Jótékonyság

2019.08.25. 09:55

Közel tízezer ember ünnepelt Mága Zoltán díszelőadásán

Közel tízezer ember töltötte meg a budapesti Szent István-bazilika előtti teret a hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának díszelőadásán pénteken.

Fotó: Schumy Csaba

„Az épület névadóját, Szent István királyt és az államalapítást is ünnepeltük augusztus 20-án, így mindenekelőtt hadd köszöntsem hazánkat: Isten éltessen, Magyarország!” – mondta Mága Zoltán. A Liszt-díjas hegedűművész köszöntőjében kiemelte, hogy a jótékonysági koncertsorozat és annak ünnepi hangversenye is a nemzeti egységet és összetartozást példázza.

Ezt az összetartozást példázta, hogy a pénteki díszelőadásra négy országból érkeztek határon túli fellépők és vendégek: Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

Az est műsorvezetője Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója volt, a közönséget személyes gondolataival köszöntötte Bodrogi Gyula és Szacsvay László, a nemzet színészei.

Az est díszvendége volt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, aki köszöntője után imát mondott a dunai hajókatasztrófa dél-koreai és magyar áldozataiért, majd Mága Zoltán Albinoni Adagio című művét játszotta el, emléket állítva a tragédia áldozatainak.

„A nemzeti összetartozás Szent István királyunk legnagyobb öröksége” – szólt Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója, majd a határon túlról érkező és magyarországi gyermekek jelképesen átvették azt az adományt – iskolatáskákat, cipőket és írószereket -, amely 1000 rászoruló gyermeknek jelent segítséget az őszi iskolakezdéshez. Az adomány a hegedűművész áprilisi amerikai turnéjának bevételéből és magyar mecénások támogatásából valósulhatott meg.

Mága Zoltán és Bajkai István országgyűlési képviselő a „Szolgálatteljesítés közben elhunyt” Alapítvány javára egymillió forintos adományt adott át az est során a hősi halált halt rendőrük és katonák hozzátartozóinak javára.

A koncertsorozat, amelynek célja a magyarországi és a határon túli rászorulók segítése, március 19-én az erdélyi Marosvásárhelyről indult útjára.

A gálakoncerten színpadra lépett Sümegi Eszter operaénekes, Szakcsi-Lakatos Béla zongoraművész, aki a Schindler listája című film betétdalát adta elő. Felcsendült Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából a Hazám, hazám című mű Boncsér Gergely operaénekes elődásában. Feke Pál musicalszínész és énekes a legendás István, a király című rockoperából adott elő részletet, Mága Jennifer, a Budapest Dal 2019 győztese pedig Máté Péter Hazám című dalát énekelte. Színpadra lépett még Wolf Kati énekesnő is, Ifj. Mága Zoltán pedig Manuel de Falla Spanyol tánc című művét adta elő.

A fellépők között volt még a Csillagszemű Táncegyüttes, a Budapesti Gypsy Virtuózok, a Pécsi Pannon Gyermekkar, valamint a Kolozsvári Református Kollégium Énekkara, a Budapesti Kórus, az ELTE Bartók Béla Énekkara és az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és magyarországi gyermekek több mint száz fős kórusa.

Többek között felcsendültek Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Bach művei. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás karnagy vezényelte, az est rendezője Somogyi Szilárd, művészeti vezetője Zsoldos Béla volt.

- A 100 templomi jótékonyság koncert sorozata bebizonyította, hogy milyen ereje van az összefogásnak. Erre most nagyobb szükség van, mint bármikor – szólt a közönséghez Eperjes Károly színművész, aki Szabó Lőrinc Hazám, keresztény Európa című versét adta elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával létrejött előadás után Mága Zoltán útra kel, hogy újabb 100 magyarországi és határon túli településre látogasson el. A hegedűművész és zenésztársai a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátaljan adnak jótékonysági templomi koncerteket, valamint magyarországi megyeszékhelyekre, többek között Debrecen, Pécs, Szolnok, Szombathely, Eger, Nyíregyháza, Szeged, Győr, Miskolc, Esztergom templomaiba, de természetesen kisebb településekre is eljut a karitatív koncertsorozat. A programban több mint ezer művész vesz részt.

A második koncertsorozat minden állomásának teljes bevételét a rászorulók kapják, így több száz család kaphat segítséget és több mint százezer embernek szerezhet örömet a produkció.

Borítókép: Mága Zoltán a gálakoncerten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában