Orosz-ukrán válság

2022.02.28. 19:13

A korábbi bogyiszlói lelkész drámai helyzetről számolt be

A korábban Bogyiszlón szolgáló református lelkész, Dancs Róbert kárpátaljai származású. Most Borsod megyében él, közelebb a magyar-ukrán határ túloldalán maradt rokonaihoz.

Wessely Gábor

Dancs Róbert a bogyiszlói templomban 2019-ben Archív fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Napi kapcsolatban áll velük. Elmondása szerint Kárpátaljára egyelőre nem annyira a menekülés, inkább a menekültek befogadása jellemző. Tagadhatatlan, hogy létezik magyar-ukrán ellentét az ottani nyelvtörvény miatt, ám a bajban segítik a náluk menedéket kereső, de a határt átlépni nem kívánó embereket.

Az autók rendszáma ott megyék szerinti, tehát látszik, ki honnan érkezett. A panziók megteltek, az óvodákban és iskolákban szálláshelyeket alakítottak ki. Nagy szükség van matracokra, takarókra. Légitámadás Kárpátalján eddig nem volt, de a térség kormányzója felszólította a lakosságot, hogy a katonai létesítmények közeléből költözzenek el. (Régebben reptér is volt Munkácson.) 

A helyzet drámai, ugyanakkor rámutat Dancs Róbert, hogy mindenkinek fegyvert osztogatni a háborús övezetben nem helyes. Mert egyesek visszaélhetnek vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!