szavalóverseny

2020.01.16. 18:10

Kiemelkedett a Garay Gimnázium a Mészöly-versenyen

Tizedik alkalommal hirdetett országos vers- és prózamondó versenyt ifjúsági kategóriában Mészöly Miklós író, drámaíró emlékére a Mészöly Miklós Egyesület, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Az író bármely alkotása, annak részlete választható volt. Liebhauser János, az Illyés Könyvtár igazgatója a verseny alapvető fontosságát abban látja, hogy a sokak által megközelíthetetlen Mészölyt hogyan közelítik meg új és új generációk.

Németh Judit volt könyvtárigazgató szerint egy ilyen verseny lendületet ad ahhoz, hogy mélyebben megismerjük Mészöly munkásságát. Tancz Tünde, a PTE KPVK oktatója úgy véli: aki Szekszárdon megfordul és Mészöllyel nem ismerkedik meg, az nem ismeri az ízét ennek a városnak.

A múzeum könyvtártermében ma lezajlott versenyt Loboda Izabella, a Garay János Gimnázium diákja nyerte. A verseny előtt elmondta, a felkészülés nehéz volt, mert a szövegválasztást nehéznek tartotta, de végül sikerült megtalálni a számára testhezállót. – Most úgy érzem, hogy elértem egy olyan pontra, ahol már értem, ahol talán minden részletét sikerült kibontani, és remélem, hogy ezt sikerül majd továbbadni – mondta Izabella. A verseny után már azt mondta, hogy a végét kicsit lezáratlannak érezte, ugyanakkor voltak benne olyan gondolatok, amelyeket most sikerült igazán kibontania. Bár ekkor még nem tudta, hogy ő végzett az élen.

A második helyezést Sándor Zsigmond érte el, szintén a Garayból. A garaysták felkészítője Báló Marianna tanárnő volt. Mint elmondta, a tanárnak a szöveg kiválasztása, a diákoknak pedig a Mészöly-szöveg megértése adott rengeteg munkát. A harmadik az I. Béla Gimnázium tanulója, Csizmazia Dóra lett.

Kis Pál István költő, zsűritag így foglalta össze értékelési szempontjait: mitől lenne valami szép, ha nem attól, hogy pontos?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában