta Klein Mihály polgármester. – Közel negyven millió forintos költségvetéssel számoltunk, végül 27 milliót nyertünk uniós kiíráson. A kétszintes épület felső emelete – a volt szolgálati lakás – egyelőre nincs berendezve.

Már évekkel ezelőtt felmerült képviselő-testületi ülésen, hogy a település korfájának elöregedése miatt célszerű lenne korszerűsíteni az épületet.

– A védőnői-orvosi szolgálatnak is helyet adó építményben a fejlesztés eredményeképpen a lakosság számára könnyen elérhetővé váltak az egészségügyi intézmény közszolgáltatásai – húzta alá Klein Mihály. – Kicserélték a tetőt, korszerűsítették a fűtést, a nyílászárók újak, külsőleg is szigetelve lett az ingatlan. Az épület komplex akadálymentesítésével a megváltozott munkaképességűek is azonos eséllyel jutnak hozzá az ellátáshoz, szolgáltatásokhoz. Ráadásul nemcsak a betegek környezete, hanem az ott dolgozó egészségügyi személyzet munkakörülményei is javultak. Új vizsgálóágy, EKG-készülék került a rendelőbe.

A polgármester kiemelte, a beruházás eredményeképpen teljesen megújultak a szociális blokkok. Az 1,6 millió forintos önkormányzati önrészből kifestették a helyiségeket, illetve új burkolatot kapott a váróterem.

– Hosszú távú célunk az ellátás színvonalának fokozatos javítása, valamint a lakóhelyközeli hozzáférés biztosítása – tette hozzá a település első embere, ez azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak. Klein Mihály megjegyezte, az egészségügyi alapellátást hosszú távon fenntarthatóvá és biztonságossá szeretnék tenni, természetesen figyelik a pályázatokat, az igényeknek megfelelően szeretnék tovább korszerűsíteni az épületet. Ezért nyújtottak be pályázatot a vidékfejlesztési források pályáztatás útján történő szétosztásáért felelős szervezethez, a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetséghez. Az 5,3 millió forint forráshoz az önrész rendelkezésre áll.

Nincs orvos

Hiába van orvosi körzetük, három éve betöltetlen a praxis Kisdorogon, így a lakosság egészségügyi ellátását egyelőre csak helyettesítéssel tudják megoldani. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai szerint tavaly decemberben rekordszintre, 334-re nőtt az olyan praxisok száma, ahol már fél éve nincsen orvos. A 2015-ös évre vonatkozó, az egészségügy helyzetét bemutató elemzése szerint a háziorvosi körzetekben praktizálók átlagéletkora 57 év volt. A teljes létszám 42,2 százalékát a 60 éves vagy annál idősebb háziorvos tette ki. Az egyre több elhagyott praxis hátterében az ő nyugdíjba vonulásuk állhat.

Borítóképünkön Illésné Erős Ildikó ápoló Nier János vérnyomását méri a közelmúltban felújított orvosi rendelőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában