tudás és akarat

2018.11.06. 13:41

Citromból keverne ütős koktélt a szekszárdi edző

Sérülések, egyéni hibák, vezérhiány. Interjú Kvanduk Jánossal, az NB III-as Szekszárdi UFC vezetőedzőjével.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Hiába kezdte jól a pontvadászatot a Szekszárdi UFC, legutóbbi öt meccsén vesztesen hagyta el a pályát a megyeszékhely gárdája. Ebben a mini periódusban tíz gólt kapott – többnyire rögzített szituációk után – a csapat, de még ennél is elkeserítőbb mutató, hogy mindössze egyetlen gólt szerzett.

 

– Mi az oka a mélyrepülésnek?

– Erre nehéz röviden válaszolni – nyilatkozta Kvanduk János, a szekszárdiak vezetőedzője. – Az okokat abban látom, hogy egyrészt nem edzettünk olyan jól az elmúlt 6–8 hétben, mint amennyire az eredményességhez szükség lenne. Ennek okait már a folyamat kezdetén elmondtam azoknak, akiket ezt érint. Be kellett fejeznünk a gyorsasági edzéseinket, kevés időt tudtunk a pályán tölteni, csökkent az egyébként sem gyors keretünk sebessége, illetve a játék dinamikája. Fontos kulcsjátékosok estek ki a csapatból, főleg olyanok, akik plusz sebességet biztosítottak számunkra. Nőtt az egyéni hibák száma. A csapatvédekezéssel sokáig nem volt gondunk, hiszen szinte nem kaptunk gólt akcióból a szezon során, de vannak olyan játékrészletek, amelyeket egyszerűen nem tudunk gyakorolni, nincs rá lehetőségünk.

– Az utolsó Hódmezővásárhely is kettővel több gólt lőtt. Úgy tűnik, hogy néha a 16-os környékére is nehezen juttatja el a labdát a csapata. Gyenge a keret, a játékosok kvalitásaival van baj?

– Azokhoz az eredményességi célokhoz, melyeket sokszor megfogalmazunk, 40–45 gólt kellene szerezni egy szezon alatt – évek óta nem rúgtunk ennyit. Ha Fejes Pétert kiveszem, akkor az összes játékosunknak együtt nincs 45 NB III-as felnőtt bajnoki gólja. Az sem segít rajtunk, hogy azok a játékosok, akik képesek az ellenfél kapuját támadni, nem állnak rendelkezésünkre, vagy nincsenek jó fizikai állapotban. Igyekszem azokra a dolgokra koncentrálni, amelyekre hatással tudok lenni. A keret adott, a lehetőségeinkhez mérten ennél jobb nem lehet. Csak annyit szeretnék, hogy edzzünk, mert edző vagyok, nem ráolvasó.

– Meglegyintette a kiesés szele a csapatot? Mennyire kell hátrafelé, a tabella alsó felére tekingetnie az UFC-nek?

– Nem. Pontokat fogunk szerezni, mert van bennünk hozzá tudás és akarat. A játékosok mindent megtesznek azért, hogy eredményesebbek legyünk, különben nem vállalnák a játékot betegen, sérülten. A labdarúgóim nem bújnak egymás háta mögé, nem akarnak kibújni a felelősség alól. Ez ad hitet ahhoz, hogy tudjam, megváltoznak a dolgok.

– Mi lehet ilyenkor a megoldás, a játékosok motiválása, a keret frissítése?

– A szezon elején sokat dolgoztunk a játékosok lelki felkészítésén. A beszélgetések és tesztek alapján kitűnt, hogy a nehézségekkel, szorongásokkal való megküzdés képessége több focistánál problémát okoz. Néhányan viszont ezt jól kezelik. A sérülések és a változások miatt most túlsúlyba kerültek az önmarcangolók. Ezt próbáljuk kiegyensúlyozni, illetve megtalálni azt a játékost, aki most a csapat élére tud állni.

– Azzal kapcsolatban vannak elképzelései, hogy hol és miben kell változtatni?

– Ha nem lenne, már lemondtam volna! Nekem és a csapatnak is el kell fogadnia azt, ahogy reagálunk arra, ami történik velünk. Nem feltétlenül a mi kezünkben van az irányítás, sem a pályán, sem azon kívül. Nem panaszkodunk, nem sopánkodunk, megpróbálunk elkészíteni egy mojitót abból a citromból, amit most kapunk.

– Ha elnök lenne, mennyi türelmi időt adna a vezetőedzőnek?

– A sport törvénye: „A játékos nyer, az edző veszít.” Ebben a szakmában gyorsan változnak a dolgok. Végzem a munkámat legjobb tudásom szerint, ha mindenki így tesz a klubnál, akkor tiszta szívvel hozhatunk döntéseket. Ami most velem történik, az bárkivel megtörténhet. Néha a labda nem megy be a kapuba, ennek ki vagyunk téve. Nem foglalok állást abban, hogy mennyi időt kell adni, mert szerintem az összes kirúgás valahol igazságtalan.

Utolsó öt meccsét zsinórban elveszítette az UFC gárdája

Négy győzelem és egy döntetlen mellett nyolcszor vesztesen hagyta el a pályát a Szekszárdi UFC a mostani szezonban, így csupán a tizenkettedik helyen áll a bajnoki tabellán. A megyeszékhely gárdája a Szeged-Grosics Akadémiát (1–0), az Iváncsát (1–0), a Bp. Honvédot (1–0) és a Pécsi MFC-t győzte le (1–0), érdekes, hogy valamennyi rivális ellen elég volt egy találat a sikerhez. Az utolsó öt meccsét viszont kivétel nélkül elveszítette a szekszárdi együttes, amely egyaránt 2–0-ra kapott ki a Szentlőrinctől, a Rákosmente KSK-tól, a Taksonytól és a Dabastól, legutóbb pedig a megyei rangadót bukta el 2–1-re a Paksi FC második számú csapatával szemben. Négy találkozó után szerzett ismét gólt az UFC, amely vasárnap Kecskeméten kezdené el a pontok gyűjtését és a tabellán való feljebb kapaszkodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!