Krimi

2024.01.07. 16:43

Él a remény! Rengetegen szorítanak a szlovéniai barlangban rekedt öt emberért

Két turista és három vezető esett fogságba egy nehezen megközelíthető üregben.

MW

A Krizna-barlang

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában. A barlangban két vezető és három turista tartózkodik, akik szombaton délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz – írja az MTI.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: az éjszaka folyamán a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. 

Élelmet és ivóvizet vittek számukra, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki. 

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfőn este sikerül kihozni őket –tette hozzá. Jelezte továbbá, hogy a mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek számukra. Ez az igen nagy próbatétel több órát is igénybe vehet.

Az ítéletidő miatt estek foglyul a Krizna-barlangban
Forrás: AFP

 

A mentőakcióban jelenleg 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!