Augusztus 20.

2023.08.20. 13:18

Európa legnagyobb tűzijátéka lesz Budapesten

Lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában: egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow lesz látható, mely a maga nemében egyedülálló Európában. Az operatív törzs legutóbbi helyzetjelentése alapján az esti tűzijáték biztonságos megrendezését semmi nem veszélyezteti – közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

MW

Tűzijáték a Duna felett Budapesten MTI/Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Tájékoztatásuk szerint a programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vízén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel 900 drón teszi felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról - köztük 7 folyami uszályról és 65 pontonról - lövik fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Emlékeztettek: 

a Tűz és fények játékának már megszokott, mégis bámulatba ejtő eleme a drónshow, amelyben összesen 896 pilóta nélküli repülőeszköz formál gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. 

A drónok két felszállási pontról emelkednek a magasba és helyszínenként két szakaszban repülnek, 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc időtartamban.

A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást.

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit kelti életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2023. augusztus 18-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Jelezték: a nemzet fővárosában megrendezett Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyanakkor azt a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri. Ennek bizonyítékaként 

a 2022-es show elnyerte a szakma Oscar-díját.

Az idei Tűz és fények játékát - mely Európa legnagyobb ilyen show-ja - olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

Az augusztus 20-i programokkal kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, a szentistvannap.hu címen, valamint az ünnep mobilapplikációjában is.
 
 

 Kovács Zoltán: az esti tűzijáték biztonságos megrendezését egyelőre semmi nem veszélyezteti

Az operatív törzs legutóbbi helyzetjelentése alapján az esti tűzijáték biztonságos megrendezését semmi nem veszélyezteti – írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap délután.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közölte, hogy továbbra is zavartalanul zajlanak a Szent István Nap eseményei, a központi rendezvénysorozat helyszínein pedig hatalmas az érdeklődés. A programok keretében 18 óráig ingyenesen látogatható az Országház épülete, a Szent István-bazilikánál 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd ezt követően Szent Jobb-körmenetet tartanak, 21 órakor pedig kezdetét veszi a sokak által várt fény- és tűzijáték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában