Diplomácia

2024.03.11. 16:35

Orbán Viktor: Magyarország és Szlovákia is a béke hangján beszél

Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett és örül annak, hogy Szlovákia is a béke hangján beszél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Peter Pellegrinit, a szlovák parlament elnökét, írja az MTI.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő a megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában az orosz–ukrán háborúra utalva azt mondta: a magyarok aggodalommal figyelik azt, ami történik, hogy százezrek halnak meg, válnak özveggyé és sok százezer gyermek válik árvává. Nem látjuk, hol van ennek a háborúnak a vége – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Pellegrini sajtótájékoztatója.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Orbán Viktor kijelentette: a legfontosabb kérdés ma a béke, ugyanakkor egész Európa a háború nyelvét beszéli.

Hangsúlyozta:

nagyon örül annak, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél. Jelezte: biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett, és jelezte, szeretné, ha együtt tudnának dolgozni a béke érdekében.

A veszélyek korában élünk, és ilyenkor a jószomszédi kapcsolatok felértékelődnek – hangsúlyozta, azt ígérve, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy jó szomszédja legyen Szlovákiának.

Közölte: a szlovák parlamenti elnökkel folytatott megbeszélésen a szuverenitásról is beszéltek, Brüsszelben ugyanis bizonyos kérdésekben – ideértve a külpolitikát is – el akarják venni a tagállamoktól a vétójogot, azt, hogy egyhangúságnak kelljen lennie.

Hangsúlyozta: ebben az ügyben mindketten a szuverenitást tartják fontosnak.

Megköszönte, hogy Szlovákia segít megvédeni Magyarország déli határát és felidézte, hogy Peter Pellegrini miniszterelnöksége alatt szlovák rendőröket küldtek Magyarországra ennek érdekében. „Ma azért nem járkálnak kontrollálatlanul mindenfajta migránsok tíz- vagy százezrei Közép-Európában”, mert segítséget kaptunk, hogy meg tudjuk védeni a déli határainkat – mondta. Azt is felidézte: „együtt harcoltak” Szlovákiával a migránsok betelepítéséről szóló kötelező kvóták ellen is.

Jelezte: Magyarország és Szlovákia számára az energiaszabadság egyformán fontos, ezért együttműködnek az energia kérdésében is, ideértve a nukleáris beruházásokat.

A kormányfő megköszönte, hogy 2010 óta 18 új határátkelőt tudtunk nyitni a szlovák–magyar közös határszakaszon.

Felidézte: miniszterelnökként is együtt dolgozhatott Peter Pellegrinivel, a közös kormányzás időszakában pedig a két nép között „a távolság csökkent", a barátság erősödött, és megtalálták azokat a közös pontokat, amelyekre föl lehet építeni a közös jószomszédi viszonyt.

Találkozó Peter Pellegrini szlovák házelnökkel. Régi barát, új feladatok!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán.

Peter Pellegrini: a fontos kérdésekben egyezik a véleményünk

A fontos kérdésekben egyezik a magyar és a szlovák kormány véleménye – közölte a hétfői magyarországi látogatása alkalmával a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón a szlovák parlament elnöke.

Peter Pellegrini kiemelte: „nemcsak a közös nézőpont és a közös történelem köt össze minket, hanem további aktív lépéseket teszünk az együttműködés fejlesztésére”.

Hétfőn például Szijjártó Péter külügyminiszterrel újabb hidat adtak át a két ország között. Ezzel lezárult egy nagy projekt, amelyben a szlovák–magyar határátkelők számát bővítették – emlékeztetett, majd beszámolt arról is, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnökök egy új egyetértési nyilatkozaton dolgoznak.

Felidézte, hogy az utóbbi években több stratégiai döntést sikerült meghozni a magyar kormánnyal közösen. A két ország összekötötte például gázvezetékeit és új összeköttetések létesültek a villamosenergia-hálózatban, ami javítja az energiabiztonságot – közölte.

Hozzátette: az atomenergia terén is tovább intenzív együttműködésre van szükség, nemcsak műszaki, hanem személyzeti téren is.

A szlovák házelnök köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy közösen sikerült kiharcolni: az Európai Unió az atomenergiát a tiszta energiaforrások közé sorolja.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Magyarországnak a határvédelemben. Hivatalba lépése után az új szlovák kormány azonnal éles üzenetet küldött az embercsempészeknek: Szlovákia nem kíván tranzitország lenni – idézte fel.

SULYOK Tamás
Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Sándor-palotában 2024. március 11-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Peter Pellegrini köszönetet mondott Magyarországnak a szlovák légtér védelméért is.

Szlovákia kis országként sosem fog egyetérteni az uniós vétójog megvonásával – mondta el, majd örömét fejezte ki, amiért ebben a kérdésben Magyarország támogatását is magukénak tudhatják.

Elmondta azt is: Szlovákia is úgy döntött, nem küld katonát Ukrajnába, annak ellenére is, hogy kritikával illetik ezért a szuverén és független álláspontért. A vérontás megakadályozásának egyetlen módja, ha megtaláljuk a bátorságot a béketárgyalásokhoz – fejtette ki.

Magyarország Szlovákia egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere – mondta el Peter Pellegrini, aki örömét fejezte ki azért is, mert a két ország közötti külkereskedelmi forgalom egyre növekszik és amiért közös erővel próbálják egymás területén élő kisebbségeik „útjait egyengetni”.

Sulyok Tamás a Sándor-palotában fogadta a Szlovák Nemzeti Tanács elnökét

Sulyok Tamás köztársasági elnök – ünnepélyes beiktatását követő első külföldi vendégként – fogadta Peter Pellegrinit, a Szlovák Nemzeti Tanács elnökét hétfőn a Sándor-palotában.

A magyar államfő méltatta a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amely – közlése szerint – jószomszédokhoz méltóan stratégiai partnerségen alapszik.

A felek egyetértettek a V4 jelentőségében, mindketten érdekeltek és elkötelezettek az erős és sikeres visegrádi együttműködésben – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte a nemzeti kisebbségek fontos szerepét. A magyar államfő szerint a Szlovákiában élő magyar és a magyarországi szlovák kisebbség meghatározó a két ország közötti jószomszédi viszonyban. Hozzátette: a nemzeti identitás, kultúra és oktatás olyan terület, amelyet támogatni kell.

Ezen a területen is elismerésre méltó a mindkét fél által tanúsított elkötelezettség – idézték az elnököt.

Utalva a két országot összekötő Szent Borbála-híd hétfői ünnepélyes felavatására, a felek egyetértettek, hogy a hidak építése nemcsak fizikai összeköttetésben, de politikai szinten is jelzésértékkel bíró mozzanat.

Ez is bizonyítja a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amelyek a szlovák elnökválasztást követően remélhetőleg újabb szintet léphetnek – írták.

Peter Pellegrini a magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel találkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában