Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.05. 12:12

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre az UNRWA átvilágítására

Az izraeli–palesztin háború 122. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy férfi az ENSZ-t bíráló táblát tart fel izraeli jobboldali aktivisták tüntetésén az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) ciszjordániai irodája előtt Jeruzsálemben 2024. február 5-én

Fotó: AFP

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre az UNRWA átvilágítására

Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre a világszervezet palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) pártatlanságának felmérésére a szervezet munkatársai ellen felmerült izraeli vádak nyomán – jelentette be hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A testületet Catherine Colonna volt francia külügyminiszter fogja vezetni, és az szorosan együttműködik majd három – egy svéd, dán és norvég – emberi jogi szervezettel.

A bizottság célja megállapítani, hogy „az ügynökség minden tőle telhetőt megtesz-e, hogy biztosítsa semlegességét és reagáljon súlyos visszaélésekre, amennyiben ilyesmi fennáll”.

Az UNRWA tizenkét munkatársát gyanúsítják azzal, hogy közük volt a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásához tavaly október 7-én.

 Több ország, köztük Ausztria, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Új-Zéland és Németország a vádak nyomán felfüggesztette az ügynökség finanszírozását.

A bizottságnak március végéig kell előterjesztenie időközi jelentését az ENSZ főtitkárának, április végéig pedig zárójelentését, amely adott esetben magában foglal majd „ajánlásokat a meglévő mechanizmusok javítására, illetve erősítésére”.

Guterres hangsúlyozta: a közel-keleti régióban tevékeny legnagyobb ENSZ-szervezet, az UNRWA elleni vádak olyan időben merültek fel, amikor az ügynökség roppant nehéz körülmények között kénytelen működni, hogy „támogatni tudja a Gázai övezet kétmillió lakóját, akik rászorulnak a szervezetre, hogy túlélhessék a világ egyik legsúlyosabb és legbonyolultabb humanitárius válságát”.  

A független vizsgálat párhuzamosan zajlik egy belső ENSZ-ellenőrzéssel, amelyet még januárban indítottak el az UNRWA-munkatársak ellen felmerült gyanú nyomán.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök január végén úgy fogalmazott, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet „beszivárgott” az UNRWA soraiba.

Izraeli bankok befagyasztják a szélsőséges telepesek számláit, a pénzügyminiszter tiltakozik

Az izraeli bankok befagyasztják az Egyesült Államok szankciós listájára felvett szélsőséges telepesek számláit, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter viszont tiltakozik emiatt – jelentette hétfőn a The Marker című izraeli gazdasági újság hírportálja.

Az izraeli állami tulajdonban lévő Postabank hétfő reggel zárolta a pénteken közzé tett amerikai szankciós listán szereplő David Hay Haszdai számláját. „A Postabank köteles tiszteletben tartani és betartani a nemzetközi jogi szankciókat és utasításokat a nemzetközi pénzügyi rendszer szabályai szerint” – közölte a pénzintézet.

Vasárnap a Leumi bank döntött úgy, hogy befagyasztja a szintén szankciós listára felkerült Janon Levynek, egy Hebron-hegyi telepesnek a nála vezetett számláját. Levyt azért vettek fel az amerikai retorziós névsorba, mert részt vett egy palesztinok elleni támadásban. Ő volt az első telepes, aki ellen gazdasági intézkedést hoztak Izraelben az amerikai döntés következményeként. A zárolás miatt a bankot hevesen támadni kezdték a jobboldali szervezetek.

A Hapoalim bank még nem vette zár alá két olyan telepes – Salom Zicherman és Einan Tandzsil – nála vezetett számláját, akik szintén szerepelnek a szankciós listán, de ez várható.

Az izraeli jegybank közleményében védelmébe vette a zárolást végrehajtó kereskedelmi bankokat a támadásokkal szemben.

A bankoknak nemzetközi működésükre tekintettel kötelességük figyelembe venni a nemzetközi szankciós listákat

– hangsúlyozta a Bank of Israel.

A szankciós rendszerek megkerülése jelentős kockázatoknak tenné ki a bankokat, veszélyeztetné normakövetésüket, pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási és jogi kockázatot jelentene, s veszélybe sodorná jó hírnevüket

– tette hozzá.

„A gazdaság egészének állandó tevékenységéhez, az izraeli bankok megfelelő gazdálkodásához és napi tevékenységéhez, valamint az izraeli gazdaság megfelelő működéséhez szükség van a kapcsolat fenntartására a világgazdasággal” – szögezte le a jegybank.

„Az amerikai lépés komoly támadás Izrael szuverenitása ellen” – jelentette ki Becalel Szmotrics pénzügyminiszter pártjának, a Vallásos Cionistáknak a hétfői frakcióülésén.

„Az állam nem tűrheti ezt, és nem állhat mellé. Az izraeli bankok nem hozhatnak intézkedéseket izraeli állampolgárok ellen amerikai követelésre. A bankoknak elsősorban izraeli ügyfeleikhez kell hűségesnek lenniük” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki a telepeseket képviselő, radikálisan jobboldali párt elnöke is, és bejelentette, hogy fel fogja szólítani Benjámin Netajahu miniszterelnököt a kérdés rendezésére.

Josep Borrell: veszélyes az UNRWA finanszírozásának függesztése

Aránytalan és veszélyes intézkedés a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) finanszírozásának felfüggesztése, ugyanis ezzel több százezer gázai életét sodorhatják veszélybe – foglalt állást az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn a közösségi oldalán megosztott üzenetében.

Josep Borrell emlékeztetett arra, hogy Izrael állítása szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett a Hamasz által izraeliek ellen vezetett támadásban. A vádak súlyosak, az érintettek közül senki sem maradhat megbüntetés nélkül – szögezte le.

Kiemelte ugyanakkor: az ENSZ-ügynökség központi szerepet játszik a „katasztrofális méreteket öltő” éhségtől és betegségektől szenvedő, több mint 1,1 millió gázainak nyújtott támogatásban.

Joseph Borell
Fotó: Jorge Guerrero / Forrás:  AFP

Noha néhány fontos adományozó és néhány EU-tagállam felfüggesztette pénzügyi hozzájárulását az ügynökség munkájához, a kérdést félreértések és félretájékoztatás kísérte. Sem az Európai Bizottság, sem az érintett tagállamok nem döntöttek a hozzájárulás végleges megszüntetése mellett. Egyes EU-tagállamok még növelik is a kifizetéseiket – húzta alá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg felfüggesztett források összege több mint 440 millió amerikai dollárt (mintegy 157,5 milliárd forint) tesz ki, ami az ügynökség 2024-ben várható bevételének csaknem a fele. Az intézkedés fenntartása az ügynökség létét veszélyezteti – jelentette ki. Ha az UNRWA beszünteti vagy korlátozza a szolgáltatásait, ami akár már február végén megtörténhet, az jelentősen súlyosbítaná a jelenleg is zajló drámai humanitárius válságot.

Több százezer palesztin élete forog kockán, nemcsak Gázában. Az intézkedés elsősorban azokat büntetné, akik a szolgáltatásokat igénybe veszik. Egyének jogsértése soha nem vezethet egy egész népesség kollektív megbüntetéséhez

 – fogalmazott.

Borrell arra figyelmeztetett, hogy az UNRWA megszűnése a regionális stabilitásra nézve is komoly kockázatot jelentene, ugyanis létfontosságú szolgáltatásokat is nyújt mintegy 5,6 millió palesztin menekültnek Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában is.

Kiemelte:

noha a jelenlegi izraeli kormány néhány tagja szeretné, ha az UNRWA bezárna, az nem oldaná meg a palesztin menekültek ügyét, csak rontaná a helyzetet.

 Az UNRWA hiányában Izraelnek közvetlenebb szerepet kellene vállalnia a palesztinoknak szánt élelmiszerek, gyógyszerek és más alapvető szolgáltatások biztosításában – közölte.

Kijelentette továbbá: 

az UNRWA 1949-es létrehozása óta való folyamatos működése mutatja, hogy az izraeli-palesztin konfliktust nem sikerült megoldani.

„Minden erőfeszítésünket a mélyebb okok kezelésére kell összpontosítanunk, és végre kell hajtanunk a nemzetközi közösség és az összes EU-tagállam által szorgalmazott kétállami megoldást, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozását” – fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az UNRWA küldetése automatikusan véget ér, amint létrejön egy szuverén palesztin állam, amely békében él Izraellel.

Meghívására az UNRWA főbiztosa, Philippe Lazzarini részt vesz az EU fejlesztési ügyekért felelős miniszteri tanácsának következő, február 12-én esedékes ülésén – tájékoztatott végezetül az uniós diplomácia vezetője.

IDF: több tucat palesztin fegyveressel végeztek Hán-Júniszban

Újabb műveleteket hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetben, Hán-Júnisznál; a fegyveres erők hétfői közleménye szerint a város déli részén folyó harcokban több tucat palesztin fegyveressel végeztek.

A hadsereg azt is bejelentette, hogy vasárnap támadást intézett a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet fegyveres szárnyát, az Izzedín al-Kasszám Brigádokat vezető Mohammed Szinvár – a Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvár öccsének – irodája ellen, ahol feltehetően az Izrael elleni október 7-i támadást megtervezték.

Az IDF emellett ismét műveleteket indított az övezet északi részén is, ahol a Gázát irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei újra erőre kaptak, valamint razziákat tartott hétfő éjjel Ciszjordániában. Ez utóbbiak során 33 palesztint vettek őrizetbe.

A Palesztin Foglyok Egyesülete nevű emberi jogi szervezet adatai szerint október 7-e óta több mint 6500 embert vettek őrizetbe a területen.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt támadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedett el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai fegyveres konfliktus palesztin halottainak száma – a hivatalos palesztin számítások szerint – meghaladja a 27 ezret.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában