Kultúra

2022.02.09. 17:08

Drienyovszki János szobrászművész kiállítása nyílt meg Tamásiban

Február kilencedikén, szerda délután fél ötkor nyitották meg Drienyovszki János szobrászművész kiállítását a Tamási Galériában.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

– Középiskolás koromtól érdeklődtem a művészetek iránt, az első szobromat gimnazista koromban készítettem, fából. A debreceni főiskolás éveim alatt (1973-1976) tanáromtól, Makoldi Sándortól a Tanítóképző Főiskolán kaptam először komoly biztatást és inspirációt az alkotáshoz. Először grafikával és akvarellel kezdtem el foglalkozni. 1979-ben egy európai körutazás párizsi állomásán találkoztam Kádár József festővel, akitől újabb ösztönzést kaptam. Ennek eredménye volt egy grafikai kiállítás a szegedi Ifjúsági Házban, 1980 tavaszán – vallja önmagáról a szobrászművész, hozzátéve, hogy a nyolcvanas évektől fokozatosan a szobrászat felé fordult, a fával próbálkozott, s ez az anyag egyre jobban magával ragadta. A fordulópont 2000-ben volt. Alma Matere – mai nevén a Debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Rajz-Vizuális Nevelési Tanszéke: vezetője Tamus István  – kiállításra való felkérése jelentette, ahol, mint volt hallgató bemutathatta szobrait. 

2007-ben felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe, a szobrász szekcióba. Az elmúlt években több önálló kiállítása volt Magyarországon. Meghívták, illetve részvételi lehetőséget nyert magyarországi és külföldi alkotótáborokba. 

Drienyovszki János szobrászművész kiállítását dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. 

A megnyitóra a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gitáros növendékei műsorral készültek. 

A kiállítás március hatodikáig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!