Mezőgazdasági fórum

2018.04.05. 20:15

Fontos volt, hogy a Sárköz fővárosában is értesüljenek a gazdák az eredményekről

Fórumon tájékozódhattak az elmúlt nyolc év magyar mezőgazdaságot érintő fejlesztéseiről és a területen elért eredményekről a gazdák Decsen.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Decs a Sárköz fővárosa, ahol hagyományosan sokan élnek a mezőgazdaságból. Emellett a térségben is voltak, akik állami földhöz juthattak, így az elmúlt időszak pozitív változásait érdemesnek gondolták átbeszélni. A résztvevők egyúttal megismerhették a Magyarország jobban teljesít – Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kormányzati kiadványt is.

A fórum másik előadója dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár volt. Ő a rendezvény előtt arról tájékoztatott, hogy a magyar mezőgazdaság nyolc évvel ezelőtt mélypontról indult. A kormányzat ezért szakított a korábbi elgondolással, és nem fentről, Budapestről döntött a gazdák sorsáról, hanem velük szövetségben kormányzott.

Ötvenezerrel nőtt az elmúlt időszakban a mezőgazdaságban dolgozók száma, az állattenyésztés eredménye pedig hatvan százalékkal növekedett. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy sikerült agrárbékét teremteniük. Arról is beszélt, hogy bár szükség van a nagyüzemekre, változtattak az arányokon, és igyekeztek a családi középbirtokokat támogatni, illetve azokat a kistermelőket, akiknek nemcsak a piacra jutás jelentett nehézséget, de maga a termelés is. Dr. Bitay Márton Örs az intézkedések közül kiemelte, sikerült megakadályozni, hogy a külföldiek jussanak földekhez.

Mint mondta, tennivaló akad még bőven a megtermelt javakat és a korszerűsítést illetően is, és fontosnak tartja a további termelői piacok kialakítását. Az azonban szerinte mindenképpen jó, hogy nemcsak az elérhető uniós forrásokat tekintve nőttek a gazdák lehetőségei, de a hazai támogatás is jóval több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!