Tolnaikum

2021.03.22. 20:01

Megújult Tolna megye egyik legkülönlegesebb épülete

A nagyszékelyi templom megyénk egyik különleges egyházi épülete. Első része román kori templom volt, amelynek falai nagyrészt ma is állnak. Az egykori szentély lebontásával a középkori templom hajójára épült meg Tolna megye legnagyobb református temploma, amelyet most felújítottak.

Kalmár Klaudia

Fotó: Makovics Kornél

A két különböző korú templom ilyen formában történő összekapcsolása példa nélküli. A templomot tavaly tolnaikummá minősítették.

Az első templomot a második építésekor részben átalakították, ebből az időből származik a tornya is, amely gótizáló stílusú külsőt kapott.

Szekszárdi építőipari cég, az Sz+C Stúdió Kft. újította fel a nagyszékelyi műemlék templomegyüttest.

Első ütemben a nagy templomhajórész elkorhadt szerkezeti elemeinek cseréjét és statikai megerősítését kellett elvégezni. A második ütem során a régi héjazat vagyis a tető szakaszos bontása következett, új lécezés és cserépfedés készítésével. Itt a munkálatok közben ügyelni kellett a folyamatos visszazárásra, nehogy egy-egy komolyabb eső miatt leázás történjen, és ez kárt tegyen az épületben.

A hajó íves részén minden cserepet vágni kellett, ami körülbelül háromezer darabot jelentett, vagyis nem kis munka volt. A teljes torony új deszkaburkolatot kapott, valamint tagolt, korcolt réz borítást. A tornyon található díszeket a régi díszekről levett minta alapján gyártották újra, ezzel megtartva a templom eredeti fényét. Elkészült továbbá az épület körüli alagcsövezés, vagyis a csapadékvíz összegyűjtése, az épülettől elvezetése.

– Mivel számunkra nem idegen a műemlékvédelmi épületek felújítása, örömmel adtunk ajánlatot a projektre, amit sikeresen meg is nyertünk, és tavaly áprilisban nekiállhattunk a munkálatoknak – mondta el Czank Géza, az Sz+C Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója. – A felújítás az előre nem látható akadályok ellenére gördülékenyen és pontosan zajlott, ez a munka így cégünk egyik büszkeségévé vált.

Csapkovics Bertalan lelkipásztor hozzátette, a településen ez volt az eddigi legnagyobb felújítás, melyet folytatni szeretnének a közeljövőben.

Borítóképünkön: Czank Géza, az Sz+C Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója a felújított templom belső terében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!