hirdetés

2021.11.11. 09:00

Hangprojektor vásárlása Black Friday-kor

Akik szeretik a jó hangzást egy filmnézés során, vagy csak imádják a zenét és fontos a minőség, annak kihagyhatatlan, hogy ne legyen hangprojektora. Ha csak tervben van egy ilyen termék megvásárlása, fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos dolgokkal vásárlás előtt. Ha viszont kezdők vagyunk e téren, és jót szeretnénk kedvező áron, érdemes kivárni a Black Friday-t.

PR-cikk

Forrás: pixabay

A Black Friday egy olyan nap, amely teljesen kiszámíthatatlan mikorra esik, de azt már tudjuk, hogy az eMAG-Extreme Digital idén közösen, egy napon, november 19-én fogja tartani a fekete pénteket. Ezen a napon rendkívül akciós áron elérhető még a legdrágább termék is. Ilyenkor képesek vagyunk még szabadságot is kivenni annak érdekében, hogy időben ott legyünk vásárláskor. Érdemesebb az online vásárlást választani ilyenkor, hiszen időt spórolhatunk meg vele, valamint elkerülhetjük a tolongást és a hosszú sorban állást. Fontos, hogy online vásárlás esetén az a leggyorsabb, ha a vásárlási adatok már eleve el vannak mentve a profil fiókban.

Az 5.1-es rendszer után 2005-ben jelent meg az első hangprojektor, amellyel először a Yamaha cég rukkolt elő. Forradalmasította a házimozit és egyben megoldást kínált az egyszerű elhelyezés, a kábelrengeteg és a helység különböző pontjaira szétpakolt hangszórók nélküli, de térhatású hang megvalósítására. Árban igen különbözőek, vannak egészen olcsó kisebb termékek, mint például egy vezeték nélküli soundbar ami nagyjából 5000 ft környékén kapható és vannak a magasabb árkategóriában szereplő termékek melyek már elérhetik a közel 300.000 ft-os értéket is. Az árakat befolyásolja az is, hogy az egyes termékek mire képesek, valamint milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

A hangprojektor egyfajta hangszóró mely egy széles burkolatból szól. Sokkal szélesebb, mint amilyen magas, egyrészt akusztikai okokból másrészt viszont könnyedén felszerelhető a kijelző alá vagy fölé például egy számítógép monitorja fölé vagy egy tv alá. Egy hangprojektor kabinetben több hangszóró helyezkedik el így jön létre térhatású vagy sztereó hang. Viszonylag kicsik, könnyen elhelyezhetőek és beállíthatóak.

Rengeteg híres gyártó foglalkozik a hangprojektorok előállításával, mint például a Samsung, Philips, JBL, Sony, LG vagy a Panasonic. A soundbar-ok kialakítása lehet mélynyomóval vagy mélynyomó nélkül. Kapcsolódási módjuk lehet wi-fi, bluetooth vagy NFC. Csatornák száma lehet például 2,3,4,5 de lehet akár 9 is. Teljesítményüket nézve lehet 15W-os is de van amelyik 400W felett van.

Audio technikájuk többféle is lehet, mely fontos szempont választás során. A Dolby Digital (AC3) egy digitális audio jelekkel dolgozó térhangzásrendszer, amely 5+1 elkülönített csatornát használ a moziszerű térhangzás kialakítására. A házimozi hangrendszer egyik legismertebb rövidítése a DTS (Digital Theater Systems). Nagyon hasonló a Dolby Digital-hoz viszont kevésbé tömöríti a kódolási folyamatot, ennek eredményeként sokan úgy érzik, hogy a DTS sokkal jobb eredményt ad. A Dolby Atmos egy olyan hangformátum, amely a hallgató számára mégnagyobb hallható hangtartományt biztosít, a magas dimenziókra fókuszál.

A Dolby TrueHD hangrendszert alapvetően a HD-s optikai lemezekhez fejlesztették ki. Jobb minőségű, több sávból álló hangot kínál. Teljesen veszteségmentes kódolási technológia. Támogatja a 8 csatornás 24-bit/96kHz-es hangformátumot. Továbbá lehet még Dolby Audio, Deep Bass, Dolby Surround, Ambisound, MultiBeam, Dolby Vision, JBL Surround Sound, Dolby Dual Mono és Polk SDA audio technikával ellátott hangprojektor is.

Az egyes termékek csatlakoztathatóak HDMI ARC kábellel is, ami azt jelenti, hogy kevesebb kábelre van szükség a tv-hez való csatlakoztatáshoz, mivel az audiojel képes mindkét irányba (a hangszóró felé és vissza is) haladni, ami növeli a hangminőséget és javítja a jel késleltetését. A hangprojektorok között sem lehet meglepő az úgynevezett Smart Home. Kompatibilisek lehetnek az Amazon Alexa-val (virtuális asszisztens technológia) valamint a Google Home-al. Ezen alkalmazások a távvezérléshez szükségesek mely tipikusan az “okos otthon” eszközei. Beállíthatjuk, valamint kezelhetjük ezek segítségével a távolból is a hangprojektort.

Különböző alkalmazásokkal is rendelkezhetnek. Lehet Chromecast, Spotify, Google Asisstant, Air Play, Samsung Audio Remote, SongPal, Panasonic Music Streaming, Tuneln, Bose Music, Deezer, Multiroom Link, Roon Ready vagy Tidal. A legtöbb termék már vezeték nélküli mélysugárzóval (mélyládával) rendelkezik.

A hangprojektorok választásánál igen alaposnak kell lenni ahhoz, hogy élvezni tudjuk az otthoni tv-zést, zenehallgatást. Ha az alapvető paraméterek tudatában még mindig döntésképtelenek vagyunk, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb az otthoni használatra, érdemes mások véleményét is kikérni, valamint személyes vásárlás esetén az eladó segítségét, véleményét kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában