Újabb keresztrongálás

2023.08.29. 22:50

Fűrésszel estek neki a Látó-hegyi vallási jelképnek

Az Országos Kéktúra közösségi oldalán hívta fel a figyelmet valaki arra, hogy a Vác feletti hegy keresztje is vandalizmus áldozata lett – adta hírül a Magyar Nemzet.

MW

A Vác feletti Látó-hegyen megrongált négyméteres kereszt

Forrás: © Facebook

Fotó: Kormány István

A Margit hídon letört hat kőkereszt, valamint az augusztus 20-án a Nagy-Szénáson felgyújtott fakereszt után újabb keresztrongálásra derült fény, ezúttal a Látó-hegyen álló négy méter magas keresztet döntötték le. Az Országos Kéktúra közösségi oldalán hívta fel a figyelmet valaki arra, hogy a Vác feletti hegy keresztje is vandalizmus áldozata lett.

A bejegyzésből kiderül, az ottani keresztet – ellentétben a Nagy-Szénáson találhatóval – nem gyújtották fel, hanem fűrésszel estek neki az elkövetők, akik feldarabolták, majd a tűzrakó mellett ülőkeként használták a fadarabokat. 

A Látó-hegyi keresztet 2001-ben a Szentimrevárosi Egyesület állította Árpád-házi Szent Margit tiszteletére.

A bejegyzés szerint a több alkalommal megrongált keresztet ismételten kellett megújítani 2008-ban. 

Tűz melletti ülőkének használták a felfűrészelt keresztet 
Forrás: © Facebook

A történtekkel kapcsolatban az Alapjogokért Központ elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez semmiképpen nem nevezhető „átlagos” vandalizmusnak, hiszen egy vallási jelképről van szó, amely ezen túl az európai és magyar kultúra alapjaival is szoros összefüggésben áll. Zila János úgy fogalmazott: 

nyilvánvaló, hogy egy kereszt megrongálója tisztában van azzal, hogy nem pusztán egy tereptárgyat tesz tönkre, hanem egy szimbólumot gyaláz meg.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában