Emlékmű-avatás

2023.11.09. 23:24

Gulyás Gergely: az itt élő németek hozzánk, magyarokhoz tartoznak

Az itt élő németek hozzánk, magyarokhoz tartoznak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar-német Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató emlékmű avatásakor csütörtökön Budapesten.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet a magyar-német kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató emlékmű avatásán a XVI. kerületben a Sashalmi sétányon 2023. november 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Gulyás Gergely a XVI. kerületben, a Sashalmi sétányon felállított, a magyarországi németeknek emléket állító alkotás avatóünnepségén elmondta, egy országot el lehet foglalni fegyverrel, de hazát csak élete árán nyerhet az ember. Akikre ma emlékezünk, nem közöttünk élő idegenek, hanem olyan emberek, akik hozzánk tartoztak, és hozzánk tartoznak.

Gulyás Gergely szólt a középkorban Magyarországra költözött szászokról, akik nagy mértékben járultak hozzá országunk épüléséhez, fejlődéséhez. Az itt élő németek kivették részüket a harcokból, amikor ránk törtek a tatárok, majd a törökök, és nagy részt vállaltak az ország újjáépítésében is - hangsúlyozta.

A politikus szégyennek nevezte a németek második világháború utáni kitelepítését, és kijelentette: a magyarországi szászok és svábok hozzánk, magyarokhoz tartoznak.

 Az együttélésnek nemcsak múltja, hanem jelene, és komoly jövője is van - hangsúlyozta, hozzátéve: a tavalyi népszámláláskor több mint 142 ezer ember vallotta magát német származásúnak.

Az ünnepségen beszédet mondott, és abban a magyarországi németek a közösségünket erősítő munkáját méltatta Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselő, az eseményt a kormánypárti polgármester, Kovács Péter köszöntője nyitotta meg.

A rendezvényen felszólalt Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, aki kiemelte, az 

emlékműavatásnak különös jelentőséget ad az, hogy épp november 9-re, a berlini fal leomlásának évfordulójára esik. 

Magyar és német nyelven is elmondta beszédét Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője.

A Sashalmi sétányon felállított emlékmű alkotója R. Törley Mária, akinek a kivitelezésben Végh Aladár építész volt a segítségére.

Az ünnepség végén az emlékhelyet Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, Gödölle Márton, a Budapest-Mátyásföldi Szent József Plébánia plébánosa és Bíró Botond, a Budapest-Mátyásföldi Református Egyházközség lelkipásztora áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában