Judo

2021.05.05. 08:29

Cirjenics Kazanyban gyűjtheti a pontokat

Osztrák riválissal kezd a kazanyi Grand Slam-viadalon Cirjenics Miklós, az Atomerőmű SE cselgáncsozója. Az orosz verseny az utolsó előtti esélye lesz a paksinak, hogy megváltsa repülőjegyét a tokiói olimpiára.

Berg Sándor

Budapest 20190714 Cselgáncs 2019 Judo Grand Prix GP Cirjenics Miklós Nemzeti Sport Fotó Tumbász Hédi

Forrás: MW-archívum

Fotó: Tumbász Hédi

Pedig 2017-ben, a kvalifikációs sorozat kezdetén még biztos kvótásnak számított a 100 kilósak között, de a következő évben összeszedett csuklósérülés keresztülhúzta számításait. Az érdemi dolgok a 2019-es esztendőtől kezdődtek, amikor minden verseny pontszámát száz százalékkal számolják el. Két Grand Slam-bronz, illetve egy-egy ötödik és hetedik hely után Cirjenics Miklós a világranglista 22. helyéről kezdte az évet, de mind az öt idei versenyét helyezetlenül zárta, így kicsúszott a kvótás helyekről.

Ismét a hajrát kell megnyomnia Cirjenics Miklósnak ahhoz, hogy Rio de Janeiro után a tokiói ötkarikás játékokon is képviselhesse Magyarországot. Az Atomerőmű SE száz kilogrammosok között érdekelt 31 éves dzsúdósának a kivételesen ötéves olimpiai ciklusban a kazanyi Grand Slam mellett a budapesti világbajnokság ad lehetőséget a sikeres kvalifikációra.

„Most valamivel rosszabb helyzetben vagyok, mert hosszú ideje nem úgy jött ki a lépés, ahogy szeretném, ráadásul a szlovákiai edzőtáborban megint kiújult a csuklósérülésem” – nyilatkozta még múlt héten a Nemzeti Sportnak a világranglistán 28. paksi dzsúdós, aki ennek ellenére elutazott Kazanyba.

Cirjenics Miklós az orosz Grand Slam-verseny zárónapján, pénteken lép tatamira, ahol az első fordulóban a nála nyolc évvel fiatalabb és a ranglistán tizenöt hellyel hátrébb álló Aaron Farával sorsolták össze.

A paksihoz hasonló cipőben jár az osztrák, aki a tel-avivi, a tbiliszi és az antalyai GS-versenyen is helyezetlenül zárt, ahogy a lisszaboni Európa-bajnokság is gyorsan véget ért számára. Ha Cirjenics túljut Farán, az elefántcsontpari Koffi Kreme Kobena (52. a ranglistán) vagy a holland Simeon Catharina (25.) várhat rá a nyolcaddöntőben. A paksi számára nincs minden veszve: a világranglista 26. helyén álló fehérorosz Mikita Szvirid, aki szintén ott van Kazanyban, az utolsó, 18. kvótás pozíciót foglalja el, s mindössze kilencvenhét pont választja el kettejüket egymástól. A legjobb nyolc közé jutással annyi pontot szerezhet Cirjenics Miklós, mellyel kvalifikációt érő helyről várhatná a június 6–13. között esedékes budapesti világbajnokságot.

Még két magyar Kazanyban

Cirjenics Miklóson kívül további két magyar küzd az olimpiai helyekért Kazanyban. Gercsák Szabina (70 kg) jelenleg a harminchatodik helyen áll súlycsoportjában, de tőle még nagyobb hajrá kéne ahhoz, hogy ott lehessen Tokióban. Szintén csütörtökön lép tatamira Ungvári Attila (81 kg), aki az antalyai Grand Slam-bronzával kontinentális kvótás helyre jött fel, éppen Cirjenicset kilökve onnan. A ceglédit csupán tizenkét pont választja el a biztos olimpiai részvételt jelentő pozíciótól.

Borítóképünkön: Cirjenics Miklósnak (szemből) egy jó szereplés sokat jelentene az olimpiai kvalifikációért zajló versengésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!