Hirdetés

2023.05.16. 21:04

A Donautica vendégei Portugália különleges ízeiből kaptak kóstolót

Egy különleges est, amikor a mediterrán világ a fadd-dombori étterembe költözött.

PR-cikk

Portugál ízekkel fűszerezte konyhaművészeti kínálatát a Donautica Étterem és Hotel. Legalábbis egy est erejéig, amikor is a fadd-dombori helyszínen az Atlanti-óceán partján fekvő, legnyugatibb európai ország különleges ételeibe kóstolhattak bele a vendégek. Képünkön dr. Varga József, a Donautica tulajdonosa, Gaál Miklós igazgató, az ételek varázslója, Tiago Sabarigo sztárséf és felesége, Sabarigo-Jenei Éva az esten.

Fotó: Makovics Kornél

Felejthetetlen vacsorára invitálta a Donautica Étterem és Hotel az ínyenceket. Az idilli környezetű helyszínen Portugália konyhaművészetébe kóstolhatott bele a vendégsereg. A fővárosi Essência Restaurant tavaszi menüjének legjavát sorakoztatta fel. Dr. Varga József tulajdonos is koccintott a jelenlévőkkel.

FADD-DOMBORI

Ez a rendezvény az egybehangzó vélemények szerint megállta volna a helyét a világ bármely nagyvárosának előkelő éttermében. Az természetesen nem a véletlen műve, hogy éppen a fadd-dombori Donautica Étterem és Hotel adott otthont a portugál konyhaművészeti különlegességeket feltálaló vacsoraestnek. Ezt az ízvilágot a Michelin csillagot elnyert budapesti Essência Restaurant hozta magával. A két vezető, Tiago Sabarigo és felesége, Sabarigo-Jenei Éva előzetes helyszíni tájékozódás alapján állapította meg, hogy a Donautica maradéktalanul megfelel a legmagasabb szintű, nemzetközi igényeknek: ennek köszönhető, hogy a múlt héten pénteken Európa legnyugatibb országának izgalmas ételeibe, általuk gyakorlatilag egy mediterrán világba, az ottani életérzésbe kóstolhattak bele a meghívott vendégek.

A szervezők mindennek megadták a módját. A Donautica bejáratánál Gaál Miklós hotel manager fogadta az érkezőket. A kezdésig kellemes és egyúttal virtuóz zongora futamok szórakoztatták a vendégeket. A hangszernél Farkas Sándor okleveles zeneművész és tanár, a 2003-as és 2005-ös Országos Bárzongorista Verseny győztese foglalt helyet. Miután több ezer szerzeményt tart fejben – és az ujjaiban –, kívánságra gyakorlatilag bármit képes volt kiemelkedő muzikalitással előadni.

A tálalás előtt Gaál Miklós köszöntötte a résztvevőket, köztük dr. Varga József tulajdonost. – Nélküle ez a mai est nem jöhetett volna létre, valamint a Donautica sem állhatna itt, ezen a helyen – mutatott rá a hotel manager, majd így folytatta: – Óriási izgalommal készültünk erre a mai estére, mert nem mindennap adatik meg egy étterem és szálloda számára, hogy ilyen lehetőséget kapjon. Azaz, a legmagasabb szakmai körökben is elismert és díjazott budapesti étterem sztárséfje, Tiago Sabarigo és felesége, Sabarigo-Jenei Éva, valamint az általuk vezetett csapat látogatott el hozzánk. A mai estének ők a sztárjai, mi csak asszisztálunk, de ez is éppen elegendő kihívás. Ez a rendezvény számunkra inspiráló mérföldkő, olyan ihletetet nyerhetünk belőle, mellyel teljesen új dimenzióba helyezhetjük a Donautica jövőjét.

Az Essência Restaurant nevében Sabarigo-Jenei Éva elmondta, hogy az est folyamán a vendégeknek kizárólag portugál ételeket kínálnak, a finomságokhoz mindenkinek jó étvágyat kívánt. A sort üdvözlőfalatként citrusos mártás és savanyított kagyló nyitotta meg. Ezután grillezett polip, uborka és mangó körettel, grillezett görögdinnyés gazpacho, azaz a jellegzetes, paradicsom zöldségleves, kovászos kenyér Distintus olívaolajjal, tőkehal fehér spárgával, tonhal sonkával, mangalica tarja korianderes spenóttal, végezetül pedig Torta de Laranja, portugál narancstorta került az asztalra. Mindez tartalom és forma, azaz ételek, ízek, tálalás, felszolgálás tökéletes egységében.

Miután a Donautica Étterem és Hotel a szekszárdi borvidék közelében található, így magától értetődő volt, hogy a portugál gasztronómiai különlegességekhez jóféle nedűk társultak. A jelenlévők asztalainál a fogások feltálalása után, már a késő estébe hajló időszakban dr. Varga József is tiszteletét tette. A tulajdonos előzékenyen koccintott és váltott néhány mondatot a szemmel láthatóan elégedett, az új és különleges ízekkel, ezzel együtt maradandó élménnyel feltöltekezett vendégekkel.

A két konyhában van hasonlóság, mindkettő kedveli a paprikát, a sertéshúst

Két szervírozás közti szünetben a vendégeket külön-külön is kedvesen üdvözlő Sabarigo-Jenei Éva készségesen válaszolt kérdéseinkre. – Három éve nyitottuk meg éttermünket, pontosan akkor, amikor kislányunk is megszületett – tekintett vissza a kezdetre. – Személyes, otthonos vendéglátást képviselünk. Ezt tükrözi étlapunk is, a portugál ételsor az Otthon, a magyar az Itthon nevet viseli, a Május 17-e, kislányunk születési dátuma pedig a két konyha ötvözésére utal. Ez a két konyha egyébként mutat közös vonásokat. Mindkettő előszeretettel használja alapanyagként a paprikát, a sertéshúst, s van olyan portugál étel, amelyik a töltött káposzta ízvilágát idézi. Azt is közölte, hogy minek köszönhető a vacsoraest megrendezése. Annak idején a fővárosban együtt dolgozott Gaál Miklóssal, aki a Prestige Hotel Budapest igazgatója volt. Úgy fél éve merült fel a bemutatkozás lehetősége. – A Donautica nagyon szép, igényes hely, kellemes a környezet, közel van a megnyugtató hangulatot árasztó vízpart, tökéletesen megfelel minden feltétlenek – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában