Zell Julian Maxim

2019.11.21. 06:30

Könyvajánló: Fahrenheit 451

Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

Forrás: Shutterstock

Egy szellemileg leépült világban szenvedő, mélyérzésű emberről szól Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regénye. A főhős, Montag kalandjait követhetjük nyomon ebben a rövidke kis könyvben, ami méltán szerepel a világirodalom legjobbjainak listáján.

Montag tűzőr, feladata a világban megmaradt könyvek felkutatása és megsemmisítése. Így éli egyszerű mindennapjait, amikor egy napon találkozik egy rejtélyes lánnyal, aki a változás igényének égő parazsát dobja rég kihunyt szívébe.

Aki olvasott már korábban Bradbury-t, annak valószínűleg rögtön feltűnt, milyen bámulatos költőiséggel, plasztikussággal festi meg az író a történéseket. Az ember már-már az események aktív részesének érzi magát. Minden gond nélkül, tisztán látja a főhős önmagával vívott harcait; a magányos várost, amelyben él; a szereplők úgymond, – Száz év magányra hajazó – párhuzamos magányát; az érzelmektől való teljes és végzetes elzárkózást; a könyvek nélküli, aberrált világot; és persze az intő hasonlóságokat mai társadalmunk és a könyvbéli között.

Ez a könyv valamilyen szinten kúra, gyógyító alkotás, ami által az ember visszakapja az irodalomba vetett hitét, és erőt kap ahhoz, hogy kiálljon valami többért, mélyebbért, egyre sekélyedő, a máz alatt kegyetlen világunkban.

Címkék#séta-pseg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!