Paks II.

2017.11.20. 17:25

Hatvan milliárd dollárt hozhatnak az új paksi blokkok

Ha olcsó energiát tudunk termelni, akkor Magyarország fejlődése hosszú távon biztosított – hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Atomix Europe elnevezésű nukleáris konferencián, Budapesten.

Rónai Gábor, Fotó: Makovics Kornél

Jövőre megtörténhet az első kapavágás, három év múlva pedig a reaktorblokkok kivitelezési munkái is megkezdődhetnek Pakson – mondta Süli János a Roszatom orosz energetikai óriáskonszern beszállítói fórumán. Közel ezer magyar és külföldi – többségében orosz – nukleáris szakember, politikus, cégvezető előtt a tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy a ma, kedden befejeződő konferencián már konkrét, tényeket is tartalmazó információkkal tudnak szolgálni a leendő beszállítók számára.

„Nem jártunk be egyszerű utat Brüsszelben, de sikerült lezárnunk a vitáinkat az Európai Bizottsággal – mondta Süli János, kiemelve, hogy azóta vártak erre a pillanatra, amióta 2009-ben a kormány úgy döntött, hogy épüljenek meg az új paksi blokkok. – A környezetvédelmi, a vízjogi, az energiajogi és a telephelyengedélyt is megszereztük. Az Európai Bizottsággal minden lényeges kérdést tisztáztunk, megvitattunk, a kormány pedig még a kisebb profitot is felvállalva döntött az építés mellett” – húzta alá.

„Óriási kihívás az erőműépítés a magyar vállalkozások számára – folytatta Süli János, hozzátéve, hogy a szerződés negyven százalék magyar beszállítói részesedést biztosít. – Nem lesz könnyű ezt megvalósítani, hiszen a nehézipar, benne az elektromos gépgyártással majdnem megszűnt. De azon leszünk, hogy a kihívásnak meg tudjunk felelni!” – mondta.

A két új blokk arra hivatott, hogy hosszú távon biztosítsa az ország olcsó villamosenergia-ellátását. „Ha olcsón tudjuk biztosítani az áramot, akkor Magyarország fejlődése biztosított. Növelni tudjuk az ország versenyképességét, a fiatalokat itthon tudjuk foglalkoztatni, a lakosság számára pedig olcsó, fenntartható, megfizethető villamosenergiát tudunk termelni” – zárta, hangsúlyozva azt is, hogy nincsenek ellene a megújuló energiáknak, s a jövőben a lehetséges együttműködést fogják szorgalmazni. Ugyanakkor – mint azt kiemelte –, Magyarországnak nincsenek olyan környezeti adottságai, mint Ausztriának, amely a vízi erőművekből nyeri energiaellátásának jelentős részét. A paksi blokkoknak köszönhetően pedig csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. 

Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az új paksi blokkok a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelelnek majd. Hangsúlyozta, hogy cége sosem ajánl olyan projekteket, amelyeket hazájában korábban ne valósítottak volna meg. Kiemelte, a Roszatom jelenleg 42 blokkot épít a világon, ebből nyolcat Oroszországban, s több mint 15 ezer partnerrel működik együtt. „A megépülő paksi blokkok akár 60 évig is működhetnek, s ez idő alatt 60 milliárd dollár nyereséget hozhatnak Magyarország számára” – fogalmazott.

Jelentősen megnő az energia igény

Tizenöt nagy tendert bonyolít le a Roszatom jövőre Magyarországon, több mint kétmilliárd euró értékben berendezések szállítására és építési munkálatokra – mondta el a konferencián Kirill Komarov. A közbeszerzéseik nyitottak (a vállalkozók minden információt megtalálnak a cég honlapján, a www.rosatom.ru címen), az uniós törvényeknek megfelelőek, átláthatóak – emelte ki a vezérigazgató-helyettes. „Mindenki számára világos, hogy a zöldenergiáé a jövő, de az előrejelzések szerint 2040-re közel harminc százalékkal meg fog növekedni a villamosenergia-igény” – hangsúlyozta Komarov a paksi blokkok építésének fontosságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában