Ukrán válság

2023.04.14. 06:21

Az oroszok minden nap 40-50 támadási kísérletet hajtanak végre Bahmutnál

Már 415. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán katona egy Gvozgyika önjáró tarackkal lő a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Többen meghaltak és megsebesültek orosz rakétatámadásban Szlovjanszkban 

Nyolcan meghaltak és huszonegyen megsebesültek pénteken egy orosz rakétatámadásban a Donyeck régióbeli Szlovjanszkban - közölte Pavlo Kirilenko helyi kormányzó a Telegram-oldalán.

A kormányzó beszámolója szerint további hét ember rekedt a romok alatt, miután SZ-300-as rakéták csapódtak be a Bahmuthoz közeli város több lakóépületébe és más létesítményeibe. 

Rohammentők és rendőrök dolgoznak a helyszínen, igyekezve kimenteni a romok alá került embereket 

- közölte Kirilenko.

Az orosz és az ukrán fél több tucat elesett katona holttestét cserélte ki pénteken. A kijevi hatóságok 82 holttestről számoltak be, Moszkva nem közölt számokat.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az ország elleni orosz háború kezdete óta Kijev mintegy 800 katona földi maradványait kapta vissza ilyen cserék során.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész a nap folyamán bejelentette, hogy a vádhatóság tüzetesen megvizsgálja azt a videófelvételt, amelyen feltételezések szerint egy ukrán katona lefejezése látható.

Jelen pillanatban az ukrán nyomozóhatóságok gőzerővel azon dolgoznak, hogy azonosítsák a tettest és az áldozatot 

- mondta el Kosztyin Vilniusban tett látogatása során. Hozzátette: még nem tudja megerősíteni a felvétel hitelességét.
 

Finnország puskaport tartalmazó levelet kapott 

Finnország moszkvai nagykövetsége felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, miután három puskaport tartalmazó levelet kapott - írja a Reuters a RIA hírügynökségre hivatkozva.

Moszkva és Helsinki viszonya élesen megromlott, mióta Finnország április 4-én hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz.

Kárpátaljai családoknak gyűjtött élelmiszert a KDNP 

A háború által sújtott kárpátaljai családoknak indított élelmiszergyűjtést a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - közölte Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az akció részleteit ismertető pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

A politikus elmondta, hogy 

a felajánlott adományokat a görögkatolikus egyház képviselőinek adják át, akik a Szent Lukács Szeretetszolgálaton keresztül juttatják el azokat Kárpátaljára, a rászoruló családoknak.

Mi nem fegyvert szállítunk, hanem élelmiszert - jelentette ki Simicskó István.

Oroszország fokozza a Bahmut elleni támadást 

A Wagner-rohamcsoportok továbbra is Bahmut központján keresztül hajtják végre a fő offenzívát, az orosz légideszant csapatok pedig megerősítettek néhány Wagner-egységet a hadművelet északi és déli oldalán – írta április 14-én a minisztérium.

Oroszország készültségbe helyezte csendes-óceáni haditengerészeti flottáját 

Oroszország rendkívüli készültségbe helyezte csendes-óceáni haditengerészeti flottáját egy meglepetésszerű vizsgálat keretében, amelynek célja védelmi képességeinek kiépítése. Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette:

Ennek az ellenőrzésnek a fő célja az, hogy növelje a fegyveres erők képességét egy valószínű ellenség agressziójának visszaverésére az óceán és a tenger irányából.

Kína nem szállít fegyvert az ukrajnai konfliktusban érintett feleknek 

Kína külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az ország nem ad el fegyvereket az ukrajnai konfliktusban érintett feleknek, és szabályozni fogja a kettős polgári és katonai felhasználású cikkek exportját.

Ukrajna megtiltotta sportcsapatainak, hogy együtt induljanak orosz versenyzőkkel 

Ukrajna megtiltotta nemzeti sportcsapatainak, hogy olyan olimpiai és paralimpiai versenyeken induljanak, amelyeken orosz és fehérorosz versenyzők is részt vesznek - közölte a sportminisztérium egy pénteken közzétett rendeletében.

A döntés azt követően született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az orosz és fehérorosz sportolók számára lehetségessé tette, hogy Ukrajna orosz megszállása ellenére semlegesként versenyezzenek.

Ukrajna korábban figyelmeztette sportági szövetségeit, hogy megfosztja őket vezetői státuszuktól, ha sportolóik oroszokkal és fehéroroszokkal versenyeznek a nemzetközi porondon.

A Krím azt javasolja, hogy fosszák meg Ukrajnát a Fekete-tengerhez való hozzáféréstől 

Ukrajnát az Azovi-tenger után meg kell fosztani a Fekete-tengerhez való hozzáféréstől, és minden déli területét vissza kell adni Oroszországnak - jelentette ki április 14-én Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter április 13-án azt mondta, hogy 

a Fekete-tengert „NATO-vízzé" kell tenni.

 A tengerszakasz demilitarizálását szorgalmazta, hogy "a törvénytisztelő országok használhassák azt kereskedelemhez és utazásra".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította a kezdeményezést, mivel szerinte a Fekete-tenger az együttműködés, a kölcsönhatás és a biztonság tengere kell, hogy legyen. Hozzátette, hogy maga Kuleba kijelentése ellentmondáson alapul, mivel a "NATO" és a "demilitarizáció" fogalma kizárja egymást.

Visszavonulásra kényszerültek az ukrán egységek Bahmutban 

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma napi hírszerzési tájékoztatójában azt állította, hogy az ukrán csapatok visszavonulásra kényszerültek a korábban a heves harcoktól sújtott Bahmut városában elfoglalt állásaikból, és hogy az elmúlt két napban az orosz erők intenzív tüzérségi bombázást folytattak.

Rogov robbanássorozatról számolt be Zaporizzsjában 

Robbanások sorozata hallatszott Zaporizzsjában április 14-én, pénteken este. Erről Volodimir Rogov, az Oroszországgal vagyunk mozgalom elnöke számolt be.

Elmondása szerint 

a robbanások a Kijev által ellenőrzött városban éjjel 1 óra 18 perc körül történtek.

Hozzátette, hogy a robbanások után légiriadót rendeltek el.

Ágyúkkal lőtték Szumi megyét

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy ma reggel 19 alkalommal lőttek két települést Szumi megyében.

Nagy-Britannia felgyorsítja a Tempest-programot

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma 650 millió fontot különített el a Tempest vadászgépen dolgozó gyártóknak. A pénzt a BAE Systems, a sugárhajtóműveket gyártó Rolls-Royce, valamint az olasz Leonardo és az európai rakétagyártó MBDA kapja, hogy öt éven belül levegőbe emelkedhessen a prototípus, majd 2035-re sorozatgyártásra alkalmas legyen a vadászrepülőgép, amelyik végül leváltja a szintén BAE Systems által épített Typhoon vadászgépet. 

A Tempest-et várhatóan kifinomult kommunikációs technológiával összekapcsolt drónok kísérik majd.

Az új szerződés az eddig hivatalosan kiosztott 2 milliárd fontból a legnagyobb szelet, amelyet az Egyesült Királyság kormánya már vállalt a brit-olasz-japán projektből. A teljes program valószínűleg több tízmilliárd fontba fog kerülni a három partnerországnak. Már több mint 2800 ember dolgozik a Tempest brit partnereinél.
A projekt versenyt fut Franciaország, Németország és Spanyolország rivális erőfeszítéseivel, hogy saját, különálló vadászgépet építsenek.

Fizetnie kell Oroszországnak

Az ukrán állami gázipari vállalat, a Naftogaz közölte, hogy Oroszországot a hágai választottbíróság 5 milliárd dollár (4,5 milliárd euró) kártérítés megfizetésére kötelezte a krími vagyonának jogellenes kisajátítása miatt, amelyet az Orosz Föderáció állítása szerint annektáltak 2014-ben.

Újabb szankciós listára került fel a Wagner-csoport

Az Európai Unió felvette szankciós listájára az orosz Wagner-csoportot, amiért "aktívan részt vett az Ukrajna elleni orosz agressziós háborúban". A zsoldoscsoport már februárban felkerült egy másik uniós szankciós listára az emberi jogok megsértése és az afrikai országok "destabilizálása" miatt.

Küszöbön egy újabb hidegháború

A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a világgazdaság rivális kereskedelmi tömbökre való feldarabolása új hidegháború kitörését rejti magában. Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója szerint a Covid-járvány, az ukrajnai háború és a globalizáció hiányosságai együttesen vezethettek potenciálisan veszélyes szétváláshoz.

Wagner-csoport: az ukrán fegyveres erők emberi pajzsokkal védik Artemovszkot

Az ukrán parancsnokság "emberi pajzsokkal" tartja Artemovszkot, nem pedig jól felépített védelemmel és erődítményekkel - mondta a RIA Novosztyinak a támadásban részt vevő Wagner-csoport egyik parancsnoka.

"Ha az ukrán hadsereg védekezésre való felkészítéséről beszélünk, arra a következtetésre jutunk, hogy az egyáltalán nem létezett. Valahol lövészárkok vannak, néhány kis tüzelőszerkezet. Azt hiszem, úgy döntöttek, hogy egyszerűen emberi erőforrással próbálják lezárni az egészet" - mondta.

Korábban a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy Artemovszk 80 százaléka orosz egységek ellenőrzése alatt áll, beleértve az összes közigazgatási központot, üzemet és gyárat. A régió oroszok által megbízott vezetője, Denis Pusilin szerint most heves harcok dúlnak a város nyugati részén, a vasút közelében.

Az orosz minisztérium szerint körülvették Bahmutot

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy csapatai már körülvették Bahmutot, de Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint "túl korai" erről beszélni. Prigozsin, akinek erői a csapdába esett városért folyó harcok nagy részét vezették, az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatára reagált, amely szerint Moszkva erői "meggátolják" az ukrán erőket Bahmutba való be- vagy kijutásban. Személyesen Prigozsin korábban már többször is bejelentette, hogy fegyveresei elfoglalták a várost, utólag azonban kiderült, hogy nem szűnt meg az ukrán fegyveres ellenállás.

Bahmutnál északról és délről próbálkoznak az oroszok

Az ukrán fegyveres erők szerint az orosz csapatok északról és délről próbálják körülzárni Bahmut városát. "Az ellenség minden nap 40-50 támadási kísérletet hajt végre Bahmut körzetében, és több mint 500 csapást mér a rendelkezésre álló fegyverek teljes skálájával" - mondta Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán fegyveres erők vezérkarának fő hadműveleti osztályának helyettese.

Az orosz hadsereg elsüllyesztett egy Leopard tankot egy mocsárban

Az ukrán oldalon megjelent német Leopard harckocsik nemrég megkezdték a hadműveletet Herszon irányában. Az egyik tank máris egy mocsárba süllyedt. Egy orosz szabotázskülönítmény, a Sokol egyik fegyverese beszélt erről a RIA Novostyinak.
"Itt vannak, már többször is járőröztek erre a Leopard harckocsik. Az egyik szabotázskülönítményünk sikeresen elfogott egy Leopard tankot, majd egyszerűen belevezették egy mocsárba, hogy ne okozzon több problémát" – mondta a tiszt.
Hozzátette: az orosz vadászgépek német légvédelmi rakétarendszerek alkalmazását rögzítették ukrán részről, feltehetően németországi zsoldosok irányították őket.

Aggódik a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris szervezetének vezetője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy "kölcsönből élünk", miután két taposóakna-robbanás történt az ukrajnai zaporizzsjai erőmű közelében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) többször is aggodalmának adott hangot Európa legnagyobb atomerőművének biztonsága miatt.

GROSSI, Rafael; KORCSMA, Renat
Az orosz hadsereg által szervezett látogatáson készített képen Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója (j) és Renat Korcsma, a Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság képviselője a zaporizzsjai atomerőműben, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán csapatok ágyúzták Gorlovka központját

Az ukrán csapatok az éjjel lőtték Gorlovkát, a központi városrészben több házat is találat ért - közölte Ivan Prihodko, Gorlovka polgármestere a Telegram csatornáján - idézi a RIA Novosztyi. 

Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra található. 

Rejtett orosz lőszereket találtak Csernyihiv környékén

Orosz lőszeres rekeszeket találtak elrejtve az észak-ukrajnai Csernyihiv határvidékén – közölte az ország biztonsági szolgálata. A Telegram azt írja, hogy 21 tüzérségi lövedéket, gránátot és 800 kézi lőfegyverekhez való töltényt fedeztek fel egy katonai létesítmény közelében lévő elhagyatott épületben. Egy másik épületben találtak egy másik, álcával borított rekeszt – két páncéltörő töltényt és néhány 7,62 mm-es töltényt tartalmazott.

A biztonsági szolgálat szerint a fegyvereket az oroszok rejtették el, amikor tavaly egy ukrán ellentámadás során elmenekültek a területről. A lefoglalt lőszert az ukrán fegyveres erők egységei kapják meg.

Küzdenek a sárral Ukrajnában (videó)

A NOEL háborús hírekkel foglalkozó Twitter-oldalra egy olyan videó került fel, amelyen egy MT-LB, páncélozott szállítójármű látható, ahogy szó szerint „küzd az elemekkel”. A tél és a fagyok múltán úgy tűnik, felengedett az agyagos talaj, ami gátolja az egységek gyors mozgását a harctéren – írja a Mandiner.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 13-án az ukrán–magyar határszakaszon 5115 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4715 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 67 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást – közölte a rendőrség.

Ciprus vizsgálja, hogyan kerültek állampolgárai szankciós listára

A legutóbbi brit és amerikai szankciós listákon olyan ciprusi székhelyű szervezeteket és magánszemélyeket neveztek meg, akik megkönnyítik a már szankciók alatt álló személyek üzleti tranzakcióit.

Níkosz Hrisztodoulídisz elnök találkozót hívott össze közeli munkatársaival, hogy megvitassák az ügyet – mondta a ciprusi kormányszóvivő. „Úgy döntöttek, hogy megvizsgálják azokat az információkat, amelyek a szankciók kiszabásához vezettek” – mondta.

Ciprus, ahol számos orosz érdekeltségű vállalat működik, követi az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, amelyeket Ukrajna inváziója miatt vezettek be.

Szerbia tagadja a fegyverszállításokat

A szerb elnök azt mondta, hogy országa nem adott el fegyvert vagy lőszert sem Ukrajnának, sem Oroszországnak. Aleksandar Vucic egy kiszivárgott Pentagon-jelentésre reagált, miszerint Belgrád beleegyezett, hogy fegyvereket szállít Kijevnek.

VUCIC, Aleksandar
Aleksandar Vucic szerb államfő 
Fotós: Andrej Cukic / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette: a balkáni nemzet, amely hagyományos orosz szövetséges, a jövőben sem fog fegyvert vagy lőszert küldeni egyik harcoló félnek sem.

Letartóztatták a feltételezett szivárogtatót

Szövetségi ügynökök letartóztatták a Massachusetts Air National Guard egyik tagját az otthona előtt. A 21 éves Jack Teixeirát azzal vádolják, hogy egy online csevegőcsoport tagjaként minősített dokumentumokat osztott meg körülbelül 25 ember között. A kiszivárogtatott papírok katonai titkokat fedtek fel Ukrajnában, és megzavarták Washington és a legfontosabb szövetségesek kapcsolatát.

A hírszerzésre szakosodott gárdista első bírósági meghallgatása a massachusettsi szövetségi bíróságon lesz. A törvény értelmében minden egyes vádpontért akár 10 éves börtönbüntetés is járhat, az ügyészek pedig a vádiratban minden egyes kiszivárgott dokumentumot külön tételként kezelhetnek.

Már csak az ígért fegyvereket várják

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új videójában beszámolt arról, hogy ülést tartott a Katonai Kabinet, ahol a védelmi szektor vezetői, a katonai parancsnokok, a hírszerzés és az elnöki hivatal munkatársai egyeztettetek a front aktuális helyzetéről. Az elnök szerint nagyon várják a partnerországok által megígért fegyverszállítást, de nem részletezte, hogy pontosan milyen fegyverekre gondol.

„A lehető legközelebb hozzuk a győzelmet. Maximálisan biztosítjuk az egység szellemét. Az előkészítés megtörtént” – mondta Zelenszkij.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában