Javult a baleseti helyzet 2016-ban a megye közútjain

2016. december 31. 21:57 , Legutóbb frissítve: 2017. január 1. 13:27 Ihárosi Ibolya (ibolya.iharosi@partner.mediaworks.hu)
Tolna megye | Az életüket kockáztatják azok a gyalogosok, akik a közúton nem viselnek láthatósági mellényt, vagy akik kivilágítatlan kerékpárral közlekednek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A súlyos sérüléssel járó balesetek száma az előbb említett időszakig 103 volt, ami kettővel több a 2015-ösnél (Fotó: Mártonfai) A súlyos sérüléssel járó balesetek száma az előbb említett időszakig 103 volt, ami kettővel több a 2015-ösnél (Fotó: Mártonfai)

Dr. Kovács Zoltán r. ezredest, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettesét kérdeztük a balesetek 2016-os alakulásáról. Mint elmondta, továbbra is kiegyensúlyozott a baleseti helyzet a megyében. Abból a szempontból is szerencsés volt az elmúlt év, hogy az elképzeléseiknek megfelelően csökkent a halálos balesetek száma. Ennek érdekében meg is tettek mindent. Mint mondta, bár egy eset is tragédiának számít, de korántsem mindegy, hogy 70-80 vagy 10-15 halálos baleset történik a megyében. Kérdésünkre hozzátette, hogy 1990 volt a legrosszabb év ebből a szempontból, akkor 70 személy halt meg közlekedési balesetben Tolnában.

November végéig egyébként 11 ilyen eset történt a megye útjain. A 2015-ös év hasonló időszakában 21 halálos szerencsétlenség történt, és előfordult olyan eset is, amelynek során egyszerre hat ember vesztette életét. 2010 óta minden évben 20 alatt maradt ez a szám. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma az előbb említett időszakig 103 volt, ami kettővel több a 2015-ösnél. A könnyű kimenetelű esetek száma az elmúlt évek tekintetében is tartósan 200 alatt maradt, november végéig 170 ilyen történt Tolna megyében.

Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy bár baleseti szempontból a második legbiztonságosabb megye a miénk, a célkitűzés továbbra is az, hogy a balesetek számát csökkentsék, valamint azok kimenetelét enyhítsék. – Összefoglalóan el lehet mondani, hogy azokat a terveinket, céljainkat, amelyeket a 2015 évi értékeléskor meghatároztunk, tudtuk teljesíteni – mondta. Majd hozzátette, ezek érdekében – a közút kezelőjével szorosan  együttműködve – számos forgalomtechnikai beavatkozást hajtottak végre, kezdve a közlekedési táblák cseréjétől, a hangos útburkolati jelek elhelyezésén át a sebességkorlátozásokig. Az ezredes még kiemelte, külön hangsúlyt fektettek arra is, hogy fokozott rendőri jelenlét, valamint gyakori sebességellenőrzés legyen azokon az útszakaszokon, amelyeken az elmúlt időszakban több baleset történt.

A főkapitány rendészeti helyettese kitért arra is, hogy a közlekedési  bűncselekmények jó része gondatlanság miatt következik be, melyet rendőrségi eszközökkel igencsak nehéz megakadályozni. A rendőrség természetesen ennek ellenére is mindent megtesz annak érdekében, hogy felhívja a járművezetők figyelmét a veszélyforrásokra.
Mint kiderült, a baleseti okok sem változtak, a tapasztalatok és a statisztikai tények is azt mutatják, hogy az elsődleges tényező továbbra is a gyorshajtás, amely 2016. november végéig 110 alkalommal volt a szerencsétlenség kiváltója. – Ezen a területen tehát még mindig vannak tennivalók – mondta dr. Kovács Zoltán.

A technikai fejlesztés egyébként megtörtént, csatasorba állt a fix és a mobil kamerarendszer Tolnában is. A további baleseti okok közt szerepel az elsőbbségi jog megsértése és a kanyarodás szabályainak be nem tartása. Előbbi 54, utóbbi pedig 37 esetben vezetett balesethez az előző év első 11 hónapjában. Még mindig jelentős azonban a gyalogosok hibájából bekövetkezett balesetek száma is, akik nagyobb körültekintéssel, valamint a kijelölt gyalogátkelőhelyek használatával jelentősen csökkenthetnék a szerencsétlenségek bekövetkezésének esélyét.

Mivel visszatérő probléma a téli időszakban a láthatóság kérdése, a  biciklisek és gyalogosok esetében szigorúbb intézkedéseket határozott meg a rendőrség. Az előbb említett csoportok a közlekedés legvédtelenebb  résztvevői, annak érdekében, hogy ne váljanak baleset áldozatává, a láthatósági mellény viselését, illetve a kerékpárok kivilágítását szigorúan ellenőrzik a rendőrök, és a hiányát szankcionálják is. Ez esetben sem a büntetés kiszabása, hanem a szabályok betartására irányuló figyelemfelhívás a cél, emelte ki dr. Kovács Zoltán, majd hozzátette, a közlekedésrendészeti állomány 2017-ben is azon fog dolgozni, hogy még az eddigieknél is kevesebb baleset történjen.

A balesetmegelőzés az óvodában kezdődik

A balesetmegelőzési felvilágítás már a legkisebbeknél, az óvodában elkezdődik. Egyrészt azért, hogy gyalogosan, majd kerékpárral is biztonságosan közlekedjenek majd, mire jogosítványt szereznek, tudatos sofőr váljon belőlük. Ebből a célból a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2016-ban is megrendezte a felmenő rendszerű országos gyermek- és ifjúsági közlekedésbiztonsági vetélkedőket, szakmai versenyeket, valamint folytatta a „Közlekedik a család” vetélkedőt is. Céljuk, hogy minden korosztályt megszólítsanak, és minél többekkel ismertessék meg a biztonságos közlekedés alapelveit, a balesetek elkerülésének lehetőségeit.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Javult a baleseti helyzet 2016-ban a megye közútjain

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

FA-kupa: Arsenal–Manchester City elődöntő élőben az NSO-n!

Kiderül, ki vívja május végén az angolok legfontosabb kupájának döntőjét a Chelsea-vel.

Férfi kézi BL: Szeged–PSG élőben az NSO-n!

A Szeged a szinte világválogatott erősségű párizsiak ellen készül a bravúrra.

NB II: pontot rabolt az Óvár a Puskás AFC otthonában – ÉLŐ

17 órától a Kisvárda a ZTE-t fogadja, a Békéscsaba a Csákvárt látja vendégül, a Soroksár a Szparival játszik.

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

FTC: Gera sporttörténelmet írt? Ő a legidősebb NB I-es triplázó?

A zöld-fehérek középpályása 38. születésnapján három gólt szerzett a Gyirmót elleni bajnokin.

La Liga: sorsdöntő lehet Enrique utolsó, Zidane „első” Clásicója

Ha a katalánok kikapnak, szinte biztosan lemondhatnak a bajnoki arany megszerzéséről.

Hoki-vb: „Ausztria erősebb, mint Ukrajna, jobban kell játszanunk”

A magyar válogatott 75 percet edzett vasárnap. Hétfő este 20.30-tól mérkőzünk meg az osztrákokkal.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér