Fegyveres harcok

2023.10.07. 10:45

„A harc behatolt a cionista entitás szívébe” – közölte céljait a Hamász (fotók, videók)

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre – jelentette a helyi média szombaton. A magyar miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külügyminiszter is elítélte a támadásokat.

MW

Az izraeli tűzoltócsapatok egy lakóépület előtti parkolóban oltják el a tüzet a Gázai övezetből a dél-izraeli Askelon városában 2023. október 7-én végrehajtott rakétatámadást követően

Forrás: AFP

Fotó: AHMAD GHARABLI

Sivatagban fesztiváloztak az izraeli fiatalok, mikor megtámadta őket a Hamász (VIDEÓ) 

Újabb felvétek láttak napvilágot ezúttal arról, hogyan tört ki a káosz a Gázai övezethez közeli Re'im kibuc közelében, amikor az izraeli területre betörő fegyveresek egy

sivatagi buli résztvevőire támadtak.

– számol be róla a Mandiner.

Nagy győzelem küszöbén állunk – jelentette ki Iszmáil Haníje, a palesztin radikális mozgalom vezetője.

Nagy győzelem küszöbén állunk – jelentette ki szombat este Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom vezetője, miután fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit.

Elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből

– jelentette ki a rendszerint Dohában tartózkodó Hamász-vezető a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben elmondott beszédében – számolt be az Infostartra hivatkozva a Mandiner.
Haníje közölte:

a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni.

A harc behatolt a cionista entitás szívébe

– jelentette ki.

Izrael energia- és infrastrukturális minisztere, Israel Katz kijelentette, hogy Izrael leállítja a Gázai övezet áramellátását. 

Aláírtam egy utasítást, amely utasítja az izraeli elektromos vállalatot, hogy állítsa le az áramellátást a Gázai övezetbe

– mondta Katz egy nyilatkozatban. Az áramkimaradások mindennaposak Gázában. A gázai áramszolgáltató hatóság szerint Izrael bejelentése után a gázai áramellátás 80 százalékát leállították – írja a Magyar Nemzet.

Összeül az ENSZ BT

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása miatt - jelentették be hivatalosan. A BT rendkívüli ülését annak soros elnöke, Brazília hívta össze. Témája hivatalosan a közel-keleti helyzet és a palesztin kérdés lesz.

A New York-i bejelentést megelőzően Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is elítélte a támadást, és azt mondta: reméli, sikerül elkerülni a konfliktus kiterjedését.

A brazil külügyminisztérium közleményt adott ki az ügyről, és ebben hangsúlyozta a palesztin állam megteremtésének (a kétállami megoldásnak) a fontosságát, amellett, hogy elítélte a Hamász támadását.

A brazil kormány ismét leszögezi, hogy az erőszak nem igazolható, különösen nem a civilek elleni, és felszólítja a szemben álló feleket, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet a konfliktus kiterjedésének elkerülésére. Mindazonáltal ennek az erőszakos konfliktusnak a megoldása szükséges, de nem elégséges feltétele az izraeli-palesztin ügy megoldásának, ahhoz azonnal újra kell indítani a béketárgyalásokat

– szögezi le a brazil külügyminisztérium.

Izrael mellett áll a magyar kormány

Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban, írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton. Szijjártó Péter azt közölte, hogy telefonon egyeztetett Eli Cohennel, Izrael külügyminiszterével. Áttekintették a „rendkívül elszomorító helyzetet”, Izraelnek ugyanis egy aljas terrortámadással kell most szembenéznie, írta.
Szijjártó Péter a halálos áldozatok miatt kifejezte együttérzésüket, egyben biztosította külügyminisztert, hogy 

Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban

 – áll a bejegyzésben.

Őszintén reméljük, hogy sikerül elkerülni a helyzet eszkalálódását, egy közel-keleti erőszakhullámnak ugyanis drámai következményei lehetnek a globális biztonságra

 – figyelmeztetett a magyar miniszter.

Megtorló légicsapások Gázában 

Legkevesebb 198 embert megöltek, 1610 másikat pedig megsebesítettek a Gázai övezetre mért izraeli légi csapások – közölte a palesztin terület egészségügy-minisztériuma szombaton. A légi csapásokat a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom által Izrael ellen elkövetett összehangolt offenzívára válaszul mérték a palesztin területre.

Ma (szombaton) legkevesebb 198 ember meghalt és 1610 megsebesült a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokban

– áll a tárca közleményében.
Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy palesztin fegyveresek legalább háromezer rakétát lőttek ki Izraelre, mintegy ezer fegyveres pedig beszivárgott izraeli területre.

A Hamász azt állította, hogy mintegy ötven izraeli katonát és civilt is túszul ejtettek.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy válaszul a Hamász intézményeit és főhadiszállását támadták, valamint néhány tucatnyi harci gépet vetettek be a tengerparti terület több térségében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy országa hadiállapotban van, és elrendelte a tartalékosok teljes mozgósítását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök sürgősséggel összehívta a legfőbb vezetők tanácskozását, amelyen hangsúlyozta, hogy a palesztin népnek joga van megvédenie magát az izraeli katonákkal és telepesekkel szemben.

Tizenegy magyar tartózkodik Gázában, főleg gyermekek 

A legfrissebb információk alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását

– tette közzé facebook bejegyzésében szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Wizz Air felfüggesztette a Budapestről és Debrecenből Tel-Avivba induló járatait 

A ma hajnali Budapestről induló járat biztonságban leszállt az izraeli repülőtéren, ám onnan utasok nélkül tért haza. Reagált a Wizz Air légitársaság is az Izraelt ért terrortámadásra.

A Wizz Air az október 7-i izraeli légitámadások miatt a helyi és nemzetközi hatóságokkal történt egyeztetés után

felfüggesztette a Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv közti járatait.

A ma hajnali Budapestről induló járat biztonságban leszállt az izraeli repülőtéren, ám onnan utasok nélkül tért haza. A ma reggel Debrecenből Tel-Avivba tartó járat biztonsági okokból már Lárnakán szállt le.

Az utasokat onnan visszaszállítjuk Debrecenbe. A légitársaság állandó kapcsolatban van az izraeli, a magyar és nemzetközi hatóságokkal, nyomon követi az eseményeket, és folyamatosan tájékoztatja utasait a legfrissebb járatinformációkról, a foglaláskor megadott e-mailben és SMS-ben. Azok, akik nem közvetlenül a Wizz Air oldalán vásárolták a repülőjegyet, a harmadik félnél tájékozódhatnak az esetleges további menetrend változásokról. A légitársaság számára továbbra is utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb

– írják közleményükben.

Úticéljuk Nyugat-Európa  

Allahu Akbar kiáltásokkal ünnepelték palesztin migránsok a Hamász Izrael elleni támadását egy görög migránstáborban – írja a Mandiner a Greek City Times-ra hivatkozva. Az esetről készült felvétel Samos szigetén készül. 


A háborús konfliktusnak köszönhetően egyre több ilyen csoport indulhat Európa felé és érkezhet a migránstáborokba.

Novák Katalin határozottan elítéli a Hamász támadását Izrael ellen

Novák Katalin köztársasági elnök határozottan elítélte egy szombati üzenetében a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyvereseinek aznap reggeli támadását Izrael ellen, és Magyarország rendíthetetlen támogatásáról biztosította Izraelt.

Határozottan elítélem az Izrael elleni támadást, amely halálos áldozatokat követelt. Magyarország megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Izraelt. Együttérzek Jichák Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel ezekben a nehéz órákban, és imáimba foglalom őket

 –írta a magyar köztársasági elnök X-fiókjában (a korábbi Twitteren).

A Magen David Adom izraeli mentőszolgálat legfrissebb közlése szerint a Hamász támadásának legkevesebb 40 izraeli halálos áldozata van, egyéb egészségügyi intézmények több száz sebesültről számoltak be.

Döntő kérdés, hogy Amerika mit lép

Breuer Péter a Mandinernek elmondta, hogy a Hamász harcosai továbbra is több települést megszállva tartanak, annak ellenére, hogy többet már a hadsereg felszabadított.
A szakértő a katonai intézményekbe való lehetséges behatolásokról elmondta, hogy ezek nem megerősített információk, a felvételek megkérdőjelezhetőek. Hozzátette: az viszont tény, hogy több települést megszálltak a támadók. Elmondta, hogy a cenzúra idáig engedélyezte 25 halottnak a nyilvánosságra hozatalát, ami a valóságban persze sokkal több, valamint ezek mellett

több mint 550 súlyos sebesült van.

Az egész reggel 6 óra 30 perckor kezdődött, és én azt adnám címének, hogy mi a különbség az ötven évvel ezelőtt történt Jom kippuri háborúk és a ma reggeli háború kitörése között, a válasz egyszerű, hogy akkor a szírek és az egyiptomiak az izraeli hadsereg katonáit, az előre tolt seregeket támadták meg váratlanul, most viszont a beszivárgott Hamász terroristák Gáza városából a civil lakosságot támadták

 – fogalmazott.
Úgy látja, hogy a kérdés csak az, hogy az ukrajnai háború miatt az amerikai fegyvertartalékokat milyen gyorsan bocsátják rendelkezésére az izraeli hadseregnek. Leszögezte tehát, hogy fontos kérdés, hogy mit lép Amerika. 

Breuer Péter szerint az is lényeges tényező, hogy vajon az USA most is 2-3 napon belül, megkésve indítja a fegyverutánpótlást,  úgy mint ahogy tette ezt ötven évvel ezelőtt, vagy azonnal indítja.

Válogatás nélkül gyilkolják a terroristák az izraeli civileket 

Az X közösségi oldalon közzétett kép tanúsága szerint a Hamász terroristái védtelen idős embereket szabályosan kivégeztek egy izraeli buszmegállóban. A terroristák minden, az útjukba kerülő izraelit kivégeznek. Az arab terroristák azonban nemcsak a nyílt utcán, hanem lakóházakba betörve is keresik az áldozataikat, egyes felvételek tanúságai szerint komplett családokkal végeztek a támadások résztvevői - számol be róla a Magyar Nemzet.

A támadásokról készült brutális videókat IDE kattintva nézheti meg. 

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel

Izraelben hét sebesültről, valamint egy 75 éves nő haláláról számolt be a közszolgálati csatorna a mentőszolgálatok közlése alapján a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán. 

Palestinian groups and Israeli forces clash in Gaza
Emberek rohannak, miközben a palesztin csoportok és az izraeli erők közötti összecsapások folytatódnak Gázában 2023. október 7-én 
Fotó: Mustafa Hassona  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak.   

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.   

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal.   

Palesztinok és az Ezzedine al-Kasszam brigádok fegyveresei 2023. október 7-én az Izrael és a Gázai övezet északi része közötti erezi átkelő felé futnak
Fotó: MAJDI FATHI   / Forrás: AFP

Orbán Viktor: gondolataink és imáink Izrael népével vannak

Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát - írta X bejegyzésében a magyar kormányfő, egyben Benjamin Netanjahu miniszterelnök felé is támogatását fejezte ki.

"Gondolataink és imáink Izrael népével vannak ezekben a sötét órákban" - fogalmazott Orbán Viktor.

Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé.   

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.   

A miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy a közeli órában rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

Szijjártó Péter: a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a brutális támadást

A magyar külügyminiszter a rakétatámadás kapcsán a közösségi oldalán azt írta, 

a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a brutális támadást, elismerjük Izrael önvédelemhez fűződő jogát, s őszinte együttérzésünkről biztosítjuk Izrael kormányát és az izraeli népet az őket ért veszteségek miatt. Izraeli kollégámat biztosítottam Magyarország támogatásáról és együttérzéséről. 

Hozzátette: a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. 

Szijjártó Péter közölte, folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Egyben arra kérte az Izraelben tartózkodó magyarokat, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez. Eddig segélykérés nem érkezett - jelezte.

Később azt írta, több mint száz Izraelben tartózkodó magyar állampolgárral állnak folyamatosan kapcsolatban. Valamennyien jól vannak, magyar áldozatokról vagy sérültekről jelenleg nincs tudomásuk.

"A kritikus helyzetre való tekintettel arra kérünk minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljanak konzuli védelemre annak érdekében, hogy nagykövetségünk munkatársai fel tudják venni velük a kapcsolatot és szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani"

- írta Szijjártó Péter.

A nagykövetség munkatársaival ezen a linken tudják felvenni a kapcsolatot: 

https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Emellett folyamatosan él az ügyeleti telefonszám is (+ 36 80 36 80 36), ahol az illetékes konzulok készek fogadni a hívásokat - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a legfrissebb hírek szerint a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok járataik törlésébe kezdtek, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges.

Izraeli katonákat ejtettek túszul, utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel

Miközben folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, izraeli katonákat ejtettek túszul, s utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel - jelentette a helyi média Izraelben szombaton.

Izraeli katonák fedezékbe húzódnak
Fotó: AHMAD GHARABLI  / Forrás: AFP

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.   

Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak.   

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.   

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.  

Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.   

Izraeliek 2023. október 7-én vért adnak egy tel-avivi kórházban
Fotó: JACK GUEZ  / Forrás: AFP

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer  átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.   

A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.   

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

Működésbe lépett a legendás izraeli Vaskupola (videó)

A közösségi médiában több videó is megjelent, amelyen a bejegyzések szerint a működő kupola látható. Az izraeli fejlesztésű Vaskupola a világ egyik legnagyobb hatékonysággal működő légvédelmi rendszerének számít, mivel az egyszerű aknagránátoktól a nagyobb rakétákig számos célpontot képes megsemmisíteni, és kifejezetten gyorsan mozgatható - írja a Mandiner.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában