Választás Szerbiában

2023.12.17. 07:46

Vucic: a Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége lesz a parlamentben

Befejeződött az előrehozott parlamenti, tartományi, illetve önkormányzati választás Szerbiában, vasárnap 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon

MW

Szavazásra várakozók az előrehozott szerbiai választásokon Szabadkán, a 62-as szavazóhelyen 2023. december 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, a párt tagja  vasárnap késő este.

Mint mondta, pártja adatai szerint az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal. A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék), valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Bezártak a szavazóhelyek 

Befejeződött az előrehozott parlamenti, tartományi, illetve önkormányzati választás Szerbiában, vasárnap 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig 51,93 százalékos volt.

Tavaly ugyanebben az időpontban 50,82 százalékos részvételről adott hírt a választási bizottság.

A választási bizottság szerint nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek. A testület kapott bejelentést arról, hogy volt egy szavazóhely, ahol az egyik szavazó ki akarta nyitni a szavazóurnákat, ám a választási bizottság, valamint a hivatalos szervek ezt megakadályozták.

Megfigyelők szerint a legtöbb helyen eljárásbeli szabálytalanságok történtek, például a voksolók nem a megfelelő urnába dobták a szavazatukat vagy a bizottság nem ellenőrizte a szavazó személyazonosságát. Egyes megfigyelők szerint több helyen nyomást gyakoroltak a szavazókra, de olyan is történt, hogy a kampánycsend ellenére a szavazóhelyek környékén propagandaanyagot osztogattak.

Az előzetes eredményekre 22 óra után lehet számítani. A hivatalos és végleges eredményeket csütörtökig kell nyilvánosságra hozni, ám ha meg kell ismételni néhány helyen a voksolást, akkor csak néhány hét múlva várhatók végleges adatok.

A 3 százalékos parlamenti küszöböt a felmérések szerint hat szerb, valamint néhány kisebbségi párt lépheti át. A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a háromszázalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékot. Egy három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak.

A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, a többi között Belgrádban is választást tartottak, amelynek a legfőbb kérdése, hogy a Szerb Haladó Párt meg tudja-e tartani hatalmát vagy az ellenzék kilenc év után átveheti a főváros irányítását.

14 óráig a jogosultak 32,38 százaléka adta le voksát

Kora délutánig, 14 óráig a választásra jogosultak 32,38 százaléka adta le szavazatát az előrehozott parlamenti választáson Szerbiában, amelyet kormánypárti és ellenzéki politikusok is sorsdöntőnek neveztek.

A tavalyi választáson 14 óráig 31,56 százalék adta le szavazatát. A várakozások szerint 20 óráig a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka az urnák elé járul. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvétel.

Szavazata leadásakor Aleksandar Vucic köztársasági elnök közölte, magas részvételi arányra, és pártja, a Szerb Haladó Párt meggyőző sikerére számít. 

Amikor meggyőző sikerről beszélek, az azt jelenti, hiszek abban, hogy a Szerbia nem állhat meg nevű lista közel lesz az abszolút többség megszerzéséhez, vagy el is éri. Úgy gondolom, hogy ez fontos feltétele annak, hogy Szerbia a fejlődés és a siker útján járjon továbbra is 

- húzta alá.

Ana Brnabic miniszterelnök - aki szintén az SNS tagja - a voksoláskor reményének adott hangot, hogy a szavazópolgárok az eddig elért eredményekre, a Szerb Haladó Párt programjára és jövőképére, valamint a gyűlölet elítélésére szavaznak, és hogy végül a "tisztességes és normális Szerbia" fog győzedelmeskedni. 

A kormányfő szerint az utóbbi időszak egyik legpiszkosabb kampányán van túl az ország, egy olyan kampányon, amelynek során az ellenzék a köztársasági elnök családját, a szüleit és a gyerekeit is támadta.

A kormánykoalíció kisebbik partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elnöke, Ivica Dacic úgy fogalmazott: a választások az ország stabilitása és egysége miatt fontosak, Szerbia ugyanis sorsdöntő időszak előtt áll. Hozzátette, hogy az SPS számára is fontos voksolásról van szó, hiszen kiderülhet, milyen jövő várhat a pártra, mindazonáltal a politikus jó eredményben bízik.

A szintén a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke, Pásztor Bálint rámutatott, hogy hatalmas küzdelem áll a párt mögött. 

Az a választások tétje, hogy lesz-e hatékony érdekképviselete a közösségnek és a településeinknek, a városainknak, a falvainknak

 - húzta alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy "ugyan Szerbiában egy kicsit gyakrabban vannak választások, mint más országokban, de minden alkalmat ki kell használni annak érdekében, hogy utána a következő időszakban azt tudják a polgárok mondani, hogy hatékony érdekképviseletük van". A Vajdasági Magyar Szövetség arra számít hogy "mindenki, aki számára a mi településeink fejlesztése fontos, illetve a Vajdaság sorsa fontos, támogat bennünket a választásokon annak érdekében, hogy hatékonyan folytathassuk azt a munkát, amelyet az elmúlt időszakban is végeztünk" - folytatta Pásztor Bálint.

A baloldali ellenzéki összefogás legnagyobb pártja, a Szabadság és Igazságosság Pártja vezetője, Dragan Djilas kiemelte: arra számít, nagyszámú választópolgár nyilvánítja ki akaratát vasárnap, a legnagyobb ellenzéki lista pedig minden demokratikus eszközzel meg fogja védeni ezt az akaratot. Véleménye szerint nagy erő rejtőzik abban a népben, amely nem akar bizonytalanságban élni, hanem rendes, bűnözés és korrupció nélküli országra vágyik, ahol az oktatásba és az egészségügybe fektetnek, olyan országra, ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni.

A jobboldali Fogadalomtevők Szerb Pártjának elnöke, Milica Djurdjevic Stamenkovski úgy nyilatkozott, hiszi, hogy a választások után az általa vezetett lista a változások egyik legfontosabb eleme lesz, és a következő kormány fontos tagja lesz. Reményét fejezte ki, hogy a választások éjszakáján azok a politikai erők tudnak majd a leginkább ünnepelni, amelyek változásokat hoznak Szerbiában, és amelyek azt szeretnék, hogy az ország jobb irányba induljon el.

A szerb elnököt szavazásra várva videózták le

Alekszandar Vucsics szerb elnök szavazásra vár az előrehozott parlamenti és helyhatósági választásokon. A közvélemény-kutatások szerint a Vucsics kormánypártja körüli koalíció az egyik esélyes a versenyben - írja a Magyar Nemzet, a RIA Novosztyira hivatkozva.  

Vucsics a reggeli órákban adta le szavazatát Újbelgrádban. 


A választásra jogosultak csaknem 10 százaléka szavazott 10 óráig

A választásra jogosultak 9,94 százaléka adta le voksát 10 óráig a vasárnapi szerbiai választásokon. Tavaly ugyanebben az időben ez az arány 9,59 százalék volt – közölte a szerbiai választási bizottság (RIK).

A szavazóhelyiségek 7 órai megnyitása óta sehol sem történt jelentősebb rendkívüli esemény – mondta Vladimir Dimitrijevic, a bizottság elnöke a testület sajtótájékoztatóján. Mint mondta: 8273 helyen folyik a voksolás. A választási bizottság arra kért mindenkit, hogy ne terjesszen választási csalásra vonatkozó álhíreket, aki szabálytalanságot észlel, az jelezze azt a megfelelő szervnek.

PÁSZTOR Bálint
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke és parlamenti listavezetője leadja szavazatát az előrehozott szerbiai választásokon Szabadkán, a 13-as szavazóhelyen, a Sétaerdei Helyi Közösség épületében 2023. december 17-én
Fotó: Molnár Edvárd / Forrás: MTI

A felmérések azt mutatják, hogy 20 óráig a részvételi arány meghaladja majd az 50 százalékot. A tavalyi előrehozott választáson 58,6 százalékos volt a részvételi arány, de akkor elnökválasztást is tartottak, és a tapasztalatok alapján az elnökválasztáson nagyobb a részvételi arány, mint a parlamenti választáson.

Az előrehozott parlamenti választás mellett vajdasági tartományi választást, 65 településen, például a fővárosban, Belgrádban pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak.

Irányt válthatnak déli szomszédaink?

A felmérések, a közhangulat alapján nem valószínűsíthető, hogy ma kormányváltásra kerül sor Szerbiában. Az sem véletlen, hogy a domináns kormánypárt éppen mostanra időzítette a választásokat. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) továbbra is jó esélyei vannak a frakcióalakításhoz, a kormányzati szerep megtartásához is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Palusek Erik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatói Irodájának munkatársa, akit a vasárnapi szerbiai választásokról kérdeztek.

Alekszandar Vucsics elnök többször nyilatkozta, hogy a szerbiai ellenzék nyomására, kérésére írta ki az idő előtti választásokat. A dolgok mögé nézve azonban megállapítható, hogy ennek taktikai okai is voltak. Olyan pillanatban írták ki a választásokat, amikor az látszott, hogy a jelenlegi kormány számára kedvezően alakulhat az erőpróba, így nem várták ki az adott ciklus végét. A nemzetközi környezet ma nagyon bizonytalan, gyorsan változik, és mindez kihat az egyes államok belpolitikai eseményeire is

 – magyarázta a kutató. Az Ipsos által pénteken publikált közvélemény-kutatás szerint

Alekszandar Vucsics Szerbia nem állhat meg elnevezésű listája 44,6 százalékára számíthat vasárnap, a Szerbiai Szocialista Párt 8,7 százalékra, a VMSZ pedig közel 1,5 százalékra. 

Megkezdődött a szavazás Szerbiában

A szavazójoggal rendelkező 6,5 millió szerb állampolgár 18 lista közül választhat a parlamenti választáson, és 13 lista közül választhatja ki, hogy ki vezesse Vajdaság tartományt. Emellett 65 közép- és dél-szerbiai településen előrehozott önkormányzati választást is tartanak.

A kormányzó Szerb Haladó Párt megrongált választási plakátja Belgrádban 2023. december 15-én
Fotó: Andrej Cukic / Forrás: MTI/EPA

A többpártrendszer 1990-es szerbiai bevezetése óta ez a tizennegyedik parlamenti választás. 2817 képviselőjelölt indult a 250 tagú parlamentbe történő bejutásért, ami azt jelenti, hogy egy parlamenti helyért 11-en szálltak versenybe. A tartományi képviselőház 120 helyéért pedig 1282-en szálltak versenybe.

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon. 

Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is hasonló eredményre számít. A vajdasági tartományi képviselőházban a VMSZ volt a harmadik legnagyobb politikai erő az utóbbi időben. Az utóbbi három és fél évben a Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője volt.

Országos szinten a 18 lista közül hét nemzeti kisebbségi lista van, míg a tartományi parlamentbe három nemzeti kisebbség választási listája szeretne bejutni. 

A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt. A három éve elfogadott törvénymódosítás alapján a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig a legkésőbb csütörtökig közzéteszik, ha sehol sem kell megismételni a voksolást.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig 90 napja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában