Madarak

2017.08.22. 20:00

Lifttel közlekedik a gólya

Egy szekszárdi tömbház nyolcadik emeletén három sérült gólyát istápol Hága Krisztián. A madártani egyesület önkéntese saját pénzéből eteti őket. A madarak közül egy már gyógyult – indulhat délre –, kettő viszont itt fog telelni.

Wessely Gábor

Hága Krisztián és a sérült gólya lifttel közlekedik a tömbházban

Forrás: Szerző felvétele

Megállt a lift, és kilépett belőle a gólya. A nyolcadikról jött le a földszintre. Persze nem egyedül. Hága Krisztián is vele volt. A gombokat ő nyomkodta. A szekszárdi fiatalember három sérült gólyát istápol egy tízemeletes tömbházban, a nyolcadikon lévő lakásában. Természetvédelmi mérnök, a madártani egyesület önkéntese. Önkéntesség alatt az értendő, hogy senki nem bízta meg ezzel a feladattal, senki nem fizet neki, még benzinpénzt sem. Pedig olykor nem ártana egy kis támogatás.

Hága Krisztián és a sérült gólya lifttel közlekedik a tömbházban
Forrás: Szerző felvétele

A napokban Baranyából kapott egy telefont: Pécs mellett egy törpegémet a viharos erejű szél belesodort egy vízfolyásba, s az arra járók nem tudták kiszedni. Odament, kimentette a madarat, megetette, elengedte.

A madárélelmezés is saját zsebből történik. A három gólyafióka napi két kiló csirkenyakat és szívet fogyaszt. A szabadban persze más az étrendjük: rovarok, békák, rágcsálók. A köpetükből lehet következtetni az elfogyasztott táplálékra. Egyben nyelnek le mindent, és az emészthetetlen részeket kis gombócok alakjában kiöklendezik. Amikor elszaporodnak a pockok, szőrgombócok jelennek meg a gólyafészkek körül.

Van mit takarítani Hága Krisztiánnak, de az állapot szerencsére csak átmeneti. Egyik gólyája már rendbe jött, azt hamarosan szabadon engedi, s vélhetően útra is kel a többiekkel, délre. A másik kettő azonban tavaszig itt marad. Betegek, szárnyaszegettek, nem bírnák ki a vonulást.

Becslések szerint évente tízezer madarat ér áramütés Magyarországon. Ezek a gólyák is közéjük tartoznak. Vagy a szél lökte őket a vezetéknek, vagy a kereszttartón álltak az oszlop tetején, s hozzáértek a szigeteletlen dróthoz.

Az Akadálymentes Égbolt elnevezésű megállapodást már 2008-ban aláírta a környezetvédelmi minisztérium, a Magyar Madártani Egyesület és az áramszolgáltató, de – Hága Krisztián szerint – a madárvédelmi szempontból fontos területeken található vezetékek szigeteltsége még mindig tíz százalék alatti. Pedig 2020-ig minden ilyen szakaszt madárbaráttá kell alakítani.

Addig van dolguk bőven a madármentőknek. Bár a teleltetés ma már – az éghajlatváltozás miatt –, nem olyan ritka kunszt, mint rég volt. Egészséges gólyák is itt maradnak önként, egyre többen. Ha befagynak a vizek, rágcsálókra vadásznak az ősszel bevetett földeken.

Lakásban a gólya csendes társ. Nem ugat, nem nyávog, nem zavarja a szomszédokat. Igaz, néha kommunikál: csitri fiókakorától kezdve kelepel…

Évente tízezer madár pusztul el áramütés miatt

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint az elektromos vezetékek mentén az elmúlt évtizedekben védett madarak százezrei pusztultak el áramütés következtében. Az évente elpusztult szárnyasok száma tízres nagyságrendű, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az egymilliárd forintot.

Az állami és civil természetvédelem, illetve az áramszolgáltatók együttműködésének eredményeként, Olajos Péter EP-képviselő kezdeményezésére született meg az Akadálymentes Égbolt elnevezésű megállapodás, 2008-ban.

Hasonló dokumentum aláírására még nem került sor az Európai Unióban. A megállapodásnak megfelelően az áramszolgáltatók listát és térképet kapnak azokról a vezetékszakaszokról, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők. Ennek alapján tudják tervezni, ütemezni a munkájukat.

Legkésőbb 2020 januárig minden, madárvédelmi szempontból veszélyes elektromos vezetékszakaszt madárbaráttá kell alakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!