Ukrán válság

2024.03.06. 06:16

Ukrán haditengerészet: újabb orosz csapást mértek Odesszára, az ukrán elnök is a városban volt

742. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Mentőalakulatok tagjai eltakarítják a romokat, miután orosz dróntámadás miatt megrongálódott egy lakóépület a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. március 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Igor Tkacsenko

Menczer Tamás: a kormány békét akar!

„Az ukrajnai háború a mi háborúnk? Szerintem NEM” – írta a külügyi államtitkár a közösségi oldalán szerda este.

Ukrán haditengerészet: újabb orosz csapást mértek Odesszára, halottak, az ukrán elnök is a városban volt

Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Odessza város kikötői infrastruktúrájára, aminek következtében az eddigi adatok szerint öt helyi lakos életét vesztette - közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője. 

A támadás idején a városban tartózkodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is. 

Pletencsuk az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott kommentárjában hozzátette, hogy a vizsgálat még folyamatban van, és "rögzítik az Oroszországi Föderáció újabb háborús bűncselekményének minden körülményét". 

Volodimir Zelenszkij a Szuszpilne televízió tudósítása szerint elmondta, hogy látta az orosz támadást, mivel abban a pillanatban Odesszában tartózkodott a görög miniszterelnökkel. 

"Ma láttuk ezt a támadást, Önök pedig láthatták, kivel van dolgunk, nem érdekli őket, hová mérnek csapást. Tudom, hogy voltak áldozatok, még nem ismerem a részleteket, de azt tudom, hogy halottak és sebesültek is vannak" 

- idézte a tévé az államfőt. Zelenszkij ismét hangoztatta, hogy Ukrajnának hatékonyabb légvédelmi rendszerre van szüksége. 

Micotákisz a görög sajtónak azt mondta, hogy a támadás idején éppen Odessza kikötőjében voltak Zelenszkijjel, és a robbanások közel voltak hozzájuk.

 "Zelenszkij elnök és munkatársai megmutatták nekünk és elmagyarázták a kikötő fontosságát és azt, hogy mit tesznek az ukrán tengeri útvonal helyreállítása és megerősítése terén, és milyen károk érték a támadások során. Meghallottuk a szirénák hangját és a robbanásokat, amelyek nagyon közel voltak hozzánk"

 - fogalmazott a görög politikus, hozzátéve, ez számára maradandó tapasztalat volt.
 

Először számolt be az orosz védelmi tárca HAMMER irányítható légibomba lelövéséről

Az orosz védelmi tárca szerdán számolt be először francia gyártmányú HAMMER irányítható légibomba lelövéséről, valamint közölte, hogy az ukrán hadsereg elveszítette harmadik Abrams harckocsiját, az amerikai gyártmányú tankot a moszkvai beszámoló szerint egy T-72B3-as tank egyetlen lövéssel tette üzemképtelenné. 

A minisztérium este közölte, hogy

 az orosz hadsereg délelőtt precíziós rakétacsapást mért egy hangárra az odesszai ipari kikötőben, amelyben személyzet nélküli hajókat készítettek elő bevetésre. A tájékoztatás szerint a támadás elérte célját. 

Az RT orosz állami hírportál ezzel kapcsolatban rámutatott: az ukrán média reggel arról számolt be, hogy robbanás történt Odesszában. Későbbi jelentések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kikötővárosban tárgyalt Kiriákosz Micotakisz görög kormányfővel. 

Az orosz tájékoztatásban a kupjanszki, a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a donyecki régió déli részén húzódó frontszakaszról számoltak be orosz előretörésről, 17 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett. 

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegramon közölte, hogy 

az Ahmat alakulat Bilohorivkában elfoglalta a krétagyárat és a harcok a bányában folynak. 

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci "érintkezési vonal" mentén az elmúlt napban több mint 1120 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek mellett légijárművek két repülőtéri lőszer- és üzemanyagraktárát, továbbá egy Buk légvédelmi rendszert, egy HIMARS sorozatvetőt, hét harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két amerikai M119-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők kilenc rakétáját és 135 drónt. 

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 8300 tábori löveget és aknavetőt veszítettek. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Kurszk megyében két pilóta nélküli repülőszerkezet felgyújtotta a mihajlovszki bányászati és feldolgozóipari üzem üzemanyag- és kenőanyagraktárát. A lángokat délutánra sikerült elfojtani. 

Leonyid Paszecsnyik, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetője közölte, hogy

 öt civil életét vesztette, három pedig megsebesült, amikor Kirovszkban aknára futott egy autóbusz. 

Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal elnevezésű zaporizzsjai mozgalom vezetője arról tett bejelentést, hogy Berdjanszkban terrortámadás áldozata lett egy nő, aki az elnökválasztási bizottság tagja volt. 

Az RT katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy 

az orosz hadsereg által elfoglalt Avgyijivkában nyolc, ukrán katonák által agyonlőtt civil holttestére bukkantak. 

A "Donyecki Népköztársaság" főügyészsége szerdán arról tett bejelentést, hogy életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték Olekszandr Pecsarszkij 24 és Szerhij Georgiu 28 éves volt ukrán katonát, amiért a mariupoli Azovmas üzem területén automata fegyverrel meglőttek hét civilt. Közülük öten életüket vesztették.
 

Ukrán kormányfő: az oroszok több mint 150 súlyos szabálysértést követtek el a zaporizzsjai atomerőműben

Több mint 150 durva szabálysértést jegyeztek fel a zaporizzsjai atomerőműben azóta, hogy az orosz csapatok két éve megszállták a nukleáris létesítményt - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén. 

"Két évvel ezelőtt fegyveres orosz katonák - a nemzetközi jog minden normájával szembe menve -, elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet"

 - jegyezte meg a kormányfő, a történelemben példátlan esetnek nevezve ezt, amely szavai szerint "az összeomlás szélére sodorta a kontinenst". "Azóta több mint 150 durva szabálysértést jegyeztek fel a működtetésében, amelyek mindegyike végzetes lehetett volna" - hangsúlyozta Smihal. Leszögezte, hogy a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban az ukrán állami hatóságok egyértelmű és érthető álláspontot képviselnek: kemény szankciókat követelnek Oroszországgal szemben, valamint élnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az ENSZ minden lehetséges eszközével, hogy minél hamarabb visszakerüljön ukrán ellenőrzés alá az erőmű. 

Az ukrán atomerőműveket - köztük a zaporozzsjait - üzemeltető Enerhoatom ukrán vállalat a héten hozta nyilvánosságra, hogy már egyetlen alkalmazottja sem maradt a zaporizzsjai nukleáris létesítményben, holott az év elején még 360 vállalati alkalmazott dolgozott ott, a megszállás előtt pedig csaknem kilencezren. 

A vállalat kiemelte, hogy jelenleg orosz személyzet tartózkodik az atomerőműben, akik viszont nem tudják megbízhatóan üzemeltetni a létesítményt. 

"A zaporizzsjai atomerőmű energiablokkjait olyan tervek alapján korszerűsítették, amelyek jelentősen eltérnek az oroszokéitól, és az ukrán jogszabályoknak megfelelő engedéllyel nem rendelkező orosz személyzet nem tudja megbízhatóan üzemeltetni ezeket a reaktorokat" - figyelmeztetett az Enerhoatom. 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára Facebook-bejegyzésében reagált azon véleményekre, amelyek szerint Kijevnek kompromisszumokat kellene kötnie Moszkvával a háború befejezése érdekében. A tisztségviselő leszögezte, hogy 

soha senki nem fogja megbocsátani az orosz háborús bűnösöknek ártatlan ukrán gyerekek halálát, és a háború befejezéséről szóló beszédnek az összes ukrán terület visszaadásán és az agresszor Oroszország megbüntetésén kell alapulnia. 

Hangsúlyozta azt is, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása ukrán részről "feltétel nélküli és vitathatatlan abszolútum", ez a feltétele annak, hogy tárgyalás induljon a háború befejezéséről. Elismerte, hogy a fronton nehéz a helyzet, és az ukránok valóban belefáradtak a háborúba, viszont ha az ukránoknak a fáradtság és a rabszolgaság között kell választaniuk, akkor mindig a szabadságot választják, és küzdenek ameddig csak szükséges. Danyilov kijelentette, hogy Oroszország nem tudja belülről demoralizálni és kettészakítani Ukrajnát. 

Az ukrán hírszerzés szerdán hozta nyilvánosságra a Telegramon, hogy adataik alapján az előző nap elsüllyesztett orosz járőrhajó legénységéből legalább heten meghaltak és 27-en megsérültek. 

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 420 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, 50 tüzérségi rendszert és 58 drónt.

Francia vadászgépeket fogott el az orosz légierő

Mint azt a Mandiner megírta, három francia repülőgép megsértette az orosz államhatárt. 

„Az orosz államhatár megsértésének megakadályozására egy Szu-27-es vadászgépet indítottak el” – közölte az orosz védelmi minisztérium. Később a francia repülők azonnal irányt változtattak és elhagyták az orosz légteret.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Infrastrukturális létesítmények sérültek Herszonban

Herszon ukrán hatóságok által kinevezett vezetője, Alekszandr Prokudin a Telegram csatornán számolt be az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött város kikötői infrastruktúrájában bekövetkezett károkról. Azt, hogy pontosan hány egységet és milyen épületeket érintettek az orosz támadások, nem részletezték.

Pusztító robbanás egy orosz hőerőműben, rengeteg a sérült

Szerda reggel tűz ütött ki a Tuva térségben található Sagonar Hőerőműben, amelynek következtében legalább 23 ember megsérült, köztük hatan válságos állapotban vannak - írja az Origo.

Az Izvesztija értesülései szerint március 6-án reggel tűz ütött ki az oroszországi Tuva térségben található Sagonar Hőerőműben. A balesetben - melynek okai eddig tisztázatlanok - összesen 23 ember sérült meg, közülük hatot kritikus állapotban szállítottak kórházba, míg a könnyebb sérüléseket a helyszínen ellátták a kiérkező hatóságok. Az üggyel kapcsolatban vizsgálat is indult, hiszen fennáll a lehetősége annak, hogy szabotázs történhetett. 

Dróntámadás miatt kigyulladt egy üzemanyagraktár Kurszk régióban

A kurszki régióban egy ukrán drón támadása után tűz ütött ki egy üzemanyag- és kenőanyag-raktárban – jelentette Roman Starovoit kormányzó a Telegram csatornáján.

Egy üzemanyagtartály ég, de nincsenek áldozatok

– írta.

A Nyugat túlbecsülte az Abrams tankokat

Az ukrán parancsnokság legalább öt Abrams harckocsit telepített Avgyijivka irányába, amelyek közül hármat már megsemmisítettek.

A nyugati propaganda túlbecsülte ezeket a harckocsikat, ezt az orosz hadsereg bebizonyította

 - mondta Denis Pusilin, a Demokratikus Köztársaság vezetője a RIA Novostinak.

Egy orosz drón megsemmisített egy Starlink kommunikációs állomást

Egy orosz kamikaze drón megsemmisítette a Starlink rendszer egyik kommunikációs modulját a különleges hadműveleti zónában.

Felderítő helikopterünk egy ukrán Starlink kommunikációs állomást észlelt, amelyet titokban az egyik ellenséges állásnál helyeztek el és álcáztak 

– mondta a RIA Novostinak a Topáz hívójelű legénységparancsnok.

Három ukrán drónt semmisítettek meg Voronyezs térségében

Gusev kormányzó bejelentette három UAV kiiktatását a voronyezsi régió felett. Az előzetes adatok szerint állampolgárok nem sérültek meg. Továbbra is fennáll a pilóta nélküli légi járművek támadásának veszélye.

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4365 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3841 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 
A beléptetettek közül a rendőrség 17 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. (MTI)

Légiriadó Ukrajna nagy részén

Ukrajna legtöbb régiója felett légiriadó van érvényben, kivéve az ország távol-nyugati területeit - jelentette be a légierő március 6-án. Ballisztikus rakétafenyegetésre is figyelmeztettek dél felől.

Robbanások Hmelnickijben

Robbanásokat hallottak Hmelnickij városában március 6-án a kora reggeli órákban - jelentette a Suspilne hírportál. A légierő korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz drónok egy csoportja közeledik a régió felé.

Orosz dróncsapás érte Szumit

A regionális közigazgatás közölte, hogy minden sérültet orvosi ellátásban részesítenek, de nem közöltek részleteket a sérültek számáról vagy a károk mértékéről.

Ez történt kedden:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában