szponzorált tartalom

2018.12.11. 07:50

Kell-e félni a fogászati implantációtól?

Egy elterjedt vélekedés szerint nem érdemes belevágni a fogászati implantációba, mert a műfog nagy eséllyel ki fog esni. Ezzel szemben a fogorvosok szerint a foggyökér-beültetések közel 100%-a sikeresnek, vagyis tartósnak bizonyul.

Dr. Záhonyi Balázs, az Uniklinik fogászat orvosigazgatója és tapasztalt implantológus szerint ma már egy megbízható rutineljárásról beszélhetünk.

Az implantáció néhány évtizeddel ezelőtt valóban nem mindig jelentett tartós megoldást, ám a CBCT-berendezések elterjedésével, amelyek 3 dimenziós, pontos képet adnak az állkapocs csontállományáról, mára ez a helyzet jócskán megváltozott. A hiedelem sajnos fennmaradt, de reméljük, a jó tapasztalatok hamarosan megfordítják ezt a hozzáállást.

Az implantáció lényege

Az emberek a kész műfogat emlegetik , ám szakmai értelemben csak a beültetett műgyökeret nevezzük annak. A műgyökér egy titáncsavar, belső menettel. Így hát elmondhatjuk, hogy a műgyökér az a része a műfognak, amit nem is látunk, hiszen az íny alatt, a csontállományban ül. Amikor a titán műgyökeret stabilan körbenőtte a saját csontszövetünk, akkor kerül rá a felépítmény, majd a koronai rész, vagyis amit a köznyelv fognak hív. A műfog ebből a három részből épül fel.

Mitől függ, hogy sikeres lesz-e az implantáció?

Az implantológusok 4 tényezőt szoktak kiemelni.

1, A csontok jó állapota.

A csontszövetnek a szükséges helyen megfelelő mennyiségűnek és minőségűnek kell lennie.

Ez kizárólag egy 3 dimenziós CBCT-felvétellel mutatható ki. Említettük már, hogy a 3 dimenziós képalkotás milyen fontos volt a kezelés sikerességében. A 2 dimenziós röntgenfelvételeken ugyanis nem látható a csont szélessége. Sőt, az apróbb torzítások miatt megtévesztő képet is adhat az állkapocsról.

2, Tapasztalt szájsebészek közreműködése.

A beültetésnél minden azon múlik, sikerül-e a megfelelő helyre helyezni a műgyökeret. Az implantátumnak ugyanis hajszálpontosan oda kell kerülnie, ahova a CT felvétel alapján megtervezték. Bár ma már a tervezést és a beültetés helyének meghatározását is csúcsminőségű szoftverek segítik, a szájsebész hozzáértése és jó szeme továbbra is elengedhetetlen.

3, Csúcsminőségű, titánötvözetből készült implantátum.

A szájsebészet – és az orvosi sebészet általában – előszeretettel használja ilyen célokra a titánt, mert gyakorlatilag nem vált ki allergiás reakciókat, biokompatibilis, ráadásul a csúcsminőségű implantátumoknak felületkezelt a felszíne.

4, A helyes fogápolás

Elsőre meghökkentő lehet ez a tényező, hiszen a műfog nem tud szuvasodásnak indulni. Akkor miért kéne annyira ügyelni a fogápolásra? A válasz az, hogy az elszaporodó baktériumok a műfogban ugyan nem tudnak kárt tenni, de a körülötte levő ínyben igen. Az ínygyulladás pedig átterjedhet az íny alatti csontszövetre, és periimplantitist (implantátum körüli gyulladást) okozhat.

Ha a fenti pontok teljesülnek, akkor az implantáció sikere szinte bizonyosra vehető, vagyis a műfog tartósan, akár élethossziglan szolgál bennünket. Az implantációtól tehát nem kell félni: ma már az egyik legmegbízhatóbb és legtartósabb eredményt produkáló fogászati eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában