vízszennyezés

2017.08.13. 18:55

Apadnak a vizeink, előbukkannak a rejtett „kincseik”

Egyre nő a környezetféltők tábora, ugyanakkor az illegális szeméthalmok az elszállítást követően újra és újra megjelennek.

Wessely Gábor

A Séd medrében még egy teherkocsi-platódarab is van

Nagy a meleg, apadnak a vizek, s előbukkannak a folyók, patakok medrében a szennyeződések. Már rég nem a természetes hordalékok, uszadékok jelentik a problémát, hanem belterületen a lakosság, külterületen a turisták szemetelése. Természetesen tisztelet a kivételnek, mely jelen esetben szerencsére a többség.

Egyre nő a környezetféltők tábora, ugyanakkor az illegális szeméthalmok az elszállítást követően újra és újra megjelennek. Ami érthetetlen, mert ugyanazzal az energiával, amivel például a szekszárdi Séd partjáig kicipelik, s leborítják a szemetet, akár az ökoudvarba is elvihetnék, s ingyenesen elhelyezhetnék.

A Séd medrében még egy teherkocsi-platódarab is van

A megyeszékhelyen uralkodó állapotokat jól ismeri a Zöldtárs Alapítvány elnöke, Baka György. Vezetésével már 15 éve küzdenek az illegális szemétlerakás ellen. Egy időben hulladékkommandót is működtettek, de azt tapasztalták, hogy a szabálysértési eljárások nem futnak végig. Előfordult, hogy egy szemétkupacban megtalálták az illető patyolati számláját, névvel, telefonszámmal, lefotózták, leadták, mégsem bírságolták meg a szemetelőt.

A rendszeres kommunikáció fontosságát hangsúlyozza Baka György. El kell juttatni szerinte a lakosság minden rétegéhez az üzenetet, miszerint a Damjanich utcai felüljáró túlsó végén van az öko-udvar, és ott a gumiabroncstól a sittig, az elromlott hűtőtől a megunt bútorig – bizonyos mennyiségi határok betartásával – minden leadható. Nem kerül több időbe, energiába, benzinköltségbe, mint a város szélére kivinni, s ledobni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában