megemlékezés

2019.04.16. 14:00

Tárlat és filmvers is volt az Illyés-napon

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Illyés Gyula halálának évfordulóján – 36 éve hunyt el a költő – Illyés-napot rendeztek a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán tegnap délután.

A rendezvényt dr. Zádori Iván rektorhelyettes nyitotta meg, majd egy rendhagyó irodalomóra vette kezdetét Fekete Richárd tanár közreműködésével. A költő magánéletéről, szerelmeiről, gyermekkoráról, felnőttkori társas kapcsolatairól és az akkori politikai helyzetről esett szó.

Ezt követően kihirdették a bő egy hónappal ezelőtt meghirdetett filmverspályázat eredményeit. Szép számmal érkezett pályamű szinte minden korosztályból. A filmverspályázat lényege az volt, hogy a kiválasztott Illyés- vers hangulatát kellett visszaadni egy kisfilm segítségével. Elképesztően sokszínű volt a kínálat, volt, aki jelnyelvi tolmáccsal mondatta el a verset, miközben olyan zenei, hangulati effektusokat használt, mely illett a mű hangulatához. Olyan is volt, aki a Google-fordítón keresztül, robotikus szavalással, más feliratozva, a háttérben képekkel, zenével, saját rajzokkal kiegészítve állította össze a versfilmjét. Az első három díjas és a különdíjas alkotást bemutatták az érdeklődőknek.

Délután négy órakor a Kis­aulában kezdődött az interaktív kiállítás Illyés Gyula verseiből. Az Illyés-nap koszorúzással folytatódott, melyen megjelentek a szekszárdi önkormányzat, a városi kulturális és oktatási intézmények képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában