Kilátások

2022.06.26. 18:22

Az afrikai fiatalok fele akar nyugati országokba vándorolni

Afrika gyorsan növekvő népességében 360 millió 15 és 30 év közötti ember él.

Egy dél-afrikai befektető cég által finanszírozott kutatás szerint az afrikai fiatalok több mint fele szeretne Európába vagy Észak-Amerikába vándorolni - írja a V4NA. 

Egy több mint 4500, 18-24 éves afrikai fiatalok körében végzett új felmérés szerint 52 százalékuk fontolóra veszi az Európába vagy Észak-Amerikába való kivándorlást a következő néhány évben. Az indokok között a gazdasági nehézségeket és az oktatási lehetőségek hiányát nevezték meg a legfőbb oknak.

Afrika gyorsan növekvő népességében 360 millió 15 és 30 év közötti ember él. Ez a szám nagyobb, mint az Egyesült Államok 320 milliós lakossága. Ha ezen csoportnak csupán a fele akar kivándorolni, az is azt jelenti, hogy akár

a közel jövőben is 180 millió ember kelhet útnak a jobb élet reményében.

A jelentés megjegyezte, hogy a nyugati befektetők profitálhatnának és a migrációs nyomást is csökkentenék, ha afrikaiakat alkalmaznának, hogy amerikai gyártmányú termékeket és szolgáltatásokat értékesítsenek a kontinensen.

“A világnak fel kell ébrednie és be kell fektetnie Afrikába, hogy a fiatal afrikaiak ne érezzék úgy, hogy külföldre kell költözniük, hogy álmaikat hazájuk rovására valósítsák meg. Ez nagyobb dolog, mint az agyelszívás! Az emberek ezen csoportja, a 18-24 éves afrikaiak azt mondják, hogy ‘javítani fogunk az életünkön, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy fel kell állnunk, el kell mennünk és máshol kell élünk'” – véli a felmérés mögött álló Ivor Ichikowitz kutató

Jelenleg az amerikai vállalatokra azonban nem helyez a kormány nagy nyomást annak érdekében, hogy termékeket és szolgáltatásokat exportáljanak az afrikai fogyasztóknak. A nyomás hiányának egyik oka az, hogy a szövetségi kormány támogatja a Közép- és Dél-Amerikából származó illegális bevándorlók befogadását.

“Az 1990-es évek során a közgazdászok azt várták a gazdag országok befektetőitől, hogy a munkahelyteremtő beruházásokat hajtsanak végre a fejlődő világban, és ezáltal emberek milliárdjait emeljék ki a szegénységből. A közgazdaságtan azonban irtózik az ilyesfajta vákuumtól, és így most a szegény munkaerő a nemzetközi migráción keresztül jön a tőkéért” – mondta Douglas Holtz-Eakin, az American Action Forum elnöke.

Az Afrikába irányuló amerikai közvetlen befektetések a 2000-es 11 milliárd dollárról 2014-re 69 milliárd dollárra emelkedtek. 2020-ra azonban ez az összeg 47,5 milliárd dollárra esett vissza.

Egy hasonló 2019-es felmérés szerint, a leendő afrikai migránsok ötöde vagyis mindössze 45 millió ember akar az Egyesült Államokba vándorolni,

minden negyedik potenciális migráns a könnyebben elérhető Európában akar eljutni, hogy ott jobb életkörülmények között élhessen.

Azonban Európában valószínűleg már koránt se fogadnák olyan szívesen ezeket a többségében alacsonyan képzett, és a társadalomba nehezen integrálható bevándorlókat. Ezt bizonyítja egy közvélemény-kutatás is, amely azt mutatja, hogy a franciák csaknem kétharmada úgy véli, hogy a bevándorlás szintje túl magas az országban.

A nemrég közzétett felmérés szerint a franciák 65 százaléka elégedetlen a bevándorlás növekedésének jelenlegi tendenciájával, és úgy véli, hogy ez olyan égető probléma, amellyel foglalkozni kell. Arra a kérdésre, hogy túlságosan sok bevándorlót fogad-e be Franciaország, a válaszadók 65 százaléka válaszolt igennel. Ezzel szemben a válaszadóknak csak 35 százaléka nem ért egyet az állítással.

A felmérés jelentős felfogásbeli különbséget tárt fel a generációk között. A 18-24 éves korosztály volt az egyetlen csoport, amelyik nem gondolta, hogy Franciaország túl sok bevándorlót fogad be. A korosztályba tartozók 60 százaléka nem értett egyet az állítással. Ezzel szemben az 50-64 évesek 72 százaléka, míg a 25-34 évesek 69 százaléka változtatna a jelenlegi, befogadáson alapuló migrációs politikán.

A politikai ideológiákat figyelembe véve is egyértelmű volt a megosztottság. a szocialisták 65 százaléka, a környezetvédők 62 százaléka szerint nem túl magas a bevándorlás mértéke.

Eközben a jobboldali LREM támogatók 59 százaléka gondolja úgy, hogy túl magas a bevándorlás mértéke az országban, a jobbközép Les Républicains szimpatizánsok körében pedig ez az arány eléri a 95 százalékot. A Reconquête és a Nemzeti Összefogás hívei között egyöntetű volt a vélemény, 100 százalékuk értett egyet az állítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában