Ukrán válság

2024.02.11. 07:26

Oroszország dróntámadást indított Kijev és Dél-Ukrajna ellen

718. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz rakétatámadásban kigyulladt lakóépületnél Kijevben 2024. február 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Az orosz védelmi tárca 19 támadás visszaveréséről számolt be vasárnap

Négy frontszakaszon 19 ukrán támadást vertek vissza az orosz erők az elmúlt nap folyamán - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint 11 ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint 850 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 325-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy vezetésipontot, két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint harminc drónt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy Kijevnek, "bármennyire is fáj", az újabb tárgyalásokhoz el kell ismernie a megváltozott harctéri realitásokat.

Kijev: a háború kezdete óta 195 egészségügyi intézmény semmisült meg

A háború két évvel ezelőtti kezdete óta Ukrajnában 195 egészségügyi intézmény semmisült meg, és további 1500-ban keletkeztek károk orosz csapások következtében - közölte vasárnap a kijevi egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint - amelyet az Ukrinform hírügynökség ismertetett - a legsúlyosabb károk Harkiv, Mikolajiv, Donyeck, Kijev, Csernyihiv, Dnyipropetrovszk, Zapirizzsja és Herszon régiók klinikáiban, illetve orvosi rendelőben keletkeztek.

A minisztérium hozzátette, hogy 502 megrongálódott egészségügyi intézményt sikerült helyreállítani, további 362-t pedig legalább részlegesen helyrehoztak. Ez utóbbiaknál kisebb károkról van szó, betört ablakokról, megrongálódott tetőkről vagy homlokzatokról.

A tárca összesítése szerint az orosz hadsereg 103 mentőautóban is kárt okozott, az ágazatban használt 258 járművet megsemmisített, további 125-öt pedig lefoglalt.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) orosz csapatok lehallgatott kommunikációjára hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló Starlink mobiltávközlési szolgáltatást használja.

Az ukrán hírszerzés Telegram-oldalán közzétett egy hangfelvételt is, amelyen szerinte az orosz ellenőrzés alá került térségekben folytatott kommunikációt lehet hallani. Egy oroszul beszélő férfihang ezen azt mondja, hogy "a Starlink működik, van internet".

A Starlinket üzemeltető SpaceX vállalat közleményben hangsúlyozta, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem folytat az orosz kormánnyal vagy hadsereggel.

A SpaceX sosem dobta piacra a Starlinket Oroszországban, és nem is szállított felszerelést oroszországi telephelyekre

 - írta a vállalat az X-en. Hozzátette, hogy amennyiben a SpaceX tudomást szerez, hogy Starlink-terminálokat engedély nélkül használnak, a cég ezt ellenőrizni fogja, és adott esetben le fogja kapcsolni a terminált.

Zelenszkij további személycseréket hajtott végre 

Az ukrán elnök újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán – az erről szóló rendeleteket az elnök hivatalos honlapján tették közzé vasárnap.

Zelenszkij menesztette Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők parancsnoki tisztségéből, valamint Makszim Mirgorodszkijt a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnoki posztjáról.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel a kijevi elnöki palotában tartott sajtóértekezleten 2024. január 12-én 
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Más rendeletekben 

az elnök kinevezte Olekszandr Pavljukot a szárazföldi erők parancsnokává, Jurij Szodolt az egyesített erők parancsnokává, Ihor Szkibjukot a deszant rohamcsapatok parancsnokává, míg Ihor Plakhutát a területi védelmi erők parancsnokává.

Egyre nehezebb helyzetben vannak az ukrán védők Avgyijivkánál 

Amióta az orosz hadsereg egy bravúros művelettel nemrég áttörte a város déli védelmi vonalát, azóta fokozatosan omlik össze a város védelme – számolt be több forrásra hivatkozva a Mandiner.

Az orosz katonák immár minden oldalról támadják a települést, amelyet egyes hírek szerint már „félbe is vágtak”, és elzárták a város déli részeinek utánpótlási vonalait, az egész város körülzárásától pedig már csak néhány kilométer választja el őket.

Egyébként valószínűbb, hogy az orosz hadsereg nem fogja teljesen bezárni az ostromgyűrűt a település körül és inkább a bahmutihoz hasonló helyzetet teremtene, amelyben kitudja véreztetni az ukrán hadsereget.

Egyes ukrán szakértők szerint is immár reménytelen a város megtartása, és orosz kézre fog kerülni.

Avgyijivka egyébként stratégiai fontosságú az ukrán fél számára, hiszen az elmúlt években jórészt innen hajtott végre tüzérségi támadásokat Donyeck város – főként civil – létesítményei ellen.

Az Egyesült Államok végérvényesen jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak

Az amerikai kongresszus jóváhagyta az F-16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak, ami korábban vitát váltott ki Washington és Ankara között – jelentette be vasárnap az Egyesült Államok törökországi nagykövete.

A kongresszus döntése (...), hogy jóváhagyja 40 F-16-os típusú repülőgép és 79 modernizációs készlet Törökország általi beszerzését, nagy előrelépés

– jelentette ki Jeff Flake nagykövet az X közösségi hálózaton közzétett üzenetében.

Az amerikai kormány január 26-án adta beleegyezését a 23 milliárd dolláros eladáshoz, három nappal azután, hogy Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát.

Az amerikai kongresszusnak, amelyet ugyanezen a napon értesítettek a Törökország által kért eladásról, tizenöt nap állt rendelkezésére, hogy ellenezze az ügyletet, ez az idő járt le most. Mielőtt az Egyesült Államok megadta az engedélyt, megvárta, hogy a svéd NATO-tagságot ratifikáló török okmányokat letétbe helyezzék Washingtonban.
Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország csatlakozását az atlanti szövetséghez attól tette függővé, hogy az Egyesült Államok "egyidejűleg" jóváhagyja-e a vadászgépek eladását.

Ukrán hadsereg: orosz dróntámadás érte Kijevet és Dél-Ukrajnát

 Oroszország dróntámadásokat indított Kijev és Dél-Ukrajna ellen, legalább egy civil megsebesült, megsérült egy gázvezeték, továbbá károk keletkezetek lakóépületekben, valamint Mikolajiv folyami és tengeri kikötőben – közölte vasárnap az ukrán hadsereg.

Az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson számolt be arról, hogy légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán 40-et megsemmisítettek a 45 Sahid támadó, pilóta nélküli repülőgépből.

A légiriadó a fővárosban csaknem két órán át tartott

 – közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon. 

Hozzátette, hogy Kijev felett az összes drónt megsemmisítették. Az előzetes információk szerint a fővárosban vagy annak közelében nem voltak sem áldozatok, sem anyagi károk.

Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Telegramon azt közölte, hogy légvédelmi rendszerei több mint öt órán át működtek, és 

26, Oroszországból indított Sahid drónt semmisítettek meg több déli régió, elsősorban a Fekete-tenger melletti Mikolajiv régió felett.

A dél-ukrajnai támadásban legalább egy civil megsérült – közölte a hadsereg. Hozzátették, hogy "az ellenség számára ismét az infrastruktúra és az agrár-ipari létesítmények parti sávja volt a prioritás". Egy lezuhant drón törmelékei és a robbanáshullám lakóházakat és egy gázvezetéket rongált meg Mikolajivban – írta a helyi katonai parancsnokság.

A fekete-tengeri Odessza kikötőjénél a hadsereg közlése szerint négy drón zuhant le.

Az oroszok többsége Putyinra szavazna

Azok közül, akik elmennek a márciusi választásokra

75 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi elnökre, Vlagyimir Putyinra szavazna

 – írta meg a RIA Novosztyi alapján a Magyar Nemzet.

A második helyen Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek jelöltje végzett, akire a megkérdezettek öt százaléka volt hajlandó szavazni. A harmadik helyen osztozott Leonyid Szluckij, az LDPR és Nyikolaj Haritonov, a CPRF képviselője, akik egyenként négy százalékot értek el. További két százalék vallotta be, hogy eljönne és elrontaná a szavazólapot. A válaszadók nyolc százaléka nehezen tudott válaszolni.

A megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, 14 százalékuk, hogy inkább részt vesz, mint nem, négy százalékuk azt mondta, hogy valószínűleg nem megy el a választásokra, hét százalékuk pedig azt, hogy biztosan nem megy el voksolni. További 12 százalék még bizonytalan.

Tűz alatt a Szumi régió

Az oroszok tegnap 28 támadást indítottak Ukrajna északkeleti részén, Szumi területen, nyolc települést célozva 0ľ jelentette a regionális közigazgatás. A lövések legalább 150 robbanást okoztak a térségben.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából

Magyarország területére 2024. február 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4801 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6381 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A szombati eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában