műemléki érték

2018.06.07. 18:20

A műemléki védelem miatt nem lehet elbontani a volt Korona Szállót

Kezdeményezi a volt Korona Szálló műemléki érték nyilvántartásból való törlését a városvezetés – erről a legutóbbi testületi ülésen született határozat.

Hanol Erzsébet, Fotó (archív): TN

Az épület az 1980-as évek óta üresen áll. Hasznosítására, állagmegóvására több elképzelés született az elmúlt években, de a megvalósítás különböző okokból mindig elmaradt. A Korona Szálló jelenleg országos műemléki védettségi besorolás alatt áll, emiatt elbontása nem lehetséges, felújítása pedig rendkívül költséges lenne.

A nemrégiben végzett örökségvédelmi felügyeleti ellenőrzés során megállapították, hogy „az épület komoly szerkezeti károsodásokon ment keresztül, falakon repedések, leszakadt födémek, boltozatokon komoly repedések láthatók. Nyílászárók hiányoznak, egy nyíláson lehet bejutni az épületbe, mely életveszélyes, erről tájékoztató táblákat az épületen körben elhelyeztek”.

Az önkormányzat TOP-os forrásból közterület-fejlesztést valósíthat meg a Kakasdomb-Erzsébet utca leszakadással veszélyeztetett területein, ezek azonban csak akkor érvényesülnek igazán, ha megszüntetik az épület élet- és omlásveszélyes állapotát, és Kakasdomb új „alközpontjaként” új funkciót kap. Ehhez azonban törölni kell a műemléki nyilvántartásból az ingatlant.

A Szigeterdő növényrekonstrukciójáról is határoztak az ülésen. A területen közel hatszázötven fa található, de több beteg, kiszáradt, lombkorona nélküli, balesetveszélyes egyed is van közöttük. Ezeket szemrevételezéssel és az önkormányzat „Fakopp” nevű 3D műszerével folyamatosan vizsgálják. Az eddig elvégzett mérések alapján úgy becsülik, hogy a park fáinak mintegy húsz százalékát kell eltávolítani és közel negyven százaléka igényel valamilyen kezelést. Ám nemcsak a kivágásra ítélt fákat szeretnék pótolni, hanem ezen növényeknek minimum másfélszeresét szeretnék elültetni a területen.

Döntöttek a következő nevelési évben, a Dombóvári Szivárvány Óvodában indítható óvodai csoportok számáról is. A Szivárvány Óvodában, vagyis a székhely intézményben hat, a Zöld Liget tagóvodában négy, a Százszorszép tagóvodában pedig öt csoportban fogadják a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában