nyaralás

2018.07.15. 11:30

Nem mindig a pénz dönt, ha a nyaralásról van szó

Azok, akik a nyári melegben áldoznak időt a rekreációra, elsősorban a belföldi nyaralás mellett voksolnak. Akik pedig külföldön töltik szabadságukat, gyakran ragaszkodnak a már bevált, megszokott nyaralóhelyhez. A magasabb végzettségűek, a jobban keresők közül természetesen nagyobb arányban indulnak nyaralni. Akik nem mennek, leginkább anyagi okokból döntenek így.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Forrás: MW archívum

Fotó: Makovics Kornél

A külföldi nyaralást tervező magyarok több mint kétharmada számolt be arról, hogy visszatérő vendége egy külföldi településnek, ezen belül is 49,9 százalék a már bevált szálláshoz is ragaszkodik, derült ki a Kutatópont Kft. májusban végzett reprezentatív kutatásából.

A nyári szabadság eltöltése az átlagnál inkább jellemző a 18-39 évesekre, a magas végzettségűekre, valamint a fővárosban, vagy nagyvárosban élőkre. Míg a teljes népességen belül 37,3 százalék kacsintgat a nyári feltöltődéssel, addig a 30-39 évesek 52,9 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 61 százaléka. Akik nem nyaralnak, leginkább anyagi okokból kénytelenek lemondani erről, de az indokok között szerepel a nem megfelelő egészségi állapot, továbbá vannak, akik ragaszkodnak a megszokott, otthoni környezetükhöz.

Azon válaszadók, akik a nyári melegben áldoznak időt a rekreációra, elsősorban a belföldi nyaralás mellett voksolnak, 63,4 százaléka a válaszadóknak Magyarországon tölti a nyári szabadságát. Az országhatárokon belüli kalandozás inkább a 60 év felettiekre (81,9 százalék) és az alacsonyabb végzettségűekre (74,4 százalék) jellemző, addig a külföldi úti cél az átlagnál jobban megszólítja a 30-39 éveseket (30,0 százalék), és a felsőfokú végzettségűeket (30,2 százalék).

A külföldi úti célt választók 35,0 százaléka Horvátországgal szemez idén nyáron, további 18,0 százalék Görögországba, 15,6 százalék Olaszországba tervez nyaralást. A belföldi utazók fele még nem döntött a helyről, akik mégis, azok nyári kedvelt régiója a Dél-Dunántúl (17,2 százalék), valamint Észak-Magyarország (14,5 százalék), megyei bontásban jó helyen áll Somogy, Heves és Veszprém megye, utóbbi három megye közül kettő mellett a Balaton közelsége szól.

Magyarországi úti cél esetén elsősorban ismerősnél szállnak meg a magyarok, másodsorban közvetlenül egyeztetnek a szállásadóval, további több mint húsz százalék pedig internetes oldalon foglal szállást.

Jakab Szelina: – Egyelőre erről nincs elképzelésem. Általában az utolsó pillanatban derül ki, hogy hova is utazunk.

Szeretem a tengerpartot, a napsütést, így talán nem meglepő, hogy Horvátországban üdültem már. Interneten láttam már képeket a karibi-térségről, egyszer jó volna lejutni oda is, gondolom, rajtam kívül még sokan gondolják ugyanígy.

Lorenczné Török Mária: –Szoktunk nyaralni, nagyon szép például az Őrség, de most más programunk van, ugyanis hétfőn gyarapodott a család. Így most van egy tizenegy-, egy kétéves és egy háromnapos unokám. Hétvégenként járunk azért fürdeni a nagyobbal. Tamásit nagyon szeretjük, de szívesen megyünk a szajki tavakhoz és Celldömölkre is.

Váli Benedek: – Ha minden igaz, a Balatonnál nyaralunk majd a családdal. Talán Siófokon. Általában belföldi úti célokat választunk, jobbára egy-kétnapos vízparti pihenésről van szó. Szeretem a Balatont, de Fadd-Domborit is megfelelő helynek találom. Egyébként nem is gondolkodtam rajta, hova utaznék úgy igazán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában