Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.20. 05:40

Folytatódik az izraeli razzia a gázai kórházban

Az izraeli–palesztin háború 166. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapás érte ház romjai között palesztinok a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban 2024. március 19-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Fatima Szbair

Hamász: Izrael elutasította a fogolycsere-megállapodási javaslatot

A Hamász iszlamista terrorszervezet szerint Izrael elutasító választ adott arra a javaslatukra, amely az október 7-i terrortámadásuk során a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek szabadon engedéséről és a két fél közötti tűzszünetről szól. 

Oszama Hamdan, a Hamász magas rangú libanoni képviselője szerdán annyit közölt, hogy

 Izrael elutasította tűzszüneti javaslatukat, de részleteket nem mondott. 

Hamdan Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért. 

"Maga Netanjahu, a kormánya és támogatóik felelősek a fogolycsere-tárgyalásokon tett erőfeszítések hiábavalóságáért" - mondta Hamdan, aki szerint a Hamász biztonsági erőinek parancsnokait és a palesztin klánok képviselőit ért támadások leleplezték Izrael rosszindulatú tervét, és Izrael válasza visszalépés a korábban már elfogadott pontokban. 

A Hamász az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalásokon új javaslatot mutatott be a múlt héten, amely szerint

 hathetes fegyverszünet alatt szabadon engednének 42 túszt a még fogva tartott 134-ből, - nőket, gyerekeket, időseket és betegeket, - fejenként 20-50, Izraelben bebörtönzött palesztin fogolyért cserébe. 

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal együttműködésben a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban letartóztatták Mahmud Kvaszamát, aki részt vett három tizenéves izraeli fiú 2014-es elrablásában és meggyilkolásában. Izrael e gyilkosság megtorlásaként indította el Erős Szikla nevű hadműveletét. 

Kvaszamát Gilád Salit elrabolt izraeli tizedes 2011-es szabadon bocsátásának fejében engedték el, és toloncolták ki a Gázai övezetbe, ahol azóta részt vett a Hamász ciszjordániai terrorista tevékenységének irányításában, köztük számos lőfegyveres támadás megszervezésében. 

Az izraeli biztonsági erők hétfő hajnal óta mintegy háromszázötven terrorgyanús palesztint vettek őrizetbe az egyszer már elfoglalt, majd ismét az iszlamisták kezére került Sifa kórházban. 

Számos fegyvert, köztük gépfegyvereket is találtak az egészségügyi intézményben. 

Netanjahu szerdán ismét kijelentette, hogy az izraeli hadsereg meg fogja ostromolni a Gázai övezet déli szélén, az egyiptomi határnál fekvő Rafahot. Ennek tervét már jóváhagyta, de előkészületei még nem fejeződtek be. "Hamarosan a civil lakosság evakuálásának tervét is jóváhagyjuk" - tette hozzá. 

Netanjahu emlékeztetett a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott legutóbbi telefonbeszélgetésére, amelyben világossá tette számára, hogy szerinte lehetetlen a győzelem az IDF rafahi behatolása nélkül, ugyanis azzal fel tudnák számolni a Hamász megmaradt egységeit is. 

A Rafahnál felállított sátortáborokban több mint egymillió olyan civil menekült tartózkodik, aki az övezet északi részéből menekült délre. 

Netanjahu hozzátette: Biden azt kérte tőle, hogy ismertesse Izraelben a humanitárius és egyéb kérdésekben elkészített amerikai javaslatokat. "Volt, amikor megegyeztünk a barátainkkal, és volt, amikor nem értettünk velük egyet. Végül mindig azt tettük, ami biztonságunk szempontjából elengedhetetlen volt, és ezúttal is ezt fogjuk tenni" - jelentette ki az izraeli kormányfő.

ENSZ-főtitkár: mindent meg kell tenni az azonnali tűzszünet érdekében

Meg kell tenni mindent a gyilkolás megállításáért Gázában, az azonnali tűzszünet érdekében, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásáért - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Brüsszelben szerdán. 

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott brüsszeli megbeszélését megelőzően António Guterres hangsúlyozta: 

semmi sem igazolja a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadását, ahogy nem igazolja semmi a palesztin emberek kollektív büntetését sem. 

Emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz - hívta fel a figyelmet. 

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Guterres kijelentette: igazságos békére van szükség, ami Ukrajna önállóságának, függetlenségének és területi egységének tiszteletbetartását jelenti. 

Ursula von der Leyen aggodalmát fejezte ki a gázai háború és az övezetben kibontakozó humanitárius helyzet miatt. 

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gázát éhínség fenyegeti. 

Kijelentette: létfontosságú, hogy azonnal megállapodás szülessen a tűzszünetről, mely a túszok kiszabadításához vezethet, és humanitárius segélyt juttathat a gázai lakosságnak. 

"Mindent megteszünk, hogy több segélyt irányítsunk Gázába. További szárazföldi átkelő megnyitására van szükség, miközben tovább dolgozunk a légiszállítás és a tengeri humanitárius folyosók kialakításán" - fogalmazott. 

Közölte továbbá, 

Európa támogatni fogja a helyreállítást és az újjáépítést Gázában, amint azt a körülmények lehetővé teszik. 

Világos politikai irányvonal kialakítására van szükség a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása felé - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Franciaországban egy év alatt 32 százalékkal emelkedett az idegengyűlölő és vallásellenes bűntettek száma

Franciaországban 32 százalékkal emelkedett tavaly a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények száma 2022-hez képest, elsősorban a Közel-Keleten egyre erősödő feszültségek miatt – derül ki a belügyminisztérium szerdán közzétett jelentéséből.

A rendőrség és a csendőrség 2023-ban

csaknem 15 ezer etnikai, nemzetiségi, vélt faji vagy vallási alapon elkövetett incidenst regisztrált Franciaország-szerte, köztük 8500 bűncselekményt vagy szabálysértést

– írta a minisztérium statisztikai osztálya, amely a tavalyi év végén „egyértelmű gyorsulást” tapasztalt.

A Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta ugrásszerűen megnőtt.

Az utolsó negyedévben regisztrált bűncselekmények száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest – áll a jelentésben. „Ez a növekedés októberben kezdődik, majd novemberben a bűncselekmények száma magas szinten marad, a decemberi visszaesést megelőzően” – tették hozzá a jelentéstevők.

Januárban a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) jelezte, hogy a Franciaországban elkövetett antiszemita cselekmények száma egy év alatt megnégyszereződött, a 2022-as 436-ról 1676-ra 2023-ban, s október 7. után „robbanásszerű” volt az emelkedés.

A belügyminisztérium statisztikai osztálya azonban nem közölt részleteket arról, hogy a regisztált incidensek keresztényellenesek, iszlamofóbok vagy antiszemiták voltak.

A korábbi évekhez hasonlóan „a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények túlnyomó többségét a provokációk, a sértegetések és a rágalmazások” teszik ki – hangsúlyozta a jelentés. A sértettek túlnyomó többsége férfi, 25 és 54 év közötti, afrikai országból származó külföldi állampolgár, s csak alig négy százalékuk tesz feljelentést.

Az idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekményeket leggyakrabban Párizsban követik el, ahol csaknem háromszor több incidens történik az országos átlagnál.

De „a Párizsban elkövetett bűncselekmények nem csak az ott élőket érintik, ami a párizsi sértettek számának túlbecsléséhez vezethet” – olvasható a jelentésben.

Házromok a Gázai övezetben Dél-Izraelből nézve 2024. március 19-én
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

Brit miniszterelnök-helyettes: jogos önvédelem a gázai hadművelet, de azonnali tűzszünet kell

Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes azonnali, humanitárius célzatú tűzszünetre szólította fel szerdán a palesztin Gázai övezetben harcoló feleket, ugyanakkor

az izraeli hadsereg küszöbönálló rafahi offenzívája miatt kialakult feszültségek ellenére is London töretlen támogatásáról biztosította a zsidó államot.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére Szöulban rendezett demokráciacsúcson tartózkodó Dowden a Reuters hírügynökségnek elmondta: a brit kormány rendszeresen felhívja Izrael figyelmét arra, hogy tegyen többet a hat hónapja dúló harcok miatt súlyos humanitárius válságban szenvedő gázai civilek védelmében, egyúttal aggályainak adott hangot a segélyek célba juttatásával kapcsolatban.

Ezért is követeljük az azonnali tűzszünetet, annak érdekében, hogy a segélyek bejuthassanak, és – ami a legfontosabb – a túszok kiszabadulhassanak

– mondta.

A zsidó államnak joga van az önvédelemhez, a Hamász ellen jogszerűen folytatott háború folytatása során ugyanakkor „önmérsékletet és mértékletességet kell tanúsítania” – vélekedett. Megjegyezte:

fennáll a veszélye, hogy a világ elfelejti a Hamász szélsőséges palesztin szervezet október 7-i, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadását Izrael ellen.

Dowden szöuli kijelentéseinek előzménye, hogy az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője múlt csütörtökön bírálta az izraeli kormányzatot a háború kezelése, illetve az izraeli hadsereg küszöbönálló rafahi offenzívája miatt, és beszéde feszültséget okozott Izrael és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok között. Hétfői telefonbeszélgetésük során Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy a tervezett rafahi hadművelet elmélyítené az anarchiát a Gázai övezetben. A két vezető megállapodott abban, hogy az izraeli kormány elküldi egy tagját Washingtonba, hogy a tervezett offenzíváról, illetve a tűzszüneti megállapodás lehetőségéről egyeztessen.

Házromok a Gázai övezetben Dél-Izraelből nézve 2024. március 19-én
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

Izraeli szóvivő: folytatódik a razzia a gázai kórházban, áldozatok

A főként palesztinok lakta Gázai övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg, és elfogtak mintegy háromszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint, akik közül százhatvanat Izraelbe vittek további kihallgatásra – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Mint mondta,

a műveletet várhatóan még több napig folytatják az iszlamista Hamász szervezet kórházba visszatért terroristaegységének felszámolására.

Bejelentették azt is, hogy az izraeli légierő egyik vadászgépe megtámadta a Hamász alagútjának lejáratát annak a területnek a közelében, ahonnan rakétát indítottak kedden a Gázai övezettel szomszédos Szderót város ellen.

Kiújultak a harcok a Hamásztól korábban már „megtisztított”, az övezet északi részén található Dzsabália menekülttáborban is, ahol megöltek hat iszlamista fegyverest. A déli részeken, Hán-Júniszban is végzetek több Hamász-fegyveressel az utóbbi órákban a szóvivő szerint.

Friss izraeli közlés szerint Katar részt vesz a Gázai övezetben a tengeri dokk építésében és üzemeltetésének finanszírozásában, miután az Egyesült Államok elutasította a Doha bevonásával szembeni izraeli ellenállást. „A gázai kikötő katari részvétellel a Hamász álma volt” – jelentette ki egy izraeli illetékes a ynet hírportálnak nyilatkozva.

A múlt héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter irányításával konferenciabeszélgetésen egyeztettek a humanitárius segélyeket tengeri úton az övezetbe juttató móló építéséről ciprusi, katari, egyesült királyságbeli, egyesült arab emírségekbeli diplomatákkal, valamint az Európai Unió és az ENSZ képviselőivel, de izraeli részvétel nélkül.

Tel-Avivban szerdán ismét tiltakozó akciót tartottak azoknak az izraeli túszoknak a családtagjai és támogatóik, akiket a Hamász a Gázai övezetbe hurcolt a jelenlegi fegyveres konfliktust kiváltó október 7-i terrortámadásban.

A hozzátartozók reggel ismét elzárták testükkel Tel-Aviv legfontosabb főútjának forgalmát, és a túszok hazajutását lehetővé tevő tűzszüneti egyezményt követeltek. Molinójukon a tiltakozók azt írták: „Rajtad múlik: ne térjenek vissza Katarból alku nélkül”.

Az október 7-i események miatt előrehozott választásokat követelő aktivisták szerda reggel parlamenti képviselők és miniszterek otthonai előtt tüntettek, a politikusok lemondását követelve. Közölték azt is, hogy az izraeli parlamenthez utaznak, ahol át kívánják adni a koalíció valamennyi miniszterének és a kneszet tagjainak a „felmondólevelüket”.

Izraeli harckocsi a Gázai övezet határánál, Dél-Izraelben 2024. március 19-én
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

Nagy-Britannia kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé.

A tárca hangsúlyozza, hogy ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány.

A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét.

Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak.

A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszerszállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett – áll a londoni külügyminisztérium szerdai ismertetésében.

David Cameron brit külügyminiszter a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által használt integrált élelmiszerbiztonsági skála (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) küszöbönálló éhínség veszélyét jelzi a Gázai övezetben.

Cameron szerint London továbbra is nyomást gyakorol Izraelre annak érdekében, hogy még több gázai átkelő legyen nyitva a jelenleginél hosszabb időtartamra a segélyszállítmányok bejuttatása végett.

Néhány napon belül ez a második jelentős segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe.

A 150 tonnás szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) osztja szét a rászorulóknak.

A brit kormány egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában