Kultúra

2014.07.31. 22:58

Különleges élmény: Pekingben énekelhettek

Különleges élményben volt része két szekszárdi fiatalnak. Kövendi Eszter és Vecsei László Pekingben és az egykori császári fővárosban, Xi’an-ban lépett fel.

Venter Marianna

A meghívás a Pekingi Magyar Kulturális Intézettől érkezett. S hogy miért éppen ez a két nagyon tehetséges szekszárdi származású fiatal énekes kapta a meghívást? Az intézet kulturális titkára, Palásti Lajos Erik biztosra ment: mindkettejüket ismerte a Szekszárdi Zenés Színpad révén, amelynek maga is évekig tagja volt. A két énekes az egyesület keretében többek között szerepelt a budapesti Freddy Mercury Emlékkoncerten, Miklós Tibor rendezésében részt vettek Rejtő Jenő: Az ellopott futár című művének színpadi adaptációjában, és korábban már Kínában is jártak az együttessel. Az egyéni különdíjaikat és különböző versenyeken elért eredményeiket pedig nagyon hosszan lehetne csak felsorolni.

Palásti Lajos Erik azt is elmondta, hogy a Pekingi Magyar Kulturális Intézet a Jazz Estek című rendezvénysorozat keretében első alkalommal szervezett koncerteket a helyi célközönség számára, hogy a magyar zeneművészeti értékeket és eredményeket egy olyan nemzetközi stílus formájában közvetíthesse, amely a kínai zenekedvelők körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A nyugati világra jellemző értékek, mint például a műveltséget és az előkelő társadalmi rangot jelképező borkultúra, valamint a kifinomult ízlést tükröző zenei műfajok egyre szélesebb körben hódítanak Kínában, ezért ezeket a tendenciákat a magyar kultúra népszerűsítése érdekében is érdemes figyelembe venni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vecsei László (balról), Kövendi Eszter és Palásti Lajos Erik a közönség egyik tagjával. A jazz sztenderdek mellett magyar dallamok is felcsendültek
[/caption]

A jövőben rendszeresen megrendezésre kerülő Jazz Estek keretében a Pekingi Magyar Kulturális Intézet olyan tapasztalt előadóművészek és tehetséges fiatalok számára biztosít fellépési lehetőségeket, akik a fent említett kulturális igényeknek megfelelően jazz-átiratok formájában tudják bemutatni a magyar dallamvilág és a magyar zeneművészeti paletta egyedi elemeit. Erre a rendezvénysorozatra kapott meghívást Kövendi Eszter és Vecsei László is, hogy kreativitásukkal és tehetségükkel hozzájárulhassanak a magyar kultúra népszerűsítéséhez. A szekszárdi énekesek a Pekingi Magyar Kulturális Intézet nagytermében tartották meg első koncertjüket, amelyre a kínai vendégek mellett a helyi magyar és más külföldi közösségek kultúrakedvelői is szép számban ellátogattak. A felnőtt programok mellett az intézet kiemelt figyelmet fordít az ifjúsági rendezvények szervezésére is, hiszen a fiatal nemzedékek rendkívül fontos szerepet játszanak a magyar-kínai baráti kapcsolatok ápolásában. Az Ifjú Kulturális Nagykövetek Bizottságával közösen szervezett zenés foglalkozáson a magyar kultúra legifjabb helyi követői többek között hangképzési gyakorlatokkal, a jazz stílusával, valamint magyar népdalokkal ismerkedhettek meg.

Pozitív visszajelzések az előadásokról

A kulturális intézetben megtartott koncertek sikerének köszönhetően a meghívott előadóművészek számos további felkérést kaptak. Ezek közül érdemes kiemelni a diplomáciai testületeket ellátó DRC vállalat kulturális rendezvényét, valamint Peking egyik legszínvonalasabb jazz-klubját, az East Shore Jazz Cafe-t. A művészek által összeállított műsorban a klasszikus és modern feldolgozású jazz-dalok mellett magyar dallomok is felcsendültek, amelyek a közönség fogadtatása, a kitűnő hangulat, valamint a pozitív visszajelzések alapján nagyon népszerűnek bizonyultak.

A fővárosi koncerteket követően a művészek az agyaghadseregről híres Xi’an városában is szerepeltek. A kulturális intézet és a Xi’an Peihua University által közösen szervezett kétszáz fős koncertet személyesen a felsőoktatási intézmény rektora, Jiang Bo nyitotta meg, aki beszédében kifejtette, hogy mennyire fontosnak tartja a magyar-kínai kulturális eszmecsere elmélyítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!