A szőlő jövője

2019.03.01. 18:10

Megbeszélést tartott tegnap a Szekszárdi Klímakör

Egyetemi oktatók és borászok beszélnek majd az éghajlatváltozás hatásairól.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

A szőlő jövője a megyeszékhelyen az éghajlatváltozás tükrében címmel rendeznek klímakonferenciát március 27-én, szerdán 14.30 órától a Vármegyeháza dísztermében.

Többek között erről is szó volt a Szekszárdi Klímakör csütörtöki, a polgármesteri hivatal dísztermében tartott megbeszélésén – tájékoztatott Baka György klímakoordinátor. Buzási Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem klímavédelem mesterkurzusának oktatója lesz az egyik előadó. Dr. Füzi István a szőlő növényvédelmi betegségeinek változásáról és az éghajlatváltozásról beszél majd, míg Mészáros Pál és Heimann Zoltán borászok az elmúlt 40-50 év szőlőtermesztési tapasztalatait és az éghajlatváltozás hatásait összegzi majd.

A megyeszékhely 2015 és 2018 között részt vett egy négyéves klímakutatási programban, amelyet az Oxfordi Egyetem vezetett. Ennek zárójelentését beszélte meg a munkacsoport Baloghné Gaál Zsófia vezetésével. Széles körben elfogadott tény, Magyarország Európában az öt, klímaváltozás miatt leginkább sérülékeny országok közé tartozik.

A mosó és öblítőszeres flakonok újrahasznosításáról Baltavári István beszélt. Ha a műanyag flakonokat a megfelő helyen elvágjuk, egy teniszlabda, vagy asztalitenisz-labda fogadására és elhajítására alkalmas játékeszközt tudunk készíteni. Ez által sokkal később lesz ezekből a műanyagokból hulladék.

A Szekszárdi Klímakör idén is megrendezi hagyományos lösz-szurdik túráit (húsvét, pünkösd, karácsony), a Mobilitás héten pedig nem maradhat el a Szekszárd körüli kerékpáros kirándulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában