Korrupciógyanú

2023.07.17. 10:02

A bizottsági elnök, aki botrányok közepette viheti a csőd szélére az EU-t

Az Európai Unió a csőd szélére jutott, amiben óriási szerepe van az „EU kormányának” is hívott Bizottságnak, amely ellenőrizetlenül költötte el az Ukrajnának adott milliárdokat. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen botrányt botrányra halmoz és szinte ellepik a korrupciós ügyek. Ezeket az Origo szedte most egy csokorba.

MW

Ursula von der Leyen folyamatosan magyarázkodni kényszerül a különböző botrányok miatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Kétes ügyek a német hadsereg körül, plágiumbotrány vagy a Pfizer-beszerzés körüli ügy mind nagy visszhangot kiváltó esetek voltak az elmúlt időszakban. Az Origo szedte össze azokat az ügyeket, amelyek jelzik, nagy problémák vannak az EU működése körül. 


Botrány a német hadsereg körül
 

Amikor Ursula von der Leyen Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét, Katrin Sudert nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, aki három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül. 

A Bundestag ekkor egy parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két hivatali mobiltelefonját. Sajnos a rajtuk levő tartalmakat akkor „véletlenül” törölték – ez történt később a Pfizer-ügyben is. Úgy tűnik, Ursula von der Leyennek szerencséje van: véletlenül mindig a kínos üzenetek tűnnek el.

Von der Leyen védelmi miniszterként a hozzá nem értés jelképe volt. A német hadsereg siralmas állapotban volt az ukrajnai háború kezdetekor, és ebben nagy szerepe volt. A német haderő mintegy 250 ezer emberből áll és korántsem tekinthető Európa jelentős erejű hadseregének. 

A felszerelése hasznavehetetlen, a Tiger helikopterek csak egy kis hányada röpképes egyáltalán, és ugyanez elmondható az Eurofighter repülőgépekről is.

 A katonák tömegesen hagyják ott azt a köteléket, ahol folyamatos a hiány. Az egyik nagy botrányt az okozta, amikor kiderült: a Heckler&Koch G36 gépkarabély amikor felmelegedett, nem volt alkalmas pontos lövések leadására. Márpedig egy gépkarabély csöve néhány lövés után értelemszerűen felmelegszik – vagyis a Heckler&Koch G36 az első sorozat után használhatatlanná vált.

Von der Leyen másik nagy botránya a hadseregben a Gorch Fockhoz kapcsolódik, amely a német haderő háromárbócos gyakorlóhajója. A hajót 1958-ban állítottak hadrendbe, 2015-ben a védelmi minisztérium bejelentette, hogy felújítják.

Csakhogy az eredetileg tervezett tízmillió eurós összeg a tízszeresére növekedett a munkálatok közben, így végül 135 millió euróba került. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb lett volna építeni egy újat.


A plágium


Von der Leyennek plágiumbotránya is volt, ugyanis gyanús bekezdések szerepelnek a diplomamunkájában. Németországban előfordult olyan, hogy hasonló miatt egy miniszternek le kellett mondania, de Von der Leyen megúszta ezt is. Az egyetem ugyanis végül valahogy arra a következtetésre jutott, hogy az egykori védelmi miniszter csak nem hivatkozta rendesen a forrásait. Igaz, ez a plágium általános ismérve, de úgy látszik, ebben az esetben ettől függetlenül sem számított annak.  
 

A Pfizer-SMS-ek


Ahogy azt az Origo korábban megírta, Ursula von der Leyen 2021 márciusában tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével hatalmas mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Fontos megemlíteni: ez nem az eredeti szerződés volt, hiszen az már az előző évben megszületett, és 2020 decemberétől oltottak is vele. Ekkor, 2021 tavaszán már megfelelő mennyiségű oltóanyag volt Európában.

Ursula von der Leyen azonban gyakorlatilag SMS-ekben megegyezett a Pfizer vezetőjével, Bourlával legalább 900 millió, legfeljebb 1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről 35 milliárd euróért, adagonként nagyjából 19 euróért.

 

Ez irreálisan magas szám, hiszen az EU teljes lakossága kevesebb mint 450 millió, vagyis minden lakosra jutott opcionálisan négy vakcina úgy, hogy más gyártókkal is voltak megállapodások, ráadásul ekkor még 18 év alattiakat nem is oltottak. A 19,5 eurós ár önmagában elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt.

A cikk teljes egészében az Origo.hu–n IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában