Fejlesztés

2023.10.03. 17:38

Elkészült a szőlőhegyi óvoda és bölcsőde! Nemcsak impozáns, de modern is

Nem volt ünnep, de mindenki annak érezte. Szekszárd déli részén, a régóta bezárt szőlőhegyi óvoda helyén, tavaly április végén elkezdték építeni az újat, és napjainkra elkészült egy pompás, a huszonegyedik század igényeinek nagyszerűen megfelelő óvoda ötven, s mellette egy minibölcsőde tizennégy kisgyereknek. Kedden délután ezeket mutatták meg az újságíróknak.

Szepesi László

A műszaki átadás már megtörtént, az udvarok földjét még fűmag pöttyözi, s mikor a gyerekek megérkeznekk, már zöld pázsit fogadja őket. A sajtótájékoztatón Gyurkovics János alpolgármester elmondta, volt idő, amikor bizonytalan volt, hogy a tervezett időre elkészül-e a majd félmilliárdos beruházás, de mikor látta hogyan halad a munka, már eloszlottak kétségei. Most pedig lenyűgözőnek tartja az eredményt. Nagyszerű dolog, mondta, hogy ennek a városrésznek is van, méghozzá egy ilyen szép, korszerű óvodája, bölcsődéje. 

Máté Péter önkormányzati képviselő (b), Gyurkovics János alpolgármester (k) és Sali László műszaki ellenőr a projekt műszaki átadásán. Fotó: Mártonfai Dénes 

Máté Péter, a körzet önkormányzati képviselője azzal kezdte, neki választási ígérete is volt, hogy felépül új óvoda, a túl hirtelen bezárt régi helyén. Mivel akkor nem az építkezés kezdődött, hanem csak a pályáztatás, néha kilátástalannak tűnt, hogy sikerül. Egyszer meghiúsult a beruházás, fel kellet újra éleszteni, ez már ment, így végül mégis valóra vált a régi terv, s az impozáns épület nemcsak Szekszárd, de a vármegye legkorszerűbb óvodája, bölcsődéje lett, amely gyönyörű környezetben, a zöldövezetben várja majd a gyerekeket. 

Az építők, az Ács Állványozó Kft. vezetője, Zsobrák Róbert a munkáról beszélt. Arról, hogy a régi épületből csak a főfalak maradtak, azokat is vasakkal össze kellett fogatni, be kellet tömedékelni egy negyven négyzetméteres pincét, aztán a korábbi mellé építettek egy új épületet. Új a víz-, a villamoshálózat, a gázfűtés helyett hőszivattyús rendszert építettek, ez hűti, fűti az épületet, az új tetőn egy 12,5 kW-os napelemrendszer termeli az áramot, az udvarokon tizenhat fát, majd nyolcszáz cserjét ültettek, s elkészült négy modern játszótér, játékokkal, öntött gumiburkolattal. 

Hat éve, 2017 júliusában kellett elhagynunk ezt az épületet, azzal, hogy itt nyomban az építkezés indul, mondta Hollendusné Bíró Anett, az óvoda vezetője. Bár akkor mégsem így történt, ő mindig bízott abban, hogy felépül az új óvoda. Nagyszerű, hogy most olyan lett, hogy mind a gyerekek, mind a szülők valamennyi elvárását kielégítheti. Beszélt arról, hogy a bölcsőde, mint szociális intézmény, szervezhető év közben is, így mikor a közbeszerzési eljárás során az eszközök megérkeznek, s a hatósági ellenőrzések lefutnak, várhatóan januárban, már fogadhatják a kisebbeket. Az óvodát viszont, a jogszabály szerint évközben nem lehet átszervezni, így óvodások jövő szeptembertől foglalhatják el új nappali otthonukat. 

A következő hetekben, hónapokban a lakókkal ismertetik meg kisfilmeken az új épület-koplexumot, s reméli, sok szülő ide íratja be óvodás gyermekét. Az hogy korábban, a sokkal kisebb, ósdibb óvodában is mindig nagy csoportok voltak, alapot adhat arra hogy hamarosan itt újra telt ház lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!