influenza

2019.01.09. 07:00

Járvány nincs, még nem késő beadatni az oltást

Jelenleg influenzajárvány még nincs az országban, de aki szeretne, annak most érdemes oltatni.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése szerint az 51. héttől 11 ezer megbetegedést regisztráltak. A legtöbben eddig egyébként a fővárosban, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Vas megyében betegedtek meg. A korábbi évek tapasztalatai alapján januárban szokott meredeken megemelkedni az influenzás betegek száma, ami februárban éri el a csúcspontot. Évről évre akár több százezer embert is érinthet Magyarországon az influenzajárvány. A kellemetlen betegség megelőzésére a legbiztosabb módszert az időben beadott védőoltás jelenti, valamint a személyes higiéné, a gyakori kézmosás, fertőtlenítés fokozott betartása. Oltással azonban hatékonyan vehetjük fel a harcot a betegséggel, csökkenthető a kóros állapot nyomán kialakuló szövődmények száma is.

– A körzetemben – közel 1400 beteg tartozik hozzám – egyáltalán nem nőtt a megbetegedések száma – mondta dr. Csullag Zsolt, györei háziorvos, akinek a rendelésére több mint harminc településről járnak. – Hétvégén Bonyhádon ügyeltem, ott sem tapasztaltam kiemelkedő növekedést. Tipikus influenzaszerű tünetek egy betegnél sem jelentkeztek egyelőre, csak a szokásos, téli megfázásos, hörghurutos esetek számában tapasztaltunk emelkedést. Kétszáz vakcinát kaptunk, az összes oltóanyagot beadtuk.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben influenzafigyelő szolgálatot működtet, a kormányhivatalok és a járási hivatalok népegészségügyi osztályai, valamint a háziorvosok bevonásával. A járvány azt jelenti, hogy százezer ember közül legalább 150-en megbetegszenek. Két-három hét múlva – a behurcolt eseteknek köszönhetően – kialakulhatnak megyei, vagy regionális szintű járványok.

– Meg tudom erősíteni, amit kollégám mondott – tette hozzá dr. Győri Gábor, szekszárdi gyermek háziorvos. – Influenzajárvány egyelőre biztosan nincs. A kellemetlen tünetekkel járó betegséghez hasonlító, kissé elhúzódó lázzal, köhögéssel, náthával járó légúti megbetegedések vannak a téli időszaknak megfelelő mennyiségben. Senki nincs elkésve, még mindig nem késő beadatni az influenza elleni oltást, hiszen a beadásától számítva két hét alatt alakul ki a védettség – tette hozzá az orvos.

Rizikócsoportok

Az influenzás megbetegedések rizikócsoportjába tartoznak a krónikus betegek, a várandós kismamák és az idősek, ezért nekik különösen fontos beadatni időben az oltást. Fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók is kérjék az oltást, hiszen így nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédhetik a fertőzés ellen. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás. A térítésmentes vakcina valamennyi háziorvosnál hozzáférhető, akik pedig nem jogosultak az ingyen injekcióra, azok bármelyik patikában megvehetik azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!