Germinal

2021.12.09. 19:05

50 millió forintért kelt el Emile Zola kézirata

A Germinal című regény színpadi változata a darab első verziója, az akkori cenzúra viszont a mű radikális javítását kérte.

Elárverezték Emile Zola Germinal című regényének színpadi változatának kéziratát. Az 5 felvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért, vagyis 50 millió forintért kelt el a Sotheby's online árverésén.

A szerző utolsó jelentős, még magántulajdonban lévő kéziratának árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsülték. Az aukciósház csak annyit közölt a vevőről, hogy európai gyűjtő. Az eladóról is csak annyi tudni, hogy egy névtelenségét kérő európai gyűjtő, de arról, hogyan került hozzá az ereklye, nem árult el részleteket a Sotheby's.

A Germinal Zola egyetlen regénye, amelyhez maga írta a színpadi átiratot.

A híres Rougon-Macquart sorozat 13. kötete tabu nélkül mutatja be a munkásosztály és a jómódú burzsoázia közötti kapcsolatot. A színdarab teljesen önálló mű az 1885 márciusában kiadott regényhez képest. Az alaposan átdolgozott és javított, kivételes kézirat a darab első verziója. Az akkori cenzúra a mű radikális javítását kérte, követelte az olyan szavak eltüntetését, amelyek szerintük szocialista és nihilista karaktert kölcsönöznek a színdarabnak.

Zola fáradhatatlan keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen. 1885. november 7-én a LeFigaro című lapban fejezte ki felháborodását.

A könyv felszabadult. Az újságírás felszabadult. A színház örök rabszolgaságra van ítélve? Szégyen, hogy egy ilyen nagy országban, mint a miénk, jelen pillanatban csak az irodalom őrizte meg dicsőségét – fogalmazott.

3 évig tartó tilalom után a színdarabot végül 1888-ban mutatták be a Théatre du Chatelet színpadán. Az ingyenes előadásra 20 ezer érdeklődő ment el, holott csak 3500 hely volt.

A Sotheby's szerint ez az utolsó Zola-kézirat, amely még magánkézben van. Az író legtöbb kézirata, köztük maga a Germinal című regény a francia Nemzeti Könyvtár, a BnF tulajdonában van. Észak-franciaországi kommunista politikusok felszólították az államot a színdarab kéziratának megvásárlására, hogy a szerző műveinek többsége hasonlóan hozzáférhető legyen a közgyűjteményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!