Március 15.

2024.03.15. 07:21

Orbán Viktor: háború vagy béke? (videó)

Magyarország csak a békével járhat jól. Nem kérünk a háborúból – hangsúlyozta a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál mondott ünnepi beszédében.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

– 1848. márciusában Európa lángokban állt. Vér folyt a fővárosok utcáin – fogalmazott Orbán Viktor a március 15-i nemzeti ünnepen, a Magyar Nemzeti Múzeumnál, ahol több tízezres tömeg gyűlt össze. 

A miniszterelnök az 1848–48-es forradalom és szabadságharcra emlékezve elmondta: míg Európa akkori fővárosaiban sok helyen erőszak tombolt, a magyarok verset írtak, tizenkét pontot szerkesztettek, átsétáltak Pestről Budára. – Az volt az első békemenetünk – tette hozzá a kormányfő. Mint jelezte, estére győztek a magyarok. Kiemelte, hogy 

a forradalom nem romboló, hanem építő és élet sarjad belőle. Szerinte ilyen a forradalom, ha magyar fiatalok csinálják.

A március 15-i eseményeket és a miniszterelnök ünnepi beszédét itt nézeti meg:

– A mai nyugati világ azt hirdeti, hogy az élet legfontosabb kérdése, hogy milyen világot hagyunk a gyermekeinkre. Micsoda kolosszális tévedés, ugyanis a dolog éppen fordítva van. A kérdés, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világra. Valójában ezen múlik minden – húzta alá. Leszögezte, hogy ezen múlt minden már 1848-ban is. – A márciusi ifjak szülei tudták, hogy haza csak addig van, míg van, aki szeresse.  A magyar hazát csak polgárai szeretete tartja fenn. Ez tesz bennünket különlegessé – szögezte le.

ORBÁN Viktor
Több tízezres tömeg gyűlt össze a Múzeumkertnél 2024. március 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

– A nyugati világban ma emberek milliói gondolják azt, és élnek úgy, mint aki a semmiből jön, és a semmibe megy. Ezért nincsenek, és meggyőződésük szerint nem kell tekintettel lenniük senkire, és semmire. Háborúkat robbantanak ki, világokat rombolnak le, országhatárokat rajzolnak át, sáska módjára legelnek le mindent. Semmibe veszik a holtakat, és megfosztják jogaiktól a meg sem születetteket. Mi magyarok másképpen élünk, és másképp is akarunk élni. Jövünk valahonnan, és tartunk valahová – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: mindent, amink van, elődeinktől kaptuk, és vele a küldetést is, hogy fenntartjuk, és tovább adjuk. Ez a szabadság veleje a miniszterelnök szerint.

– Nálunk a szabadság nem öröm vagy szenvedés. A magyar nem tartja magát szabadnak, csak mert nem éhes, vagy nem gyötri lelki nyavalya. Bennünket nem tesz szabaddá, ha mindenki azt csinál, amit szeretne – mondta.

– Nekünk a szabadság az, ha nincs a fejünk felett semmi féle házi úr – szögezte le. Mint mondta, mi tudjuk, hogy a létezés magyar minősége, az emberi élet különleges, semmihez nem fogható magas rendű formája. 

A legnagyobb dolog, ami megtörténhet velünk, hogy magyarnak születünk 

– fogalmazott. 

Hozzátette: a nyugati világban azt is képzelik, hogy az ember csak úgy van magában. Kizárólag az ő szabad választásán múlik melyik államnak lesz polgára, ő dönti el, fiú lesz-e vagy lány, a haza pedig csak működési terület. – Mi magyarok ebben nem hiszünk. Tudjuk, ha egyedül állsz a világban, nem szabad vagy, hanem magányos – jelentette ki. Mint mondta, a 48-as forradalom azt kiáltotta ki, hogy mi, magyarok társak vagyunk.

– A magyarok élete folyamatos láncolat Szent Istvántól, Mátyás királyon és Petőfin át, az 56-’os magyarokon át hozzánk, és fel tovább. Dicsőség az őseinknek – mondta.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai, benne a magyar baloldal, múlttól és önmagától megfosztott robot. Emlékeztetett, hogy 1848 hősei harcoltak értünk, hogy itt lehessünk. – Látták a hazát a magasban, ami magasabb rendű értelmet ad véges életünknek. Bátran cselekedtek, amikor esély sem volt a győzelemre vagy arra, hogy a győzelmet megérjék. Dicsőség a márciusi hősöknek – szögezte le.

– Petőfitől tudjuk, hogy rabok legyünk vagy szabadok. Minden ezzel kezdődik – hangsúlyozta Orbán Viktor. Mint mondta, ma is így van ez, mivel vágyakozunk a csendes és nyugodt élet örömei után, de előtte volna egy kis munka. 

Európa ma nem csendes, hanem egyre hangosabb. Európa népei ma Brüsszeltől féltik a szabadságukat, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, amire nem áll rá a magyarok keze és idegen a magyar élettől. Be akarnak bennünket préselni a háborúba, migránsokat akarnak a nyakunkba sózni és meg akarják változtatni a gyerekeinket 

– ismertette a kormányfő. Hozzátette: 

ezt nem hagyjuk, mivel Magyarország szabad, szuverén ország, és az is marad.

– Brüsszel nem az első birodalom, amelyik szemet vetett Magyarországra. Büszke és önérzetes nép a miénk. Bennünket meghajlítani, bennünket hódoltatni, és belőlünk kiszorítani a szuszt kétszeres siker. Ezzel lehet elvenni a többi mozgolódó rebellis kedvét is – mondta. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az elmúlt 500 évben minden birodalom belátta, hogy erőszakkal, pufajkásokkal nem megy velünk semmire.

– Elfogyott a félhold, elkopott a kétfejű sas karma, és elvásott a vörös csillag is – mondta. Mint fogalmazott, mi vagyunk a homok a gépezetben, mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát.

A miniszterelnök elmondta: mi magyarok a kiegyezésnél megmutattuk, ha megkapjuk a tiszteletet, mi is megadjuk ami jár, és békés, virágzó korszakot teremtünk, amíg a szem ellát. Hozzátette: úgy tűnik, egyedül Brüsszel nem képes megérteni ezt. – Ezért ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, nincs más választásunk, el kell foglalnunk Brüsszelt – jelentette ki. Mint mondta, Brüsszelig fogunk menetelni, és mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban.

– Itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék – fogalmazott. Kijelentette: nem tűrjük el, hogy tönkre tegyék a gazdákat, kisemmizzék a középosztályt, földre vigyék a vállalatokat, adósrabszolgává tegyék a gyerekeinket, és háborúba vigyék egész Európát.

Egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra. Magyarország csak a békével járhat jól, ezért nem kérünk a háborúból

– húzta alá Orbán Viktor. Mint jelezte, Brüsszel becsapott bennünket, így ideje, hogy fellázadjunk. 

Sorsfordító év lesz az idei. Az év elején még egyedül voltunk, ám az év végére mi leszünk a többség a nyugati világban. Nagy esélyek nyílnak meg előttünk. Szuverenista fordulat előtt állunk az Egyesült Államokban és Európában is 

–rögzítette a miniszterelnök.

Elmondta, hogy a baloldal eladta magát és Magyarország ellen áskálódik Brüsszelben. 

– Ők nem fogják megtalálni a számításaikat, nekik az árulók sorsa jut majd – tette hozzá. 

A kormányfő szerint minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell, hogy a magyar igazság ösvényén indul el vagy a Soros-birodalom sugárútja felé kanyarodik. 

Június 9-én itt az európai parlamenti választás. Dönteni kell, hogy kiállsz a hazádért vagy inkább idegenek kenyerét eszed. Mi, szülők is megkapjuk a választ, hogy milyen gyermekeket hagytunk a világra 

– zárta beszédét Orbán Viktor.

Tömegek hallgatták Orbán Viktor beszédét a Nemzeti Múzeum előtt

Látványos felvételt osztott meg a közösségi oldalán a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott délelőtti ünnepségről Dömötör Csaba. Az államtitkár fotóján jól látszik, hogy Orbán Viktor ünnepi beszédét milyen nagy figyelem kísérte.

A múzeum udvara teljesen megtelt, a körúton is tolongtak az emberek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában