Krimi

2024.01.06. 05:41

Több rab sem tért vissza a börtönbe, miután hazaengedték őket karácsonyra

Rio de Janeiro brazil állam rendőrsége 255 rab - köztük két drogbáró - után adott ki körözést, akiket egy törvényi lehetőség alapján karácsonyra hazaengedtek, de a meghatározott időben nem tértek vissza a börtönbe - jelentette csütörtökön a G1 helyi hírportál a helyi büntetésvégrehajtási hatóságra hivatkozva (SEAP).

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: FOTOKITA

A G1 szerint az eltávozáson lévő elítéltek nem viseltek lábra erősített elektronikus nyomjelzőt, mert ezek használatára kizárólag bírói határozat alapján kerülhet sor - írja az MTI.

Az eltávozást a brazil büntetésvégrehajtási törvény teszi lehetővé bizonyos feltételek mellett, így például a fegyenceknek le kell tölteniük büntetésük legalább 60 százalékát, illetve félig nyitott büntetésvégrehajtási intézetben töltik szabadságvesztésüket. 

Egy 2019-es törvénymódosítás megfosztotta ettől a lehetőségtől azokat az elítélteket, akik "halállal végződő, megvetendő" bűncselekményeket követtek el. Ez utóbbi bűncselekmények körébe egyebek között a halálos kimenetelű rablás, emberrablás, nemi erőszak és kínzás tartozik.

A két drogbáróra sajtójelentések szerint nem terjedt ki ez a törvénymódosítás, mert bűncselekményeiket annak hatályba lépése előtt követték el.

A raboknak elvileg még helyi idő szerint december 30-án este tíz óráig kellett volna visszatérniük. Az összesen eltávozáson lévő 1785 fegyencből 1530-an tettek így.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!