Papíron és kezeletlen fán kívül semmit sem szabadna eltüzelni

2017. január 11. 11:27 Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)
Tolna megye | Hulladékkal tüzelni jogellenes tevékenység. A szemét elégetése révén a környezetre és az egészségre is káros anyagok kerülnek a levegőbe.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Érkezik időnként egy-egy bejelentés a civil szervezethez, amelyben segítséget kérnek a szeméttel, háztartási hulladékkal tüzelő szomszéd miatt, de a valós ügyekben segíteni sok akadályba ütközik – mondta Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke. Ugyanakkor hozzátette: a jelenleg hatályos jogszabályi környezet lehetővé teszi, hogy a hatáskörrel rendelkező és illetékes hatóság – a környezetvédelmi hatóság vagy a kormányhivatal környezetvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatala –  a jogsértést megállapítsa és szankcionálja.

Következmények

A rendszeres légszennyezés következménye lehet idült hörgőgyulladás, allergiák kialakulása, nyálkahártya-károsodás, tüdőfunkció-gyengülés, légúti szűkület fulladásos roham, fejfájás, orr- és torokbántalmak, szemirritáció, viszketés, pirosodás, könnyezés, hányinger, szédülés, émelygés, tüdőbántalmak, meglévő légzőszervi betegségek felerősödése.

Baka György kiemelte, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a papír és a kezeletlen fa kivételével semmit sem lenne szabad a háztartási tüzelő berendezésben elégetni. Különösen veszélyesek a műanyagok és a kezelt fák: pácolt, festett, tartósított bútorelemek. A műanyag elégetése nemcsak a környezetet szennyezi, hanem az emberi egészséget is károsítja, mivel a műanyagok általában kőolaj-származékokból készülnek, amelyekhez különféle, gyakran az emberi egészségre káros adalékanyagokat kevernek. Az égésük során keletkező füst legtöbbször fekete, ami elsősorban a korom jelenlétét jelzi. Ez a tökéletlen égés velejárója, vagyis az égéstermékben szén-monoxid is valószínűsíthető. Szúrós szaga pedig a nyálkahártyát irritáló savas kémhatásra utal.

Különösen veszélyes kategóriába tartoznak a műanyagok, ami a környezetszennyezés mellett az egészségre is ártalmas (Fotó: Mártonfai Dénes) Különösen veszélyes kategóriába tartoznak a műanyagok, ami a környezetszennyezés mellett az egészségre is ártalmas (Fotó: Mártonfai Dénes)

A gyerekek sokkal sebezhetőbbek a légszennyezettség hatásaival szemben, mint a felnőttek, mivel a testtömegükhöz képest nagyobb mennyiségű levegőt lélegeznek be, és az immunrendszerük még fejlődik. A szénmonoxid hatására a vér oxigénkötő kapacitása romlik, amely elsősorban a szív és az agy teljesítményét csökkenti, és ez szintén főleg a gyerekeknél okozhat komoly egészségügyi problémát, koncentráció csökkenést, tanulási nehézséget.

Mindemellett a szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros az emberi egészségre.

Rákkeltő lehet

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal még 2012-ben adott ki egy tájékoztatót az illegális hulladékégetés humán- és környezet-egészségügyi kockázatairól. E szerint a hulladék égetésekor nemcsak az összetételből eredő káros anyag kibocsátással kell számolni, hanem figyelembe kell venni a relatíve alacsony égetési hőmérsékleteknél keletkező, illetve felszabaduló káros melléktermék jelenlétét is. A háztartásokban, illetve a nyílt térben leggyakrabban elégetett anyagok közé tartozik a műanyag italcsomagolás és az egyéb műanyaghulladék, a textilipari hulladék, az import bálás ruha – amelyet gyakran segélyezési céllal kapnak a szegény családok –, a műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, a rétegelt lemez, a bútor és a nyílászáró, a gumiabroncs, a kábelek, a kerti és a papírhulladék. Ezen anyagok égése során általában szén-monoxid, szén-dioxid keletkezik, illetve számos egyéb irritáló, maró hatású és rákkeltő szerves anyag kerül a levegőbe.

Tolna megye légszennyezettségi állapota jónak mondható

A környezeti levegő szennyezettségét a megye több településén is méri a környezetvédelmi hatóság, de már kevesebb ponton és kevesebb légszennyező anyagra vonatkozóan, mint tizenöt éve. A vizsgálatokat a manuális mintavételt követően laboratóriumban végzik, így azonnali információk nem állnak rendelkezésre. A meglévő adatokat az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján, a www.levegominoseg.hu oldalon a manuális mérőhálózat menüpontban lehet megtalálni.

A honlapon található adatok alapján a 2015-re vonatkozó értékelés készült el. Eszerint Szekszárdon, Bonyhádon és Dombóváron nitrogén-dioxid vizsgálat történt. Az értékelés szerint Bonyhádon kiváló, Szekszárdon és Dombóváron jó a levegő minősége a nitrogén-dioxid okozta légszennyezés tekintetében. Dunaföldváron, Pakson és Tamásiban az ülepedő port vizsgálták – mindhárom településen a porszennyezés tekintetében jó a levegő minősége. Összességében tehát a megye légszennyezettségi állapota jónak mondható.

– Ugyanakkor az egészségügyi szempontból kockázatosnak ítélt szálló port nem vizsgálják. Korábbi adatokból származó ismereteink szerint a sok helyen alap adottságnak számító finom lösz, illetve téli időszakban a szántó területekről érkező por jelentősen megnöveli a szálló por mennyiségét – főként a belvárosi részeken. Ilyenkor a zöldterület sem járul hozzá porszennyezés csökkentéséhez – mondta Baka György.

Közös ügy

A napokban felmerült az az ötlet, hogy rendőrökkel lehetne ellenőrizni az illegális szemétégetőket. A Zöldtárs Alapítvány munkatársainak véleménye alapján fontos az emberek tájékoztatása, de a hatósági ellenőrzés sem elhanyagolható. És amennyiben hatósági intézkedés szükséges, ennek a rendőri jelenlét lehet a módja.

Úgy látják, az egyre inkább támogatott környezeti nevelés ellenére a fiatalok jelentős hányadában huszonéves korára eltűnik a környezettudatosság, és a haszonelvűség kerül előtérbe. Ugyanakkor biztató, hogy egyre többen ismerik fel, hogy saját mikrokörnyezetük életben tartásáért önmaguk is sokat tehetnek, és szerencsére tesznek is.
– Ám amennyiben a szemétégetés szociális kérdés is, akkor települési szinten kell megoldásokat keresni – vélekedett Baka György. Mint mondta, a települések vezetői felelőséggel tartoznak a lakosok iránt, azért hogy az emberek tiszta, egészséges környezetben élhessenek.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Papíron és kezeletlen fán kívül semmit sem szabadna eltüzelni

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

NB I: zavar, elcsípett pillantás – ezért maradt ki a Gyirmót Fradi elleni büntetője

Holczer Ádám kihasználta, hogy Simon András és Máté János nem értett egyet abban, ki rúgja a 11-est.

Vasárnapi sportműsor: topligák el Clásicóval, kézi BL, NB II

Arsenal–Manchester City az FA-kupa döntőjéért • Moto GP • Sznúker.

Vasas–Honvéd: Nagy Gergely lázas betegen lett a meccs legjobbja

A Vasas kapusa megfogta Lanzafame tizenegyesét és a hosszabbításban is hatalmasat védett.

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

Gera: születésnap, mesterhármas, Fradi-győzelem

A Gyirmót előnyben volt, de Gera Zoltán megfordította a meccset • A hazaiak lőttek lesgólt és kapufát is, az utolsó percekben pedig tizenegyest hibáztak.

Úszás: Sós Csaba kijelölte a magyar csapatot a vizes vb-re

Az ob végéig kvalifikációt szerző versenyzők mostantól kezdve védettséget élveznek.

Örülhet a Vasas: Nagy-bravúrokkal fontos győzelem

Nagy lehetőséget szalasztott el az éllovas Honvéd, amely kikapott a piros-kékektől az újpesti rangadón.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér