Elegük van

2024.02.24. 14:11

Tüntető gazdák szállták meg a párizsi mezőgazdasági vásárt – frissült

Négy és fél óra késéssel nyílt meg Párizsban szombat délután az országos mezőgazdasági kiállítás és vásár, miután Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a rendezvénynek otthont adó párizsi kiállítási központot.

MW

Tüntető gazdákat tartóztatnak fel a biztonsági személyzet tagjai a 60. mezőgazdasági vásárnak otthont adó párizsi kiállítási központban 2024. február 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

 A Macron elnök lemondását követelő több száz tüntetőt több tucatnyi rendőr próbálta megfékezni. A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója összecsapásokról számolt be, és megfigyelése szerint legalább egy őrizetbe vétel is történt.

Macron bírálta a gazdák akcióját. 

Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a bódékat. Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a vásárt, és bizonyos értelemben félelmet keltetek a családokban

 - nyilatkozta.

A hivatalos megnyitóra csak azután került sor, hogy az elnök egy különteremben hosszasan tárgyalt a gazdákat képviselő három legfontosabb szakszervezet vezetőivel; majd az ünnepélyesre tervezett megnyitó pillanatában "Macron, mondj le!", "Macron takarodj", illetve trágár bekiabálásokkal próbálták őt megzavarni a tüntetők.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök a 60. mezőgazdasági vásárnak otthont adó párizsi kiállítási központot megszálló gazdákhoz beszél 2024. február 24-én, a megnyitó napján
Fotó: Ludovic Marin / Forrás: MTI/EPA/AFP pool

A megnyitó után az elnök a vásárt bejárva további beszélgetéseket folytatott a kiállítókkal, majd egy 45 perces nyilvános, rögtönzött fórum végén azt mondta, "a veszekedés helyett párbeszédet kell folytatni, a francia vidék pedig erős marad, és nem igaz, hogy a csőd felé tartana".

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokról kiszivárgó hírek szerint Macron ígéretet tett arra, hogy árszabályozással csökkentenék a gazdák anyagi terheit; nyilvántartás készülne a sürgős anyagi segítségre szoruló gazdaságokról, valamint törvénybe foglalnák, hogy a mezőgazdaság és a hazai élelmezés fenntartása elsődleges nemzeti érdek.

A további részletes kifejtést igénylő ígéretek árszabályozásra vonatkozó részét "első hallásra forradalminak tűnő előrelépésként" értékelte a francia gazdaszövetség szóvivője, Laurence Marandola.

Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen; a francia autópályákat a gazdák blokádját követően február elsején nyitották meg újra.

A legnagyobb francia agrárrendezvényként számon tartott, kilenc napig tartó párizsi mezőgazdasági vásáron mintegy hatszázezer látogatóra számítanak a rendezők.

Korábban írtuk:

Nem sokkal Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a mezőgazdasági vásárnak otthont adó párizsi kiállítási központot – írja az MTI.

A Macron elnök lemondását követelő tüntetőket több tucat rendőr próbálta megfékezni. A Reuters hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója összecsapásokról számolt be, és megfigyelése szerint legalább egy őrizetbe vételre is sor került.

A mezőgazdasági vásár kapui az incidens miatt egyelőre nem nyíltak meg a látogatók előtt.

Macron elnök bírálta a gazdák akcióját.

Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy szétveritek a bódékat. Nem segítetek egyetlen kollégátoknak sem azzal, hogy ellehetetlenítitek a vásárt, és bizonyos értelemben félelmet keltetek a családokban

– nyilatkozta.

Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta rendszeresen tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a környezetvédelmi előírások és az olcsó import ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában