szponzorált tartalom

2021.08.29. 23:59

Alapításának 70. évfordulóját ünnepli a BHG-ASZ Kft.

A megyeszékhely komoly múltra visszatekintő, patinás cége a BHG-ASZ Kft., amely öt és fél hektáron helyezkedik el. A vállalat a fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Mint azt Balogh Péter, a BHG-ASZ Kft. ügyvezetője elmondta, a nagy múltú szekszárdi cég óriási mérföldkőhöz érkezett, hiszen hét évtizedes fennállását ünnepelheti. A vállalat fő tevékenységi körét 1951-es alapításától 1975-ig az olajkályhagyártás tette ki, ekkor még Vasipari Vállalat néven működött. Ekkor született az a politikai döntés, hogy a Magyarországon kezdődő telefonközpontok gyártásába a Vasipari Vállalat, mint fémmegmunkálási tapasztalatokkal rendelkező cég, kapcsolódjon be. Innentől kezdve a budapesti BHG részeként a BHG Híradástechnikai Vállalat 4. számú gyáregysége lett a neve. Az olajkályhagyártás megszűnt, helyette a telefonközpontok készültek Szekszárdon, és ezt a tevékenységet egészen a kilencvenes évek elejéig folytatták.

A rendszerváltás után a BHG, igazodva a megváltozott piaci igényekhez, új vevőket, új termékeket keresett. Az első komoly munka tárolókonténerek gyártása volt az Opel autógyár számára. Szekszárdon készültek a présalkatrészek, ezeket összehegesztették és festették is. Ez hozta meg a lehetőségeket később, hogy a cég autóalkatrészeket is gyárthasson. Az Opelnek készítettek pótkeréktartókat és térelválasztó rácsokat. A következő nagy változás az volt, hogy 1994-től a Prettl Holding önálló részeként működött a cég BHG Alkatrészgyártó Kft., röviden BHG-ASZ Kft. néven. Ennek köszönhetően új távlatok, új lehetőségek nyíltak meg előttük, és második vonalas beszállítói lehettek a nagy autógyáraknak. Azóta számos új vevővel és számos új termékkel egészült ki a BHG palettája.

Jelen pillanatban a cég fő tevékenységi köre a préselés, a hozzá tartozó szerszámok tervezésével és legyártásával, a hegesztés/robothegesztés, a porfestés, az összeszerelés. Jelenleg gyártott termékeik között szerepelnek komplett ülésszerkezetek, hegesztett szerelvények, állófűtés kipufogórendszerek, ülésállító villanymotorok, repülőgépipari szerszámok, présalkatrészek. Mint azt az ügyvezető hangsúlyozta: a cél a fejlődés fenntartása a technológiák korszerűsítésével és a munkafolyamatok folyamatos optimalizálásával, összhangban a munkavállalók igényeivel és kapacitásával.

Ezt segíti a 2020/2021-ben végrehajtott beruházás, amely során a kft. területén két új gyártócsarnok épült, illetve számos új eszközt vásároltak: CNC-megmunkáló-központokat, targoncákat, 3D-koordinátamérő gépet; továbbá folyamatban van a kapacitás bővítésére egy 1300 tonna nyomóerejű hidraulikus présgép telepítése.

A beruházásnál szempont volt, hogy támogassa a klíma- és környezettudatosságot, melyhez a Prettl csoport részeként a BHG is csatlakozott, a CO2 Zero program keretein belül.

Optimizmusra ad az is okot, hogy jelenleg több jelentős új projekt is fut, és még az idei év végén a BHG komoly volumenű gyártásba kezdhet állófűtések égéskamrájának hegesztésével, illetve présalkatrészeket gyárthat a Prettl csoporton belül működő Refu Gmbh számára napenergiatároló-rendszerekhez.

A több mint négyszáz embert foglalkoztató BHG Alkatrészgyártó Kft. szombaton családi nap keretében ünnepelte a jubileumot. A rövid megnyitó után egész napos program várta a dolgozóikat és családjukat gyárlátogatással, szórakozási és játéklehetőséggel, műsorral és remek hangulattal. A szekszárdi programon részt vett a cégcsoport tulajdonosa, a Prettl család is.

Borítóképen: A cég közelmúltban teljesen felújított főépülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában